Meclis yeminle açılıyor, büyük maraton başlıyor

Yeni yasama dönemi bugün Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak milletvekili yemin töreniyle başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan da locadan izleyecek. Törenin 10 saat sürmesi beklenirken Meclis?Başkanlığı için adaylık başvuruları da başlıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Haziran 2015 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis yeminle açılıyor, büyük maraton başlıyor

Nevin Bilgin

Yeni yasama dönemi bugün Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak milletvekili yemin töreniyle başlayacak. Yemin törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, en yaşlı ikinci üye sıfatıyla Ak Partili Seyit Eyüpoğlu karşılayacak. Yemin töreninin 10 saat sürmesi bekleniyor. Meclis Başkanlığı seçiminin ilk turu 29 Haziran'da yapılacak. 5 gün içinde seçim tamamlanacak. En son 3 Temmuz'a kadar başkan seçilmiş olacak.

Cumhurbaşkanı locada olacak

Görevlendirmenin meclis başkanlığı seçiminin ardından yapılması beklenirken, hükümetin kurulması için gerekli olan ve erken seçime gidilmesi için gerekli olan 45 günlük sürenin ise Melis Başkanlık Divanı'nın oluşmasıyla başlayacağı belirtilerek, herhangi bir partinin üye vermemesi halinde ise divan oluşmadığı için bu sürenin uzatılarak ince bir taktik izleneceğin de siyasi kulislerde konuşuluyor. YSK'nın seçim sonuçlarını Resmi Gazete'de yayınlamasının ardından 5 tam gün geçtiği için anayasa ve meclis içtüzüğü gereği bugün milletvekili yemin töreni yapılacak. En yaşlı üye sıfatıyla Meclis Genel Kurulu'nu geçici Meclis Başkanı olacak olan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yürütecek.

3 Temmuz'a kadar başkanlık

Yemin törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılarak yemin töreninin bir bölümünü izlemesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Meclis'e gelişinde karşılayacak ve eşlik edece isimse en yaşlı ikinci üye olan Ak Partili Seyit Eyüpoğlu olacak. Milletvekillerinin yemin töreninin gece yarısı 02.00 saatine kadar devam etmesi bekleniyor. Meclis başkanlığı için başvurular 24 Haziran Çarşamba günü başlayacak. 5 tam gün geçmesinin ardından 29 Haziran'da ilk tur seçim yapılacak. İlk turdaki seçimde çoğunluk sağlanamadığı taktirde, büyük olasılıkla her partinin kendi adayını çıkarmasından dolayı ilk turda meclis başkanının seçilmesi beklenmiyor. 3 Temmuz'a kadar Meclis başkanlığı seçimlerinin 3 tur olarak yapılarak başkanın seçilmesi planlanıyor. Meclis Başkanlığı için sağ kökenli birisinin seçilme şansı daha yüksek görünüyor. Ak Parti'nin Nabi Avcı, Ahmet İyimaya, Numan Kurtulmuş, Ayşenur Bahçekapılı, Mustafa Şentop gibi bir ismi çıkarması beklenirken, MHP'den Murat Başeskioğlu, Ruhsar Demirel, Semih Yalçın, Ekmelettin İhsanoğlu, CHP'den İlhan Kesici, Haluk Koç, Deniz Baykal, HDP ise adayını Dengir Mir Mehmet Fırat olarak belirledi.

HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİ 4 TEMMUZ'DA

Meclis Başkanı'nın en son 3 Temmuz'da seçilmesi ardından da 4 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor. Ancak görevlendirmenin verilmesi ve 45 gün içinde hükümet kurulamaması ihtimaline karşı siyasi kulislerde ince bir taktik izleneceği de konuşuluyor. Buna göre görevlendirme Meclis Başkanı seçimi yanında her partinin üye vermesiyle oluşan 10 kişilik Başkanlık Divanı'nın belirlenmesiyle oluşuyor. Eğer bir parti üye bildirmezse Başkanlık Divanı oluşmadığı için görevlendirme de yapılamıyor. Bu ince taktik izlenmezse 4 Temmuz'da görevlendirme yapılacak. Koalisyon görüşmeleri yapılarak anlaşmanın sağlanması halinde koalisyon protokolü hükümet programı oluşturulacak. Daha sonra hükümet programı Meclis'e sunulacak. Ardından da 7 gün sonra güvenoylaması yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber