ANAR'a göre halk ses kayıtlarına inanmadı

Anar'ın yaptığı son anket, hükümeti hedef alan saldırıların AK Parti'nin oyunu azaltmadığını tam tersine artırdığını gösteriyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 10 Mart 2014 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın seçim kampanyasında dünkü durağı Urfa'ydı. Eşlik eden birkaç gazeteciden birisiydim. Seyahat öncesi ve uçakta Tayyip Erdoğan'ın seçim anketlerinden sorumlu danışmanı Ertan Aydın'la ilginç bir sohbet imkanı bulduk. Aydın Başbakan'ın masasına gelen son anket rakamlarını verdi.

Şöyle: AK Parti 46,9; CHP 30,1; MHP 14,3; BDP 5,8; Diğer 2,9

Anket Anar şirketinin yaptırdığı bir çalışma. Hükümet için yapılmış, 5177 kişiyle, 28 ilde, +-1,36 hata payıyla gerçekleştirilmiş. En önemli yanı anket sahasının Tayyip Erdoğan ile Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarının yayınlanmasından sonra, 28-04 Mart yapılmış olması. Başka bir ifadeyle anket çalışmasının bu iddialara yönelik tepki, inancı ölçen bir boyutu var.

Ertan Aydın'a göre Konda'nın kendi müşterileri için yaptırdığı mart ayı barometresindeki rakam daha da yüksek, Ak Parti'yi 49,4 gösteriyor. Hatırlatmak gerekirse AG şirketinin son yaptırdığı ankette de AK Parti 46,9 görünüyordu.

İlginç olan sadece bu rakamlar değil. Anar'ın son anketinden bir önceki (malum telefon konuşması iddiası öncesi yapılmış olan) ankete göre AK Parti'nin oyu artmış bulunuyor. Zira bir önceki anket 44,7; iki anket arasındaki fark ise % 2,2 AK Parti lehine.

Başka bir ifadeyle söz konusu iddialar AK Parti'nin oyunu azaltmamış tam tersine artırmış bu anket sonuçlarına göre. Bunun siyasi tercümesi şudur: Çekirdek laik-modern kesimde Türkiye'de olup biten Tayyip Erdoğan - yolsuzluk ilişkisi olarak algılanırken, muhafazakar kesimde Başbakan'a yönelik antidemokratik ve haksız bir saldırı olarak değerlendiriliyor.

Bu rakamlar Başbakan'ın seçim kampanyasında izlediği sert stratejiyi, kutuplaştırmacı politikayı, köklü bir meydan okumayı da açıklıyor.

Başbakan bu stratejiyi anladığımız kadarıyla içinde birçok anket çalışmasının yer aldığı bir değerlendirme paketi üzerinden yapıyor. Ertan Aydın'dan aldığımız bilgilere göre her hafta dört ayrı şirkete yaptırılan (Anar, AG, Denge, Genar), Konda şirketinin de destek olduğu bulgular, Beşir Atalay başkanlığında her bölgeden gelen yine haftalık bilgileri analizden geçiren bir strateji ekibi tarafından ele alınıyor.

Anar'ın son anketinde ortaya çıkan birkaç ille ilgili rakamlar şöyle: Şanlıurfa'da AK Parti yüzde 59 - 60 bandında.

İstanbul'da AK Parti lehine yüzde 50 - 35'lik bir denge görünüyor.

Ankara'da ise Gökçek yüzde 7 - 8 puan önde. İlginç diğer bir bilgi Hatay'dan geliyor. Anar çalışmasına göre Sadullah Ergin bundan önce yapılan ankete oranla 4 - 5 puan arası bir artış sağlamış ve 1 - 2 puan öne geçmiş bulunuyor. Son durum ve veriler bunlar.

PARTİLERİN OY DAĞILIMI

AK Parti 46,9

CHP 30,1

MHP 14,3

BDP 5,8

Diğer 2,9

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber