Sağlık çalışanlarının başlattığı eyleme bazı illerde katılım olmazaken Hükümet barış elini uzattı.

Haber Giriş : 25 Aralık 2003 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık çalışanlarının başlattığı eyleme bazı illerde katılım olmazaken Hükümet barış elini uzattı.

Türk Tabibler Birliği'nin , Türkiye genelinde organize etmeye çalıştığı tümgün iş bırakma eylemine, bazı iller katılmadı. Erzurum ve civarındaki 5 ilin yanısıra, Van, Trabzon, Isparta, Konya ve Tekirdağ'da sağlık çalışanları iş bırakma eylemine katılmadığını açıkladı. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy, ?5 Kasım'da yaptıkları uyarı eylemine şu ana kadar hükümetten yapıcı bir diyalog çağrısı gelmediğini, ikinci eylemin nedeninin de bu olduğunu'' söyledi. Prof. Dr. Gürsoy, iş bırakma eylemine katılan sağlık çalışanlarıyla birlikte Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sağlık ve sağlık çalışanlarının özlük sorunlarıyla ilgili başlattıkları uyarı eylemlerinin ikincisini gerçekleştirdiklerini söyledi. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek, tüm talepleri gerçekleşene kadar, hak arama mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. ?İnsanca yaşayabilecek maaş artışı, iş güvencesi, ücretsiz, eşit, ulaşılabilir sağlık hakkı'' için tam gün iş bırakma eylemi yapan sağlık çalışanları, sabah saatlerinden itibaren Numune Hastanesi bahçesinde toplandılar. Eyleme, SSK Etlik ve Dışkapı Hastanesi'nden yürüyerek gelen sağlık çalışanları da katıldı. Doktor milletvekilleri, AK Parti Afyon Milletvekili Mahmut Koçak, Muğla Milletvekili Seyfi Terzibaşıoğlu, CHP İçel Milletvekili Hüseyin Güler ile Hatay Milletvekili Zübeyr Amber ile KESK Genel Başkanı Sami Evren, TMMOB Başkanı Kaya Güvenç de sağlıkçılara destek verdiler. Burada, Ankara Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası adına açıklama yapan Ankara Tabip Odası Başkanı Sinan Adıyaman, sağlık alanında yaşanan sorunların temelinde noeliberal, serbest piyasaya tapınan anlayışın yattığını savundu. Sağlık Bakanlığı'nın performansa dayalı ücretlendirme, sözleşmeli personel gibi uygulamalarını eleştiren Adıyaman, sağlığa ayrılan bütçenin, kamu sağlık yatırımlarının artırılmasını, halkın sağlık hizmetine ulaşmasını daha da zorlaştıracak yeni uygulamaların kaldırılmasını istedi.

Hükümetin görüşme talebi

AK Parti Afyon Milletvekili Mahmut Koçak da uzlaşma zemini aramak ve güçlü, doğrudan diyalog kapısı oluşturmak amacıyla geldiklerini söyledi. Sağlık çalışanlarının tüm sorunlarına çözüm getirme kararlılığında olduklarını dile getiren Koçak, şunları söyledi: ?O nedenle buradayız zaten. Diyalog zemininde bir problem var gibi görünüyor. Bu yanlış anlayışı ya da eksiği gidermek için buradayız. 2004 yılında da tüm sağlık çalışanlarının sorunlarına tüm sivil toplum örgütlerinin katılımıyla çözüm üreteceğiz.'' Elinde beyaz karanfillerle gelen AK Parti Milletvekili Mahmut Koçak, karanfilleri Füsun Sayek'e verirken, ?Beyaz karanfiller, barışın, uzlaşmanın, diyalogun simgesi. Bu camiaya hizmet etmiş başkanımıza saygı duyuyoruz'' dedi.

Katılanlara inceleme

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Erman Tuncer, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde bir günlük iş bırakma eylemine katılımın çok düşük olduğunu söyledi. ?Çıkan haberler nedeniyle polikliniklere başvuran hasta sayısında bir düşüş meydana geldiğini'' anlatan Prof. Dr. Tuncer, ?Eyleme katılanlar hakkında gerekli incelemeleri yapıyoruz. Yasal girişimlerde bulunacağız'' diye konuştu.

Eylemleri yanlış buluyorum

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, sağlık çalışanlarının iş bırakma eylem biçimini ve eylemin mekan seçimini yanlış bulduğunu belirterek, hasta-hekim ilişkisinin tümüyle tedaviye yönelik, özel bir ilişki olduğunu, hekimin, bu ilişkinin tedavi edici özelliğini bozucu bir tutumda olmasını, mesleki etik değerler açısından doğru bulmadığını bildirdi. Akdağ, ?Bir hekim olarak, sağlık çalışanlarımızın problemlerinin farkındayım. Hekimlerimizin ve sağlık personelimizin çalışma şartlarının ve ücretlerinin arzu edilen düzeyde olmadığını da biliyorum. Çözüm üretmeye çalışıyoruz'' dedi.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber