Şeffaf siyaset dönemi

Yeni paketle, siyasi partilerin ve seçim kampanyalarının finansmanına sıkı kontrol geliyor.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 11 Şubat 2014 08:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şeffaf siyaset dönemi

Hükümet, siyasi partilerin finansmanı ve seçim harcamalarında şeffaflığa yönelik reform niteliğinde adımlar atıyor. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığındaki Yolsuzlukla Mücadele Kurulu'nun hazırladığı paket, Başbakan Erdoğan'a sunuldu. Erdoğan'ın ilgili bakanlarla bir defa daha gözden geçireceği reform paketinin, onay çıkması durumunda yerel seçimlerden sonra yasalaştırılması hedefleniyor. Pakette yer alması beklenen bazı düzenlemeler şöyle...> Milletvekili ve belediye başkan adayları ile seçime katılacak partiler, harcamaların denetimi için bankada hesap açtıracak. Seçimlerde kullanılmak üzere elde edilen her türlü gelir, bu hesaba kaydedilecek. Böylece hangi adaya kimin para verdiği, paranın nasıl harcandığı bilinecek. Bu hesaplar, YSK ile yetkili il ve ilçe seçim kurullarınca?denetlenecek.

> Seçim hesaplarında gerçeğe ve hukuka aykırılığı tespit edilen veya harcama sınırını aşan isimlerin başkanlığı sona erecek. Milletvekilleri için ise TBMM'de Anayasa gereğince milletvekilliğinin düşürülmesi?söz konusu olacak.

> Siyasi partilerin seçim hesaplarında gerçeğe ve hukuka aykırılık tespit edilmesi halinde belirlenen miktar kadar parti malvarlığı Hazineye irat kaydedilecek.

> Tüzel kişilerin seçimlerde kullanılmak üzere adaylara yapacağı bağışların sınırları YSK tarafından belirlenecek. Bağışlar, her halükarda makbuz karşılığı yapılacak. Para dışında kalan mal ve hizmet sunumları mutlaka kayda geçirilecek.

> Radyo-TV sahiplerinin yanı sıra federasyon ve konfederasyonlar da dahil sendika ile bunların şube başkanlarına mal bidirimi mecburiyeti getiriliyor. Zorunluluk, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarının başkanları için de geçerli olacak.

Yücel KAYAOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber