Yeniden kaleme alınan MGK yönetmeliğinde "psikolojik harekât" yetkisi Başbakanlığa devredildi.

Haber Giriş : 09 Aralık 2003 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeniden kaleme alınan MGK yönetmeliğinde "psikolojik harekât" yetkisi Başbakanlığa devredildi.

Başbakanlığın psikolojik harekât yetkisini, Hükümet Harekât Merkezi'nde yürütmeyi planladığı belirtildi

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği'nin 7. Uyum Paketi'nde yapılan yasal düzenlemelerle ortadan kalkan "Psikolojik Harekât" yetkisi Başbakanlığa devredildi. 2945 sayılı MGK Genel Sekreterliği Yasası'ndaki değişikliklerin ardından, yeniden kaleme alınan yönetmelikle, ortadan kalkan bazı yetkiler yeniden sekreterliğe verildi. Yeni yönetmelikle, Topyekün Savunma Sivil Hizmetler Başkanlığı yerine, Seferberlik ve Savaş Hali Planlama Dairesi Başkanlığı oluşturulacak. Bu birimin görevleri şöyle olacak:
? Silahlı Kuvvetlerin yürüttüğü savunma siyaseti dışında kalan siyasetlerin tayini, tespiti, düzeltme ve değişiklikleriyle eylem planlarının hazırlanması.
? Topyekün savunma, sivil hizmetler ve savaş hazırlıkları planlarının yapılması.
Yasal düzenleme öncesi psikolojik harekât faaliyetlerinin planlanması ve yürütülmesinden sorumlu Toplumla İlişkiler Başkanlığı'nın görev ve yetkileri yeni yönetmelikte yer almayacak. Yasal düzenlemede MGK Genel Sekreterliği bünyesinden çıkan yetkiler Başbakanlığa devredildi. Başbakanlığın psikolojik harekât yetkisini, Acil Durum Genel Müdürlüğü üzerinden, Hükümet Harekât Merkezi'nde yürütmeyi planladığı belirtildi.
2945 sayılı yasadaki, "MGK Genel Sekreteri, Başbakanın teklifi ve Cumhurbaşkanının onayıyla atanır. Söz konusu atamanın, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları arasından yapılmasının öngörülmesi halinde Genelkurmay Başkanı'nın olumlu görüşü alınır" hükmü doğrultusunda hazırlanan yeni yönetmeliğin personel bölümünde, en fazla üç genel sekreter yardımcısına kadar atama yapılabileceği kayıt altına alındı.
Sekreterin kimler arasından atanabileceğine ilişkin hiçbir hüküm de yönetmeliğe girmedi. Daha önce genel sekreterin asker olması durumunda yardımcısının sivil, sekreterin sivil olması durumunda yardımcısının asker olması öngörülüyordu.
12 - 13 Aralık'ta Brüksel'de yapılacak AB zirvesi öncesi Türkiye, reformların uygulanması konusunda üç önemli adımı tamamlayacak. İnsan Hakları Danışma Kurulu toplantısının açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bu hafta MGK'nın yeni yönetmeliğinin yayınlanacağını açıkladı. Gül, "Yönetmelik yayınlanınca herkes abartılı bir şey olmadığını görecek" dedi.
Gül, "İlerleme Raporu'ndan bu yana uygulamaya dönük en önemli adımları attık. Ülkemizi şeffaflaştırıyoruz. Şeffaflaştıkça yolsuzluklar olmaz" diye konuştu.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber