Kızılayın hazırladığı dünyanın en büyük yardım konvoyu Filistin'e doğru yola çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2006 17:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya tarihinde yapılan 35 tırdan oluşan en büyük yardım konvoyu, düzenlenen törenle Filistin'e gönderildi.

Hükümetin sağladığı kaynak ve Türk Kızılayı aracılığıyla tarihteki en büyük yardım konvoyu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, eski bakanlar, bazı milletvekilleri ve Kızılhaç yetkilileri ile çok sayıda davetlinin katılımıyla yola çıktı.

Törende konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, unların orada biteceğini, ama bitmesi gerekenin asılında kan ve gözyaşı olduğunu söyledi.

Şahin, dünyanın neresinde olursa olsun, bir gözyaşının akması halinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin sivil toplum kuruluşları aracılığıyla bu insanlara yardım ettiğini belirtti. Şahin, Sri Lanka, Pakistan, Endonezya ve diğer ülkelerde Kızılay bayrağını gördüklerini anlatarak, şöyle konuştu:

"Aslında böyle bir yardım durumuyla karşı karşıya kalmak istemezdik. Bilimin, teknolojinin baş döndürücü gelişmeleri yaşanıyor.

Bu gelişmeler insanlık için kullanılması gerekirken, maalesef insan yaşamını sona erdirmek için kullanılıyor. Bunu durdurmak işi Birleşmiş Milletlere aittir. BM Güvenlik Konseyi kan ve gözyaşını devam ettiren bir kuruluş görüntüsünden şiddetle uzaklaşmalıdır. Hakem rolünde olmalıdır." Şahin, dili, dini ve ırkı ne olursa olsun mazlum insanların yanında olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

EKER'İN KONUŞMASI

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de "Uluslararası hukuk sözleşmelerinin hiçe sayılarak bölgede orantısız güç kullanımı bizi üzüyor ve endişeye sevk ediyor" dedi.

Eker, bölgede büyük bir trajedi yaşandığının altını çizerek, İsrail'in Filistin'i aşarak Lübnan'da sivillere zarar verdiğini söyledi.

Mağdurların, çocuk, yaşlı ve kadınlardan oluştuğunu belirten Eker, "Türk milletinin insani değerler çerçevesinde geçmişte yaşanan tabii afetler ve diğer durumlarda olduğu gibi şimdi de Hükümetin aldığı kararla 10 bin ton unu Filistin'e gönderiyoruz. Sevkiyatla ilgili olarak Kızılayımız görevlendirilmiştir" diye konuştu.

-DİĞER KONUŞMACILAR

Eski Milli Eğitim Bakanı ve Filistin Özel Koordinatörü Vehbi Dinçerler, 1947-1948 yıllarından bu yana ilk defa bu kadar geniş boyutlu bir gıda yardımının yapıldığını bildirdi.

Dinçerler, bölgede gıda meselesinin bir işaret olduğuna dikkat çekerek, ilaç ve doktora da ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

Filistin Büyükelçiliği Müsteşarı İbrahim Tamimi ise İsrail hapislerinde halen 150'si kadın, 400'ü çocuk 10 bin kişinin yattığını hatırlattı.

Tamimi, Filistin'e yapılan yardımlardan dolayı Türk Hükümetine ve Türk Kızılayına teşekkür etti.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi Türkiye Başkanı (ICRC) Piere Ritter ise Filistin halkının işinin çok zor olduğunu ifade ederek, Kızılay ve Kızılhaç'a çok büyük işler düştüğünü belirtti.

Ritter, İsrail hapishanelerinde Filistinli tutukluları ziyaret ettiklerini de anlatarak, durumun sanılanın aksine daha da vahim olduğunu kaydetti.

İsrail'in Cenevre Sözleşmesini ihlal ettiğini ifade eden Ritter, "Bizim ziyaret ettiğimiz tutukluları ne yazık ki aileleri ziyaret edemiyor" diye konuştu.

Kızılhaç olarak Türk Kızılayının bu yardımını büyük bir memnuniyetle karşıladıkları belirten Ritter, sadece Filistin değil, Irak ve Lübnan'daki gelişmeleri takip ederek, yardımların sürdürüleceğini kaydetti.

Türkiye Kızılay Derneği Başkanı Tekin Küçükali de bu coğrafyada insan odaklı bir felaketin yaşandığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"138 yıllık tarihimizin en büyük konvoyunu yapıyoruz. 185 ülkeye nasip olmayan 35 tırlık yardım konvoyunu büyük bir gururla gönderiyoruz. Ekiplerimiz olması gereken yerlerde görevlerinin başındadır."

YARDIM HAKKINDA

Türk Kızılayı aracılığıyla Hükümetin yaptığı 10 bin tonluk un yardımın ilk bölümü olan 700 ton un, 50'şer kiloluk torbalarda, 20'şer ton olarak 35 tıra yüklendi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, tırların yola çıkışı sırasında bir Kızılay aracına binerek, bir süre konvoya eşlik etti.

Maddi boyutu henüz tespit edilemeyen yardımı götüren 35 tır, dünya tarihinde ilk defa en büyük yardım konvoyunu oluşturdu. 35 tırın yol üzerinde aynı anda kaplandığı alan uzunluğu ise 3,5 kilometreyi buluyor.

Kızılay'ın 8 görevlisinin eşlik ettiği konvoy Cumartesi veya Pazar günü Gazze'ye ulaşacak. Konvoy, Cilvegözü Sınır Kapısından çıkış yaptıktan sonra, Suriye, Ürdün üzerinden İsrail'e ulaşacak. Geri kalan 800 ton un ise hafta sonuna doğru yola çıkarılacak. 8 bin 500 ton un

da denizyolu aracılığıyla Filistin'e ulaştırılacak.

Sınır kapılarındaki yoğunluk nedeniyle yardım malzemelerinin tümü aynı anda gönderilemedi. En fazla 28 tırın bir günde geçişine izin verilmesine rağmen, Türk Hükümetinin çabaları sonucu bir günde 35 tırın geçişi sağlanacak.

Mayıs ayında alınan yardım kararıyla, bölgeye önce Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile Toprak Mahsulleri Ofisi görevlileri giderek ön çalışma yaptılar. Değerlendirme sonucunda bölgeye 10 bin ton un gönderilmesine karar verildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber