?Merdiven altı' dershanelere çarpılmayın

Haber Giriş : 28 Ağustos 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite hazırlık kurslarına yeni dönem kayıtları devam ederken, ?merdiven altı' dershaneler vatandaşı mağdur ediyor.

Çocuklarını dershaneye gönderen bazı veliler, ilginç dolandırma yöntemi karşısında şaşkına döndü. Gaziantep'te iki yıldır faaliyet gösteren Gazi Kampüs Dershanesi, ücretini tahsil ettikleri senetleri piyasaya dağıtarak bir daha tahsil etmeye kalkıştı. Dershanenin bu şekilde 50 veliyi dolandırdığı iddia ediliyor. Dershanenin isminin de değiştirilerek devredildiği öğrenildi. Özel Dershaneler Birliği, ?Tek senet yerine her taksit için ayrı senet imzalayın.? uyarısı yapıyor.

Birçok öğrenci velisini dolandırdığı iddia edilen Gazi Kampüs Dershanesi, önce sahte tahsilat makbuzu karşılığında kurs ücretini topladı. Öğrenci velilerinden alınan senetleri de çeşitli hizmetler karşılığında piyasaya dağıttı. Yaptıkları iş karşılığında senet alan esnaflar, parayı tahsil etmek için avukata verdi. Kurs ücretlerini ödedikleri halde senetlerini alamayan veliler ise gelen telefonla şaşkına döndü: ?Senetlerdeki borcunuzu 3 gün içinde ödemezseniz, hakkınızda icra takibi başlatılacak.? Dershane yetkilileri ortadan kaybolurken, mağdur veliler İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi verdi. Müdürlük, bunun üzerine dershane hakkında inceleme başlattı.

Dolandırıldığını söyleyen velilerden biri Abdulkadir Karaman. 7 çocuk babası ve memur emeklisi Karaman, oğlunun üniversite kursu karşılığı 750 YTL'lik senet imzalamış. Kurs ücretini, 100'er YTL'lik taksitlerle ödediğini anlatan Karaman, ödeme karşılığında da makbuz verildiğini söylüyor. Oğlunun ÖSS'de gösterdiği başarıya sevinemediğini söyleyen baba Karaman, şunları anlatıyor: ?Oğluma dershane yönetiminden senedi almasını söyledim. Ancak, dershane sorumlularından Murat Y., çocuğumu çeşitli bahanelerle oyalamış. Oğlumun üniversiteyi kazanmasının sevincini yaşarken ev telefonumuz çaldı. Kendisini avukat olarak tanıtan biri, ?dershaneye olan 750 YTL borcumuzun ödenmediğini, 3 gün içinde ödemediğimiz takdirde icra takibi başlatılacağını' söyledi. Elimdeki makbuzlarla senetleri tahsil işini alan avukata gidip gösterdim. Makbuzların sahte olduğunu söyledi. Dershanenin de el değiştirdiğini öğrendim.?

Söz konusu dershanenin mağdurlarından Salih Arar da Milli Eğitim'e şikayet dilekçesi verdi. Avukatta bu şekilde yaklaşık 15 kişinin daha senedi bulunduğunu bildiren Arar, ?Benim bin 300 YTL'lik senedim vardı. 900 YTL'sini ödemiştim. Daha sonra borcumun tamamı istendi. Bu durum çok ağırıma gidiyor. Mağdurların sayısının ne kadar olduğunu tam olarak bilmiyorum; ancak mağdurlar korkularından ortaya çıkmıyor.? diye konuştu.

--------------------------------------------------------------------------------
Velileri dolandıranlar hakkında soruşturma
Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, şikayet üzerine dershane hakkında inceleme başlattıklarını söyledi. Şişman, ?Gerekli tahkikat devam ediyor. Haksız yere kimsenin bir kuruşunu yedirmeyiz. Tahkikatın neticesine göre, cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağız.? diye konuştu. Güven Dershaneleri Sahipleri Derneği (Güven-Der) Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı ise velilerin tek senet yerine taksitlere bölünmüş senetler imzalamasını istiyor. Kılcı, tahsilat makbuzlarının imzalı ve kaşeli olmasına dikkat edilmesini tavsiye ediyor. Özel Dershaneler Birliği Genel Sekreteri Seyhan Yıldız da dershane ile anlaşma yapılırken sözleşme yapılmasına dikkat çekiyor. Yıldız, ?Her taksit ödendiğinde mutlaka ?ödendiğine' dair resmi bir belge alsınlar. Bu yapılmadığı takdirde bu parayı ödemek zorundalar.? diyor. Final Dergisi Dershaneleri Gaziantep Şubesi Eğitim Koordinatörü Muhsin Bingöl ise vatandaşlardan eğitimde rüştünü ispatlamış ve güvenilir dershaneleri tercih etmesini istiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber