Otomobil alırken neye dikkat edersiniz?

Mercedes-Benz” yeni bir otomobil tasarladı; GLA. Otomobillerden çok anladığımı söyleyemem ama Mercedes’in baş tasarımcısı Gorden Wagener’le konuşacak birkaç konum var. Hemen sorularımı soruyorum. Hep yakındığım konu; neden arazi araçlarının şehirde kullanıldığı oldu Wagener de çok açıklayıcı bir cevap verdi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Nisan 2014 12:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Otomobil alırken neye dikkat edersiniz?

Zeynep Bakır

Herhangi bir ürünün güzel, kaliteli, zarif, danayıklı, lüks olduğunu belirtmek için biz Türkler Mercedes'i bir sıfat olarak kullanırız. Deriz ki; "Bu ayakkabıların Mercedesidir." O zaman karşındaki hemen anlar o ayakkabının nasıl özelliklere sahip olduğunu. Bu sıfatı diline kazandırmış bizden başka ülke var mı merak da ediyorum açıkçası...

Eğer otomobil kullanmayı seven biri olsaydım rüyalarımı süsleyen araç 1964 yapımı kiraz rengi "Mecedes-Benz SL 230" olurdu. "Üzerine de tanımam arkadaş, yol tutuşu..." diye uzatır da uzatırdım konuyu. Ama aslında SL 230 hakkında tek bildiğim şey, çok güzel göründüğü. Geçtiğimiz hafta GLA model bir otomobil daha sundular dünya piyasasına. SUV serisinin genetiğini taşıyan bir araç. (Röportajda ne olduğunu daha iyi anlayacağız) Otomobilin en önemli özelliği koltuk döşemelerinin farklı renk ve desen alterantifi olması.

Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Rainer Genes Moda Haftası için yaptığı söyleşileri hatırlıyorum da şimdi tasarımı ve modayı yakından takip eden başka bir otomobil markası var mı acaba? Yeni gözbebekleri GLA vesilesiyle markanın baş tarasımcısına sorularımızı yönelttik.

Mercedes-Benz yeni bir otomobil tasarlarken hangi faktörleri dikkate alır?

Her yeni araç tasarımında yönergelerin yer aldığı kitapçığımızda açık ve net olarak belirtilen sürdürülebilirlik hedeflerini Ar-Ge ve üretim departmanlarımızdaki arkadaşlarımızla birlikte yerine getirmemiz gerekiyor. Ancak biz tasarımcılar için estetik her zaman önde geliyor ve araçlarımızın her şeyden önce insanları duygusal olarak etkileyeceğinden emin olmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Özellikle verimli bir aracın, örneğin bir elektrikli otomobilin, çok farklı görünmesi gerektiğine inanmıyoruz. Bir Mercedes-Benz otomobili her zaman kendine özgü karakteristik boyutlarda tasarlamalıyız. Öte yandan bir aracın tasarımı ve şeklinin de başlı başına verimlilik üzerinde oldukça önemli bir etkiye sahip olduğunun farkındayız, örneğin şekil ve aerodinamik arasındaki etkileşim gibi.

Tasarım felsefeniz nedir?

Otomobilimizi kullanan bir kişi çağdaş ve lüks deneyimini yaşamalı. Bu amacımızı, duygulara hitap eden sadelik olarak tanımladığımız tasarım felsefemiz aracılığıyla biçimsel olarak gerçekleştiriyoruz. Duygulara hitap eden sadeliği, çağdaş lüksün tanımı olarak da görebiliriz. Hepsinden önemlisi 'Küresel Gelişmiş Tasarım Stüdyolarımız' sayesinde yeni güçler kazanıyoruz. Bu Stüdyo'nun görevleri arasında sanat, kültür ve mimari gibi alanlarda uzun vadeli araştırmalar yürütmek, bunları değerlendirmek ve aynı zamanda doğadan ve modadan ilham almak bulunuyor.

Otomobiller artık birbirine daha mı çok benziyor?

Bizim araçlarımız için bunu söyleyemeyiz. Bütün modellerimiz birbirne benzemediği halde Mercedes Benz gördüğünüzde onun mutlaka Mercedes-Benz olduğunu anlarsınız. Ürün portföyümüzde 15 farklı model bulunuyor. Bu nedenle otomotiv karakteristikleri oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Bazı durumlarda bir araç jenerasyonundan yenisine geçişteki değişiklik, yeni hedef gruplara bu şekilde hitap edilebileceği için daha fazla olabiliyor. Örneğin A-Serisi modelimizde olduğu gibi... S-Serisi gibi daha geleneksel modellerdeyse sürekliliği sağlamak adına tasarım anlamında daha ihtiyatlı davranıyoruz.

Siz modern tasarımları mı yoksa klasik otomobillerin tasarımlarını mı tercih ediyorsunuz?

Ben her ikisini de seviyorum; hem iPhone, hem de 1930'ların otomotiv mühendisliği. Bence geleneklerin farkında olmak ancak bunları günümüze taşıyabilmek oldukça önemli. Yeni S-Serisi modelimize bir bakın; bu aracımız çağdaş yenilikçi tasarım stiliyle 1930'lardaki araçlarımızın zarifliği arasındaki bağlantıyı temsil ediyor. Uzun kaportası, akıcı görüntüsü, kubbe tarzı tavanı ve hafif eğimli kuyruğuyla yeni S-Serisi, klasik büyük bir salon otomobili. S- Serisi benim gözümde gerçek bir tasarım ikonudur.

Yeni tasarladığınız GLA'yı özel kılan nedir peki?

Yenilikçi düşünce sistemimizi somutlaştırarak arazi aracı yaptık. Net bir şekilde tanımlanmış yüzeyleri, dinginliğin gücünü ifade ediyor. Bu kesinlikle bir taahhüt olarak da görülebilir. İç tasarımda ise çok çeşitli koltuk döşeme seçenekleri sunuyoruz. GLA'daki bu malzeme çeşitliliği ve renk kombinasyonları özellikle kadın sürücülere hitap ediyor, tıpkı aracın sahip olduğu daha yüksek oturma pozisyonu seçeneği gibi... Mercedes-Benz SUV serisini bilenler bu aracın nasıl bir şey olduğunu daha iyi anlayacaktır. Aynı genleri taşıyor ama daha genç, zarif bir neşe taşıyor.

Hadi daha teknik konuşalım...

Anlamayacağından eminim ama elimden geleni yapacağım (gülüyor). GLA'da dikkat edilmesi gereken örneklerden biri de arka dingilin üzerinde bulunan güçlü taşıma parçaları. Bunlar yalnızca C sütununu güçlü duruşu aracılığıyla, özellikle güçlü bir boyutu vurgulamakla kalmıyor aynı zamanda GLA'nın 0.30'un altında dış çapa sahip ilk SUV olmasını sağlıyor. Aynı durum tavan rüzgarlığı için de geçerli. İlk bakışta arka tavan panelinin yapısını sürdürmeye yarayan ve göze hoş görünen unsur olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak aslında bu parça aerodinamik açıdan etkin bir role sahip ve aynı zamanda ilave stop lambası ile çeşitli antenleri barındırıyor.

Tamam bu konuyu düşüneceğim.

Son sorum şu. Sizce neden insanlar arazi araçlarını şehirde kullanır?

Büyük soru ama cevabı bende mi bilmiyorum. Bildiğim gerçek şu; SUV satın alan her kişi aracını arazide kullanmıyor. Bu tıpkı insanların yüksek teknolojili bilgisayarlar satın alarak bunların sundukları işlevlerden yalnızca bir kısmını kullanmaları gibi düşün. Yine de bir aşamada bu özellikleri kullanmaya karar verecek olurlarsa, bunların ellerinin altında mevcut olmaları onlara güven veriyor. Fikrimce her eşyamızı bu güdüyle satın alıyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber