Maliye 'fiş toplanmasında' ısrar ediyor

Haber Giriş : 05 Ocak 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan'ın emeklilerin 2006'da vergi iadesi için fiş doldurmayacaklarını açıklamasına rağmen, Maliye, ?fiş alınmayarak gelir kaybına yol açılacağı endişesiyle? uygulamaya karşı çıkıyor

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın, emeklilerin 2006'da vergi iadesinden faydalanmaları için fiş doldurmayacaklarını açıklamasıyla başlayan tartışmalar alevlendi. Uzmanların ardından Maliye Bakanlığı yetkilileri de, kayıt dışının artacağını ve vergi gelirlerinde azalma olacağını öne sürerek, Erdoğan'ın gündeme getirdiği uygulamanın sorun yaratabileceğini belirtti. Bu konuda bugüne kadar herhangi bir düzenlemenin yapılmaması da dikkat çekti. Erdoğan'ın yüzde 4'lük vergi iadesi payının maaşlara yansıtılacağını söylemesinin ardından Tercüman'a değerlendirmelerde bulunan akademisyen ve milletvekilleri de, konunun sosyal boyutuna vurgu yaptı.

1 Ocak 2006'dan itibaren geçerli olması öngörülen uygulamanın kayıt dışını artıracağını söyleyen akademisyenler, kayıtdışını ortadan kaldırılabilmek için de ciddi bir reforma ihtiyaç duyulduğunu savundular.

Uygulama doğru kayıt dışı sorun

Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Ufuk Söylemez, fiş toplanması ve yazılması uygulamasından vazgeçilmesinin yanlış olmadığını savunarak, ?Emeklileri, insanca yaşayabileceği sosyal imkânlara kavuşturmak iktidarların öncelikli görevlerinden biri olmalıdır. Bu anlamda emekliye külfet anlamına gelebilecek birtakım bürokratik uygulamalar ve emekliyi sıkıntıya sokabilecek zorlamalardan kaçınmak emekliye saygı anlamında doğru bir davranıştır? dedi. Söylemez, emeklilere vergi iadesi için fiş doldurma uygulamasının kaldırılması ile birlikte kayıt dışı ekonominin gelişeceğini iddia etti.

AKP Kars Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Selahattin Beyribey, emekliye vergi iadesinin kaldırılmasıyla kayıt dışında küçük bir artış olacağını ifade etti. Maliye Bakanlığı'nın, bu kayıt dışının önüne geçmek için ciddi çalışmalar yaptığının da altını çizen Beyribey, emeklileri büyük bir sıkıntıdan kurtardıklarını, hükümet olarak koordineli çalıştıklarını söyledi ve Maliye Bakanlığı'nın alacağı önlemlerle, vergi gelirlerinde de herhangi bir azalma olmayacağını iddia etti.

Emekli daha az alacak

CHP Trabzon Milletvekili ve Eski Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi de, konuyla ilgili olarak, fiş toplamanın kayıt dışını azaltmada önemli bir fonksiyon icra ettiğini söyledi ve ?Küçük bir kesim kontrol görevini yerine getiriyor, bırakın kalsın. Emeklilerin vergi iade hakkı yüzde 5. Bunun yüzde 4'ü avans olarak veriliyor. Toplanan fişler verildiğinde, ertesi yıl Ocak ayında kalan yüzde 1 veriliyor. Bu uygulamayla emeklinin yüzde 1'lik hakkı gasp ediliyor. Bu emekliye müjde olamaz? dedi. Hamzaçebi, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın imzalamış olduğu IMF Niyet Mektubu'nu da hatırlatarak ?Ücretlilerin de vergi iade haklarının bir miktarının ellerinden alınacağı kanaatindeyim? diyerek, uygulamanın emeklilerle sınırlı kalmayacağını ifade etti. Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Çapoğlu ise uygulamayla emeklilerdeki fiş toplama arzusunun ortadan kalkacağını vurgulayarak, kayıt dışı ekonominin büyüyeceğini savundu.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber