Liselere giriş, okul sınavlarıyla olacak

SBS'nin ardından liselere geçişte uygulanacak sistem netleşiyor. Temel derslerin bir sınavı merkezi usulle yapılacak. Merkezi sınav sonucu, dönem sonu başarı puanının yüzde 60'ını oluşturacak.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 14 Ağustos 2013 09:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Liselere giriş, okul sınavlarıyla olacak

8. sınıfların liseye yerleşmek için girdikleri SBS bu yıl son kez yapılarak tarihe karıştı. 2013-2014 eğitim yılından itibaren öğrenciler yeni bir sistemle liselere yerleşecek. Yeni sistemle ilgili çalışmalar devam ederken ayrıntılar da netleşiyor. 8. sınıflarda yeni eğitim yılında Türkçe, Fen ve Teknoloji, Matematik, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin dönemsel sınavlarından biri, merkezi olarak yapılacak. Merkezi sınavların yüzde 60'ı, diğer yazılı, performans ve projelerin de yüzde 40'ı alınarak dönem sonu puanı hesaplanacak.

Gelecek ay netleşecek

Dokuz ay önce SBS'nin kaldırılacağının açıklanmasından bu yana yeni sistemin nasıl olacağı konuşuluyor. Milli Eğitim Bakanlığı , çeşitli illerde toplantılar yapıp görüşler alıyor. MEB, halen birden çok sistem üzerinde çalışıldığını ve gelecek ay yeni sistemin netleşeceğini belirtiyor. Radikal'in ulaştığı bilgilere göre yeni sistemde liselere öğrenci geçişi şöyle planlanıyor:

Ortaokul 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan yazılı sınavlardan bir tanesi merkezi sınav olarak gerçekleştirilecek. Sınavlar temel dersler olan Türkçe, Fen ve Teknoloji, Matematik, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerini içerecek.

Sınavlar, aralık ve nisanda o zamana kadar işlenilen müfredata uygun konular dahilinde yapılacak. 3 sınav yapılan derslerden 2. sınav, 2 sınavı olan derslerden ise 1. sınav merkezi olacak.

Sınavda çoktan seçmeli sorular sorulacak. Dört seçenek olacak ve yanlışlar doğruyu götürmeyecek.

Öğrenciler kendi okullarında sınava girecekler. Ancak sınav salon başkanları ve gözetmenler farklı bir okulda görev yapacak. Sınav görevlendirmeleri il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince gerçekleştirilecek.

Sınava önemli bir sebepten dolayı giremeyen öğrenciler için sınavı takip eden haftada telafi sınavı yapılacak. Telafi sınavı, il ve ilçe merkezindeki sınav merkezlerinde olacak, öğrenciler bu sınava kendi okullarında giremeyecek.

Öğrencilerin dönem puanı, merkezi ortak sınavlar ile öğretmenler tarafından verilen puanlardan oluşacak.

8. sınıftaki öğrencinin bir dersten karneye yansıyan dönem sonu puanı şu şekilde oluşacak: Yazılı yoklama, proje ve performansın yüzde 40'ı, ortak merkezi sınav puanının yüzde 60'ı.

Yılsonu puanında iki dönem puanının ortalaması alınacak.

2013-2014 eğitim-öğretim yılı için ortaöğretime yerleştirmede kullanılacak 6, 7 ve 8. sınıfın yılsonu başarı puanlarının ağırlıklandırma oranı şöyle olacak:

6. sınıfta yüzde 10, 7. sınıfta yüzde 20, 8. sınıfta yüzde 70.

Galatasaray , İstanbul Erkek Lisesi gibi çok talep olan yüksek puanlı okullara girişin nasıl olacağı henüz netleşmedi. Bu okullar için ayrı sınav konusu halen bakanlıkça görüşülüyor.

Öğretmenler de soru hazırlayacak

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız: “Çocuklar yazılı sınavlarından birine merkezi girecekler. SBS ve OKS'de olduğu gibi genel bir değerlendirme yok. Çocuk kendi okulunda sınava girecek, kaygılanmayacak. Okulu ve öğretmeni güçlendiren bir sistem olacak. Öte yandan bu kez öğretmenler de soruların hazırlanmasına katkıda bulunabilecek.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber