Düzeltilmesi için, 18 yıldır Maliye'ye yazı yazılıyor

Ev ekonomistlerinin mali hak kaybının düzeltilmesi için, Gıda Bakanlığı her yıl resmi yazı yazıyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Nisan 2013 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Düzeltilmesi için, 18 yıldır Maliye'ye yazı yazılıyor
Aşağıda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında çalışan 29 ev ekonomistinin hazırlamış olduğu ve memurlar.net tarafından uygun görülen açıklama yer almaktadır.

Üniversite düzeyinde ev ekonomisi eğitimi ilk olarak 1955 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulan Ev Ekonomisi kürsüsünde başlamıştır. 1961 yılında Ev Ekonomisi Kürsüsü ile Lif Teknolojisi ve Köy Sanatları Kürsüsü birleşerek Ev Ekonomisi bölümü olarak faaliyete geçmiştir. Ev Ekonomisi bölüm olarak ilk mezunlarını 1965 yılında vermiş ve mezunlarına Zıraat Yüksek Mühendisi ünvanı verilmiştir.

Ankara Üniversitesi Zıraat Fakültesine bağlı olarak kurulan Ev Ekonomisi Yüksekokul olarak ise ilk mezunlarını 1986 yılında vermiş, mezunlarına Ev Ekonomisti ünvanı verilmiştir.

1987- 1994 yılları arasında Başbakanlık Devlet Personel Dairesi Başkanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu ile Başbakanlık Kararlar ve Kanunlar Genel Müdürlüğünün yaptığı yazışmalar sonrasında “Ev Ekonomistlerinin teknik hizmetler sınıfında sayılması, 8. Derecenin 1. Kademesinden memuriyete başlaması” yani 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36. maddesinin ortak hükümler bölümünün ( A ) bendinin dördüncü fıkrası kapsamına alınması kararlaştırılmıştır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 03.10.1994 tarih ve 57148 sayılı yazısı üzerine anılan maddenin (G) bendine göre Bakanlar Kurulunca 6/10/1994 tarihinde alınan bu karar 8 Aralık 1994 Tarih ve 22135 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Ankara Üniversitesi Zıraat Fakültesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu mezunlarına 19.10.1995 tarih 22438 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan iptal-ihdas ile 5 Merkez 25 taşra olmak üzere toplam 30 adet ev ekonomisti kadrosu verilmiştir. Halen Bakanlık bünyesinde toplam 29 ev ekonomisti çalışmaktadır.

“Ev Ekonomisti” unvanı ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesi ortak hükümleri bölümü (A) bendi 4. fıkrasında fıkrasında yer alan istatistikci, matematikci, jeolog, hidrolog, üniversitelerin sanat tarihi ve arkeolaji bölüm mezunları, Gazi Üni. Mesleki Eğitim Fak. Teknoloji bölümü iş teknik anabilim dalı mezunları gibi unvanlarla bir arada sayılmaya başladı.

Ancak bu değişiklikten sonra Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara ilişkin Bakanlar Kurulu Kararlarında “Ev Ekonomisti” unvanı belirtilmediği için hep mağdur olduk.17.04.2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının II.sayılı Özel Hizmet Tazminatı E -Teknik Hizmetler Cetvelinde unvanımız yer almadığından emsalleri E-1/c 'den %130-122 oranlarında özel hizmet tazminatı alırken ev ekonomistlerine E-1/d 'den % 100-93 oranlarında iki yıllık yüksekokul mezunlarına ödenen özel hizmet tazminatı ve yan ödeme yapılmaktadır. Emsallerimiz olan İstatistikçi, Matematikçi, Kimyager ise E- 1/C den özel hizmet tazminatı almaktadırlar.

Ayrıca, Hizmet Sınıfları itibariyle unvan veya aylık alınan derecelere göre Ek göstergelerin bulunduğu I sayılı Cetvelde de; Ev Ekonomisti ünvanı yine burada da İstatistikçi, Matematikçi, Kimyager ile birlikte geçmediği için Ek Gösterge bakımından da mağdur olmaktadır.12 Ocak 2010 tarih ve 27460 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yeniden düzenlenen Ek Ödeme oranlarında teknikerlere uygulanan oranlar üzerinden ödeme almaktayız. Emsalleri 3000 Ek Gösterge alırken Ev Ekonomistleri 1500 Ek Gösterge almaktadırlar. Mevcut uygulama Ev ekonomistlerinin mağduriyetine sebebiyet vermektedir.

Çözüm olarak; Ev Ekonomistlerinin (emsalleri gibi) unvanlarının her 2 cetvelde de EK 1/C listesine ilave edilmesi gerekmektedir.

Burada sorunun ana kaynağı, bu tarihten sonra hazırlanan özel hizmet tazminatlarını düzenleyen Cetvellerin ilgili bölümlerine “EV EKONOMİSTİ” ünvanının yazılmamış olmasıdır. Zam ve tazminatlar, Ek Ödemeler bu Cetveller üzerinden yapıldığı için, Teknik Hizmetler Sınıfı ile ilgili tüm düzenlemelerde mağduriyet söz konusu olmaktadır.

Yukarıda anlatmaya çalıştığım gibi Devlet Memurları Kanunu ile daha sonra çıkan Bakanlar Kurulu Kararları arasında bir çelişki mevcuttur. Bu çelişkinin temelinin ise “Ev Ekonomisti” unvanının Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının ilgili I ve II.sayılı teknik hizmetlerde çalışanlara ait düzenlemelerin olduğu cetvellere yazılmasının bir şekilde unutulmuş olmasından kaynaklandığını düşünmekteyiz. Mağduriyetimizin, Kadromuz verilirken mezun olduğumuz Ziraat Fakültesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulu 4 yıllık eğitim veren bir okul olmasına rağmen 'Yüksek Okulu' ibaresinden dolayı 2 yıllık okul olarak algılanması ile ilgili olarak yapılan hatadan kaynaklandığını görmekteyiz. Yıllar önce bir memurun Ev Ekonomisti'nin 4 yıllık fakülte mezunu olduğunu bilmeden yaptığı yanlış işlemler sonucu yıllarca hakkımızı alamıyoruz.

Bizler mühendisler, kimyagerler ve biyologlar ile aynı yerde aynı işi yapmaktayız. Diğer ünvanlardaki arkadaşlarımızla aynı yetki ve sorumluluklara sahibiz ve de onlar gibi 4 yıllık fakülte mezunuyuz. Ama iş maaşa gelince onlardan farklı, düşük alıyoruz ki diğer ödemelerimizde düşük oluyor.2 yıllık teknikerlerle aynı maaşı aynı ödemeleri alıyoruz.Tüm 4 yıllık fakülte mezunlarına uygulanan ne ise Ev Ekonomistine de bu haklar tanınmalı, bu özlük haklar uygulanmalıdır.

Özlük haklarımızdaki mağduriyetimizin giderilmesi ile ilgili konuyu gerek Bakanlığımız yetkililerine gerekse bağlı bulunduğumuz sendikalara anlattık. Sayın Bakanımız Mehmet Mehdi EKER bizlere hak vererek Maliye Bakanlığından talepte bulunmuştur. 20.11.2008 tarih ve B.12.PER.0.07.32848/11-033841 sayılı Zam ve Tazminatlar konulu yazıda mağduriyetleri bildirilen diğer kadrolar (müdür, şube müdürü vb.) ile ilgili olumlu gelişmeler olmasına karşın, Maliye Bakanlığı tarafından durumun düzeltilmesi hususunun notlar arasında bulunduğu belirtilse de biz Ev Ekonomistlerinin durumuyla ilgili henüz bir sonuç alınamamıştır. Sorunumuz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri hakkındaki kanun ile çözüleceği ifade edilmesine rağmen, çözüme ilişkin hükümlerin yer almadığını görmekteyiz. Haklı olmamıza rağmen yeterince takip edilmediği taktirde yine olumlu sonuç alamayacağımız endişesindeyim.

Yılsonu kararnamesinde ödeme cetvellerindeki düzenlemelerin Maliye bakanlığınca bir türlü yapılmamış olmasından dolayı mağdur durumdayız. 4 yıllık lisans mezunu olmama rağmen, 2 yıllık ön lisans mezunlarıyla aynı yan ödeme, özel hizmet tazminatı, denge tazminatı ve ek gösterge cetvellerinden maaş almaktayım. Ayda yaklaşık ortalama 800 TL'lik kaybımız mevcuttur.

2002 yılına kadar verdiğimiz hukuk mücadelemizin ardından yargı organlarınca, konunun bakanlar kurulu tarafından ek kararname ya da yılsonu kararnamesiyle düzeltilebileceği ifade edilmiştir. Mülga Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 18 yıldır, her yıl düzenli olarak durumumuzun düzeltilmesi için Maliye Bakanlığı'na yazılmakta, Maliye Bakanlığı ise durumun yeni personel rejimiyle düzeltilebileceği gerekçesiyle mevcut durumu devam ettirmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber