Teziç'in protestosu Erdoğan'ı kızdırdı

Haber Giriş : 09 Mart 2006 07:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç, TÜBİTAK Başkanvekili Nükhet Yetiş'in bulunduğu Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) toplantısını protesto ederek katılmadı. Toplantının başkanlığını yapan Başbakan Tayyip Erdoğan, Teziç'in gelmemesini eleştirdi.

BTYK'nın 13. toplantısı dün ODTÜ'de yapıldı. Teziç, davet edildiği halde, 'TÜBİTAK'ın yasal statüsü olmadığı' gerekçesiyle toplantıya katılmadı. Teziç'in yanı sıra rektörlerin ve CHP'lilerin de toplantıya katılmaması Erdoğan'ı kızdırdı. Erdoğan, "Bu toplantıları Türkiye'de bilimin gelişmesi için yapıyoruz. Bu tablo beni çok üzdü. Burada bilimsel bir toplantı yapıyoruz. Ama ne YÖK Başkanı var, ne anamuhalefet. Buraya gelmeyenlerin bundan sonra söz söylemeye hakkı yok" dedi. Erdoğan, Teziç'in 'Yetiş yüzünden' toplantıya katılmamasını ise, "Davet sahibi olan benim. Yapılan devlet adabına uygun değil" diye değerlendirdi.

Teziç, bir süre öne, 'Yasal statüsü yok' dediği TÜBİTAK'ın toplantılarına katılmama kararı almıştı. YÖK, TÜBİTAK Başkanlığı'nı vekâleten yürüten Yetiş'in konumunun tartışmalı olduğunu ve TÜBİTAK'ın yasal durumunun zafiyet gösterdiğini iddia ediyor. YÖK, BTYK'ya YÖK'ten üye atamamaya da karar vermişti.
Erdoğan, toplantının açış konuşmasında ise "Üniversiteler Ar-Ge'de dünyayla rekabet edebilecek kaliteyi yakalamalı. Sanayi teknoloji ithalatına dayanan üretimden vazgeçmeli, kendi geliştirdiği özgün teknolojileri esas almalı" diye konuştu.

Eğitim için geçerli kriter
TOEFL sınavı, anadili İngilizce olmayanların İngilizcesini ölçmek amacıyla merkezi ABD'de bulunan Educational Testing Service tarafından dünyanın birçok ülkesinde düzenleniyor.

TOEFL sınavının sonuçları, İngilizce eğitim veren kolej ve üniversitelerde, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına giriş için kriter olarak kabul ediliyor. Uluslararası geçerliliği bulunan TOEFL sınavının sonuçlarını, birçok şirket ve kuruluş da kabul ediyor.

Okuduğunu ve dinlediğini anlama, gramer ve yazma becerilerini ölçen TOEFL sınavına girmek için, adayların sınav ücretini yatırması ve randevu alması gerekiyor.
Adaylar, sınav için yetkili kuruluşlarda, bilgisayarda sınava giriyor. Adaylar, soruları yanıtladıkça diğer soru ekrana geliyor. Soruların zorluk derecesi adayların verdikleri yanıta göre değişiyor ve buna göre puanlama yapılıyor.

Yeni sistem başlıyor
TOEFL'da, bilgisayar tabanlı sistem yerine getirilen internet tabanlı yeni sistem, 25 Mart'tan itibaren Türkiye' de de başlıyor. Yeni sistemde adayların İngilizceyi konuşma becerileri de ölçülecek. Konuşma bölümünün içeriğinde altı adet serbest konuşma sorusu bulunacak. Sınavın 'yazma' kısmında adaylardan iki ayrı konuda kompozisyon yazmaları istenecek.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber