Bilirkişi Raporu: Kadın, otomobil, Rolex ve mücevher rüşvet değil

Haber Giriş : 17 Şubat 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Beyaz Enerji davasında verilen bilirkişi raporu, hukukçulara ?Pes' dedirtti. Bilirkişi raporu, iddianamede yer alan kadın ağırlamaları, pahalı saat ve mücevherlerin, kullanıma sunulan otomobillerin rüşvet olmadığını kayıt altına aldı.

?BEYAZ enerji' davasıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, bürokratların müteahhitler tarafından otellerde kadınlarla ağırlanmaları, altlarına otomobil verilmesi, çocuklarının harçlık almaları, odalarındaki Rolex saatler, gerdanlıklar ve ziynet eşyaları için ?Bunlar rüşvet sayılmaz' denildi.

Aynı raporda AKP'li Cemal Kaya'nın da takıldığı telefon görüşmelerindeki ihale pazarlıkları için ise ?bu tür görüşmeler normaldir, bu işlerle uğraşanların konuşması doğaldır' denilerek suç unsuruna rastlanmadığı vurgulandı. Hukukçular ?Bilirkişiler, ?Sanıklara ceza değil, ödül verin' demedikleri kalmış' diyerek rapora tepki gösterdiler.

Hukukçu Özlem Yalıncak, Mühendis Ömer Erdoğan ve Emekli Sayıştay Denetçisi İsmail Akalın tarafından hazırlanan ve 15 Şubat 2006'da mahkemeye verilen 73 sayfalık raporda şöyle denildi:

İhalelerin ilan aşamasından sonuçlanıncaya kadar yasal olmayan bir duruma rastlanmadı.

Sanıklar arasındaki telefon konuşmalarında niyet ve düşüncelerin ihale sürecine etkili olduğunu gösteren sonuca ulaşılmadı. Meslek ve faaliyet alanları ihalelerle ilgili olan kişilerin aralarındaki bu konuşmalarda bu konulardan bahsetmelerinin normal karşılanması gerekir.

İhalelerde bir yolsuzluk tespitinin yapılmadığı keza aynı gerekçelerle hiçbir sanık açısından ihaleye fesat karıştırma suçunun unsurlarının oluşmadığı.

Rüşvet suçlamasıyla ilgili olarak her sanıkla ilgili bölümlerde izah edildiği gibi bir takım hediyelerin ?rüşvet' diye adlandırılmasının uygun olmayacağının, esasen ihale tutarları dikkate alındığında bazı sanıklara verildiği iddia olunan şeylerin rüşvet olarak verilme ya da alınma vasfı taşımadığı, ayrıca bu somut hediyelerin neye karşılık verildiğinin ortaya çıkarılmadığı, bu açıdan sanıklar hakkındaki rüşvet alma ya da verme suçlamalarının kanıtlanamadığı düşünüldüğü kanaatinde olduğumuzu arz ederiz.

İddianamede yok yok

Beyaz Enerji davasının iddianamesinde rüşvet çarkında kadın temininden, elmas kolyelere, gümüş gerdanlıklardan tanesi 3 bin dolar olan ?Rolex' ve ?Longines' marka saatlere kadar rüşvetlikler bulunduğu belirtiliyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber