Bir Kısım Denetim Elemanlarının Ek Göstergelerini Yükselten Değişiklikler Genel Kurulda Çıkarıldı

Haber Giriş : 12 Aralık 2003 00:50, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 14:40
Bir Kısım Denetim Elemanlarının Ek Göstergelerini Yükselten Değişiklikler Genel Kurulda Çıkarıldı

Bir Kısım Denetim Elemanlarının Ek Göstergelerini Yükselten Değişiklikler Genel Kurulda Çıkarıldı

Bir önceki yasama yılında, aynı işi yapan, ama kurumlara göre farklı ücretler alınmasını sağlayan yasal düzenlemeler, bir kısmı daimi komisyonlarda verilen önergelerle, bir kısmı ise TBMM Genel Kurulunda verilen önergelerle kabul edilmişti. Bu yasama yılında bu türden kurumsal ödemelere ilişkin ilk düzenleme teklif, yazılan teknik tabirlerden dolayı, sadece Maliye Müfettişleri ile Başbakanlık Müfettişlerini kapsayan teklif olmuştur. Bu düzenleme, hükümetin TBMM'ne sevk ettiği tasarıda yer almamasına rağmen, ikili ilişkiler ile Adalet Komisyonunda kabul edilmişti. Ancak, bu düzenleme sitemiz manşet haberine yazılan yorumlardan da görüleceği üzere büyük tepki toplamıştır. Oluşan bu tepkiler üzerine, sadece Maliye ve Başbakanlık Müfettişlerini ilgilendiren bu düzenleme TBMM Genel Kurulunda verilen bir önerge ile Kanun metninden çıkarılmıştır. Yine verilen önergelerle, 1) Vekalet ücretlerinin hesabında uygulanan gösterge rakamının 15.000 çıkarılması, 2) Maliye Bakanlığı Baş Hukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğünde Baş Hukuk Müşaviri ve Muhakemat Genel Müdürü, Hukuk Müşavirleri, Muhakemat müdürleri, muhakemat müdür yardımcıları, Müşavir Hazine avukatları ve Hazine avukatlarına, Devlet davaları takip tazminatı adında getirilen tazminatı, 3) Sigorta denetleme uzman ve yardımcıları ile muhasebe denetleme, vergi denetmeni, milli emlak denetmeni ve bunların yardımcılarını ödenen harcırah miktarlarını arttıran düzenlemler kaldırılmıştır.

MADDE 8.- 10.2.1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fıkrasında yer alan "Defterdarlık Kontrol Memurlarından" ibaresi "Muhasebe Denetmeni, Vergi Denetmeni, Milli Emlak Denetmeni ve Bunların Yardımcıları" olarak değiştirilmiş, "Sosyal Sigortalar Kurumu Müfettiş ve Müfettiş Yardımcıları" ibaresinden sonra gelmek üzere "Sigorta Denetleme Uzman ve Yardımcıları ile Aktüerleri" ve "Tapu ve Kadastro Denetmenleri ve Denetmen Yardımcıları" ibaresinden sonra gelmek üzere "4353 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin (F) bendi ile 3 üncü maddesinin (D) bendi uyarınca görevlendirilecek kişilerden;" ibaresi eklenmiştir.

MADDE 10.- 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 146 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "6000" rakamı "15000" olarak değiştirilmiştir.

MADDE 15.- 27.6.1989 tarihli ve 375 sayılı, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 2914 Sayılı Yükseköğretim Kanunu, 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ile Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması, Devlet Memurları ve Diğer Kamu Görevlilerine Memuriyet Taban Aylığı ve Kıdem Aylığı ile Ek Tazminat Ödenmesi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki geçici 8 inci madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 8- İlgili Kanunlarında değişiklik yapılıncaya kadar en az dört yıl süreli yükseköğretim veren fakülte ve yüksek okulları bitirmiş, Türkiye düzeyinde görevli ve yetkili olan ve kadrolarının bulunduğu kurumların merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı ilgili ve ilişkili kuruluşları dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında çeşitli kanun ve kanun hükmünde kararnameler uyarınca Başbakan, bakan, müsteşar ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu adına teftiş, denetim, bankalar yeminli murakıplığı veya inceleme (banka ve vergi incelemesi dahil) yetkisine sahip denetim elemanlarından birinci dereceden kazanılmış hak aylığı alanlara bu derecedeki geçirdikleri süreler dikkate alınarak emsalleri olan birinci sınıfa ayrılmış Sayıştay meslek mensuplarına uygulanmakta olan ek göstergeler uygulanır."

Tasarının TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilmiş metnini görmek için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber