'Light' din dersi öğretmeni tartışması

Haber Giriş : 28 Temmuz 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlahiyat fakültelerindeki "din kültürü" öğretmenliğinin eğitim fakültelerine bağlanması tartışma çıkardı. Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, "Eğitim fakültelerine, 'Daha az dini bilgi alsın' diye götürülmüşse bu hata olur" dedi

YÖK'ün, ilahiyat fakültelerindeki ilköğretimde "din kültürü ve ahlak bilgisi" öğretmenliği programına son verilerek bu branşın eğitim fakültelerine bağlanmasına ilişkin kararı tartışma yarattı.

Bugüne kadar ilahiyat fakültelerindeki iki ayrı bölümde "imamlık" ve "öğretmenlik" eğitimi alan öğrencilerin, bundan böyle ayrı fakültelerde öğrenim görmelerini hedefleyen karara ilişkin süreç şöyle gelişti:

YÖK'ün, 28 Şubat sürecinde yaptığı değişiklikle "ilahiyat" ve "öğretmenlik" programları olmak üzere iki bölüm açıldı. Böylece ilahiyat programında okuyan öğrencilerin "ilköğretimde" din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmasının yolu kapatıldı.

Ancak bu bölüm mezunlarının 1.5 yıl tezsiz yüksek lisans yaptıktan sonra "liselerde" din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olabilmeleri düzenlemesi korundu.

İkinci adım

YÖK, 2 ay önce aldığı kararla bir adım daha atarak, ilahiyat fakültelerindeki öğretmenlik programını kapatarak bu branşı eğitim fakültelerine bağladı.

Öğretmenlik bölümünün yenilenen programında da önemli değişiklikler yapıldı. Din eğitiminin ağırlığı düşürüldü. Arapça ve Kuran dersleri azaltıldı. Müzik, antropoloji, psikoloji gibi yeni dersler konuldu.

Başkan eleştirdi

Kararı eleştiren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu, "İlahiyat fakültelerinde yeterince dini bilgi alıyorlardı. Herhalde eğitim fakülteleri de bundan aşağı kalmayacaktır. Eğitim fakültelerine, 'Daha az dini bilgi alsın' diye götürülmüşse, bu, yapılacak en büyük hatalardan birisi olur" dedi.

TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Tayyar Altıkulaç, "Aksaklıklar, yerinde düzeltilmeliydi. Değişiklik isabetli olmadı" diye konuştu.

Daha önce ilahiyat fakültesi dekanlığı yapan AKP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Said Yazıcıoğlu da, "İlahiyat fakültelerinde eğitimin sakıncası yoktu" dedi.

İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Yusuf Ziyaeddin Sula da, başörtüsü sorununun ilahiyat fakültelerinde halledilebildiğini, ancak eğitim fakültelerinde sıkıntı yaşanacağını öne sürdü.

Sula, "YÖK'ün yeni kararıyla din kültürü malumatı verebilecek öğretmen yetiştirilmek isteniyor. Light (hafif) din dersi amaçlanıyor" dedi.

AKP'li Özyılmaz kararı destekliyor

Komisyon üyesi AKP Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz ise, kararı olumlu bulduğunu belirterek, "Böylece eğitim fakültelerine imam-hatip lisesi mezunları da gelecek. Değişik yaşam biçimlerinin olduğu imkânlarla bir arada olacaklar" diye konuştu.

Komisyon üyesi CHP'li Mustafa Gazalcı da, "Bu din tartışması değil. Öğretmen örnektir. Türbanlı olması, türbanı dinsel simge gibi kullanması yanlış tutumdur" diyerek YÖK kararını destekledi.

Eğitim fakültesi dışındaki tek öğretmenlik programının ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi olduğunu hatırlatan üst düzey bir YÖK yetkilisi de, "Öğretmenlerin ayrı ortamlarda yetişmeleri doğru değildi. Okullarda aynı ortamı paylaşacakları için eğitimlerinde aynı ortamda olmaları bilimsel açıdan uygun" diye konuştu.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber