Unakıtan'dan memurlara olumsuz yanıt...

Haber Giriş : 09 Haziran 2006 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Ali Babacan'dan sonra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da kamu çalışanlarına olumsuz yanıt verdi. Unakıtan, enflasyondaki artışın kamu çalışanlarına ek zam olarak yansıyıp yansımayacağına ilişkin olarak "Şu anda öyle birşey söz konusu değil" dedi.

Unakıtan, Kadir Has Üniversitesi'nde düzenlenen "Türk Mali Politikası'nda Yeni Açılımlar" konulu konferansın ardından soruları yanıtladı.

Unakıtan, mayıs ayında vergi gelirlerinde de vergi dışı gelirlerde de de artış olduğunu, ancak net rakamların elinde olmadığını belirterek, çarşamba günü yapacağı basın toplantısıyla bütçe rakamlarının ayrıntılarını açıklayacağını kaydetti.

Merkez Bankası'nın faiz artırımı kararının bütçeyi nasıl etkileyeceğine ilişkin olarak "Etkilemeyecek diye birşey söylemediğini, etkileyeceğini, ancak 2006 yılı bütçesini hedeflerinden saptıracak şekilde etkilemeyeceğini" kaydetti. Unakıtan, "Etkisi küçük kalır ve bütçe hedeflerinden herhangi bir sapma söz konusu olmaz" dedi.

2007 yılındaki değişikliklerin de 2007 bütçesi hazırlanırken

dikkate alınacağını belirten Unakıtan, yüzde 5'lik büyüme hedefinin konservatif bir hedef olduğunu belirtirken, "Şimdiye kadar büyüme hedeflerimiz hep yüzde 5'ti ama geçmiş 3-4 yıllık büyüme ortalama yüzde 7.8 oldu. AB'deki en büyük büyümeyi Türkiye yakaladı. Dolayısıyla Türkiye'nin büyümeye hedefleri doğrultusunda devam edeceğini düşünüyorum" dedi. Vergi gelirlerinde bir azalma olup olmayacağına ve ek vergilerin gündeme gelip gelemeyeceğine ilişkin olarak da Unakıtan, "Olmaz olmaz, ek vergiler gündeme gelmez. Azaldı, ondan dolayı ek vergiye ihtiyaç duyuldu diye birşey olmaz" dedi. Türkiye'de güven ve istikrarın çok önemli olduğunu söyleyen Unakıtan, "Türkiye enflasyonunu orta ve uzun vadede düşürmek mecburiyetinde, fiyat istikrarını sağlamak da Merkez Bankası'nın birinci vazifesi, dolayısıyla Merkez Bankası bu konuda gerekli tedbirleri alır, biz de sıkı mali disiplinle, bütçe disipliniyle ona yardımcı oluruz" diye konuştu. Unakıtan, Maliye Bakanlığı olarak uyguladıkları politikaları sürekli olarak değerlendirdiklerini ve performanslarını ölçtüklerini belirterek, bu çalışmaların dinamik çalımalar olduğunu ve değişen bir durum söz konusu olmadığını söyledi. Unakıtan, "İlerdeki değerlendirmeler ne getirecek onu hep beraber görürüz" dedi. Türkiye'nin cari açığı olmakla birlikte, piyasalarda meydana gelen değişimlerin ihracatın artması ve ithalatın azalmasına neden olacağını belirten Unakıtan, cari açığın da bundan etkileneceğini söyledi. Unakıtan, "Cari açığın en büyük ilacı doğrudan yatırımlardır. Türkiye'deki doğrudan yatırımlar ilk defa 2005 sonunda 9.7 milyar dolara ulaştı. Bu 2006 yılında 20 milyar dolar olacağını tahmin ediyorum. Bu türkiye için çok önemli bir rakam, cari açık için önemli bir rakam. Cari açığın da önemli bir problem olmayacağını gösteren bir işarettir" diye konuştu.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber