Van savcısı için inceleme başlatılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2006 12:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, Şemdinli olaylarıyla ilgili iddianameyi hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkında inceleme başlattı.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in talimatı üzerine, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, iki müfettişi görevlendirdi.

Müfettişlerin Şemdinli olaylarıyla ilgili hazırlanan iddianameyi ve soruşturma evrakını 'inceleyeceği, araştıracağı, gerek duyulursa soruşturmaya dönüştüreceği' açıklandı.

Görevlendirilen iki müfettiş yarın uçak bulunması halinde Van'a gidecek.

Hakim ve Savcılar Kurulu'nun talebiydi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında suç duyurusunda bulunan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkında soruşturma açılmasını istemişti.

Kurul'un Başkanvekili Celal Altunkaynak, dün Adalet Bakanı Cemil Çiçek'i ziyaret ederek gelişmelerden rahatsız olduklarını iletmişti.

Kurul'un savcı Ferhat Sarıkaya'nın hazırladığı iddianameden rahatsız olduğu, iddianamede savcının görev sınırlarını aştığı ve hakkında soruşturma açılması gerektiği belirtilmişti.

Bu şikayetin Adalet Bakanlığı'na iletilmesinin ardından, gözler Bakan Cemil Çiçek'teydi. Çiçek soruşturma için gereken talimatı verdi.

Eğer savcı hakkında soruşturma açılırsa, hazırlanacak rapor Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda ele alınacak ve gerek görülürse savcı Sarıkaya cezalandırılacak.

Yargıtay Başsavcısı: 'Siyasilerin amaçlarına alet olmayın'

Şemdinli iddianamesine ilişkin tartışmalara Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok da katıldı. Ok, hakim ve savcıların siyasetin gizli amaçlarına hizmet etmemesi gerektiğini söyledi.

NTV'nin haberine göre terör eylemlerinin arttığı bir dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yıpratılmaması gerektiğini vurgulayan Ok, yargı ve askerin karşı karşıya getirilerek aralarında bir çatışma varmış gibi gösterilmesinin sakıncalarına dikkat çekti.
Yaşananların, Türkiye başsavcılığının kurulması gerekliliğini bir kez daha ortaya koyduğunu savunan Başsavcı Ok, ?Ülke başsavcılığı olsaydı Şemdinli-Van tartışılmazdı'' diye konuştu. Ok, Adalet Bakanı ve Müsteşarı'nın, Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan çıkması gerektiğini de vurguladı.

AP milletvekilinden destek

Bu arada Ferhat Sarıkaya'ya, Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Milletvekili Cem Özdemir'den destek geldi.
Özdemir, "savcının bu davranışı, Avrupa Birliği'nde elimizi güçlendiriyor" dedi.

Büyükanıt hakkındaki suçlama

Van Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı ve dün Van Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında 'suç işlemek için örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak ve sahte belge düzenlemek' ile 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından soruşturma evrakının Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderilmek üzere tefrik edildiği belirtildi.

Genelkurmay Askeri Başsavcılığı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün soruşturma izni vermesi halinde Büyükanıt hakkında sözü edilen dört suçlamayla ilgili soruşturma başlatacak.

Orgeneral Büyükanıt, Şemdinli'de yakalanan Astsubay Ali Kaya için "kendisini tanırım. İyi çocuktur" demişti.

Savcı Sarıkaya kimdir?

Şemdinli iddianamesini hazırlayan savcı Ferhat sarıkaya iki yıl önce Van'a atandı. Çevresinde sessiz ve sakin biri olarak tanınan Sarıkaya'nın Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'la ilgili hazırladığı iddianame de yine büyük tartışmalara yolaçmıştı.

Van Cumhuriyet Savcısı Sarıkaya 1967 yılında Kırşehir'de doğdu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Sarıkaya evli ve üç çocuk babası.

Sarıkaya 2 temmuz 2004 yılında Zonguldak'ın Çaycuma ilçesi Cumhuriyet Savcılığı'ndan atama ile Devlet Güvenlik Mahkemelerinin yerine kurulan Van Ağır Ceza Mahkemelerine cumhuriyet savcısı olarak atandı.

Aşkın soruşturması:

Savcı Sarıkaya'nın ilk tartışmalı iddianamesi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımında usulsüzlükle ilgili oldu.

Soruşturma sonunda Aşkın'ın da aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında çete kurmak, ihaleye fesat karıştırma ve evrakta sahtecilik suçundan dava açıldı.

Çete lideri olmakla suçlanan rektör Aşkın 76 gün cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Şemdinli soruşturması:

Rektörün yargılanmasıyla ilgili tartışma sürerken, şimdi de Sarıkaya Şemdinli olaylarıyla ilgili üst düzey komutanların da suçlandığı iddianameyi hazırladı.
Şemdinli olaylarıyla ilgili soruşturma savcı Sarıkaya'nın işe el atmasıyla değişti. Daha önceki savcının olayın yerel mahkemelerde ele alınmasını istemesine karşın, savcı Sarıkaya soruşturmayı ağır ceza mahkemesine taşıdı.

Sarıkaya dört ay süren soruşturma sonucunda tartışmalara yolaçan iddianameyi hazırladı.

Şemdinli'de ne olmuştu?

Şemdinli'de 9 kasım 2005'te eski PKK'lı Seferi Yılmaz'a ait bir kitapçı bombalanmış, bir kişi hayatını kaybetmişti. Bombayı attığı öne sürülen bir kişinin sığındığı otomobil halk tarafından durdurulmuş ve içindeki üç kişi (PKK itirafçısı Veysel Ateş ile astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz) tartaklanarak polise teslim edilmişti.

Aynı gün otomobilde keşif yapan savcı ve CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan'ın üzerine de ateş açılmış, bir kişi de burada ölmüştü. Ateş açan kişinin uzman çavuş Tanju Çavuş, olayda ölen kişinin de Ali Yılmaz olduğu belirlenmişti.

Keşif sırasında arabanın bagajında üç kalaşnikof, el bombaları, resmi evrak ve Hakkari ile ilçelerinin haritası ve bir isim listesi bulundu. Listede bombanın patladığı kitapevinin üzerinin kırmızı kalemle çizildiği belirlendi.

CNNTURK


Çiçek: İnceleme ve soruşturma için onay verdim

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Şemdinli'deki olaylarla ilgili hazırlanan iddianamenin, Bakanlık tarafından etraflı şekilde incelendiğini belirterek, "Ben müfettişlerin inceleme ve soruşturma yapması için onay verdim. Bunun dışındaki beyanlar söylemler, spekülasyondur" dedi.

Çiçek, Cumhuriyet savcılarının yaptıkları soruşturmalarla ilgili, Adalet Bakanlığı'na iddianameleri gönderme gibi bir yükümlülükleri olmadığını söyledi.

Cemil Çiçek, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 170. maddesine göre, kamu davası açma yetkisinin Cumhuriyet savcılarına ait olduğunu hatırlattı.

Gündemdeki iddianameye (Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya tarafından Şemdinli olaylarıyla ilgili hazırlanan iddianame) ilişkin haberlerin basında yer alması üzerine, iddianamenin temin edilmesi için 6 Mart Pazartesi günü Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne talimat verdiğini kaydeden Çiçek, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün de aynı gün e-mail yoluyla iddianameyi temin ettiğini anlattı.

Çiçek, o gün Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nce iddianame üzerinde ilk incelemenin yapıldığını, dün de iddianamenin etraflı bir şekilde incelendiğini bildirdi. Adalet Bakanı Çiçek, "Müfettişlerin inceleme ve soruşturma yapması için onay verdim. Bir adalet başmüfettişi görevlendirilecek. Bunun dışındaki beyanlar söylemler spekülasyondur. Yapılacak işlemler, hukuk çerçevesinde, kimsenin hukuku zedelenmeden yapılmalıdır. Buna hassasiyet göstermemiz gerekir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber