Devlet Bütçe uzmanları ek gösterge mağduriyetinin giderilmesini istiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mart 2006 14:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısının hazırlanması, uygulanması ve kontrol süreçlerinde fiilen görev almak,
Harcama politikalarını etkileyebilecek her türlü kanun, tüzük, kararname ve yönetmelik taslaklarını inceleyerek bunlar hakkında Bakanlık ve hükümet görüşünün oluşturulması aşamasında görev almak,
Maliye Bakanlığınca teklif edilecek kamu giderlerine ilişkin kanun, tüzük, kararname ve yönetmelik tasarılarının hazırlanması sürecinde yer almak,
Devlet bütçesinden finanse edilen bütün kurumlarda organizasyon ve metot araştırmaları, kadro analizleri ve diğer gerekli bütün incelemeleri yapmak,"

gibi önemli fonksiyonları yerine getiren DEVLET BÜTÇE UZMANLIĞI 35 yıllık geçmişe sahip bir KARİYER UZMANLIK MESLEĞİDİR.

Gerek Bütçe Kanun Tasarısının hazırlanması, gerekse diğer kanun tasarılarının ilgili ihtisas komisyonlarında görüşülmesi esnasında, DEVLET BÜTÇE UZMANLARI, TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNİN BÜTÇE HAKKINI KULLANMASI AÇISINDAN DA ÖNEMLİ KATKILARDA BULUNMAKTADIRLAR.

Bütün bu önemli fonksiyonları ifa etmelerine rağmen DEVLET BÜTÇE UZMANLARI MAALESEF ÖZLÜK HAKLARI AÇISINDAN YILLARDIR MAĞDUR EDİLMEKTEDİRLER.

Örneğin, mali hakların önemli bir unsuru olan Ek Gösterge açısından üniversite mezunu ve Genel İdare Hizmetleri Sınıfında yer alan memur, şoför v.b. kamu personeli ile aynı ek göstergeye düzeyine (2200) tabi tutulmaktadırlar. Astsubayların 3600, Öğretmenlerin 3000, yine Hemşire, Matematikçi ve İstatistikçi gibi unvanların 3000 ek göstergeye sahip oldukları dikkate alınırsa ortadaki ADALETSİZLİĞİN boyutu bariz bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucu olarak emekli bir Devlet Bütçe Uzmanı, üniversite mezunu bir memur ile aynı emekli ikramiyesi ve maaşını almaktadır.

Yine aynı şekilde kamu personelinin maaş unsurları arasında yer alan ve emekliliğe de yansıması nedeniyle önem arz eden makam tazminatı ve görev tazminatı hususunda da aynı adaletsizlik ortaya çıkmaktadır. EKONOMİ BÜROKRASİSİNDE DEVLET BÜTÇE UZMANLARIYLA BENZER FONKSİYONLARI İFA EDEN, DPT, HAZİNE, DIŞ TİCARET UZMANLARINA MAKAM VE GÖREV TAZMİNATI ÖNGÖRÜLMESİNE RAĞMEN DEVLET BÜTÇE UZMANLARI bu konuda da mağdur edilmektedirler.

Bu kapsamda, belirtilen adaletsizliklerin giderilmesine yönelik olarak yapılan girişimler, aşağıda belirtileceği üzere sebebi anlaşılamayacak şekilde engellenmiştir.

1- 5335 Sayılı Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısında, yukarıda belirtilen adaletsizliklerin giderilmesi doğrultusunda düzenlemeler yer almasına rağmen söz konusu Kanunun Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi esnasında ilgili maddeler sebebi anlaşılamayan bir şekilde Kanun metninden çıkarılmıştır. Bununla birlikte tasarıdan bu aşamada çıkarılan düzenlemelerin kariyer uzmanlıklara ilişkin olanları dışında tamamı Meclis genel kurulunda önergelerle Kanuna dahil edilmiştir. Bu gelişme de Komisyon aşamasındaki müdahalenin asıl hedefinin, KARİYER UZMANLIKLARA ilişkin düzenlemenin bertaraf edilmesi olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

2- 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda önemli değişiklikler yapan 5436 sayılı Kanunun, Maliye Bakanlığından Başbakanlığa gönderilen Tasarı Taslağında yine ek gösterge ve makam tazminatına yönelik benzer düzenlemelere yer verilmesine rağmen, Başbakanlıkça söz konusu Kanunda kamu personelinin özlük haklarına ilişkin düzenleme yapılamayacağı gibi bir gerekçeyle söz konusu düzenlemeler yine Tasarıdan çıkarılmıştır. Halbuki aynı Kanunda İç Denetçilerin, Bütçe Dairesi Başkanlarının ve Mali Hizmetler Uzmanlarının özlük haklarına ilişkin düzenlemeler yer almıştır.

Diğer taraftan, söz konusu Tasarının TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi esnasında özlük haklarına ilişkin önergelerin gündeme gelmesi üzerine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ali ŞAHİN tarafından, yakında meclis gündemine gelecek olan bazı devlet memurlarına ek ödeme yapılmasına dair kanunda, içerisinde kariyer uzmanlıkların da yer aldığı bazı meslek gruplarının özlük haklarına ilişkin düzenlemelere yer verileceği taahhüt edilmiştir.

3- Kamuoyunda 40+40 Tasarısı olarak bilinen ? Değişik Adlar Altında İlave Ödemesi Bulunmayan Memurlar ve Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı? Taslağının Maliye Bakanlığından Başbakanlığa gönderilen halinde, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ali ŞAHİN' in TBMM Genel Kurulundaki taahhütleri kapsamında, KARİYER UZMANLIKLARI'nda yer aldığı bazı meslek gruplarının mali haklarındaki adaletsizlikleri gideren düzenlemeler de yer almasına rağmen, söz konusu düzenlemeler Başbakanlık tarafından bir kez daha Tasarıdan çıkarılmıştır.

Bütün bu gelişmeler yaşanırken, muhtelif Kanuni düzenlemelerle Dernek Denetçilerine makam ve görev tazminatı, Türkiye İstatistik Kurumu uzmanlarına 3600 ek gösterge verilmiştir. Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen Sosyal Güvenlik Kurumu Kanun Tasarısında yeni ihdas edilecek Sosyal Güvenlik Kurumu Uzmanlarına 3600 ek gösterge ve ilgili ihtisas komisyonlarından geçerek Genel Kurul gündeminde bulunan Elektronik Haberleşme Kanun Tasarısında ise Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde yeni ihdas edilecek olan Ulaştırma ve Haberleşme Uzmanlarına 3600 ek gösterge ile makam ve görev tazminatlarının verilmesi öngörülmüştür.

Bütün bu gelişmeler göstermektedir ki, özlük haklarına ilişkin düzenlemeler hiçbir ilke ve objektif kritere dayanmamakta olup, söz konusu düzenlemelere kendi etkinliklerini ve ayrıcalıklı konumlarını başkalarının mağduriyetleri üzerine inşa etmeye odaklanmış kurumsal ve mesleki taassupların yönlendirdiği keyfi bakış açıları yön vermektedir.

9 Mart 2006 Perşembe günü TBMM Genel Kurulunda görüşülecek olan 40+40 tasarısında, sayın iktidar ve muhalefet partileri milletvekillerinin bu konuya ilişkin gereken hasssasiyeti göstereceklerini umuyoruz.

Devlet Bütçe Uzmanları

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber