Hukuksuz talimat Sezer'in alışkanlığı

Haber Giriş : 31 Ağustos 2006 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer''in valiliklere çok sayıda soruşturma talimatı gönderdiği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Sezer''in Tokat Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Bedrettin Mumcu''nun din eğitiminin yetersizliğine dair sözleri sonrası Tokat Valiliği''ne Mumcu ile ilgili soruşturma talimatı vermesine benzer çok sayıda talimat olduğu ortaya çıktı. 81 il valiliğinin neredeyse tamamında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği''nden gelen talep doğrultusunda işlemler yürütülüyor. Soruşturmalar doğrulanırken "gizlilik" gerekçesiyle açıklanmıyor.

ÇANKAYA YANILTILMIŞTI

Özellikle Ankara ve İstanbul Valilikleri''ne Çankaya''dan çok sayıda talimat gittiği belirtildi. Sezer''in talebi sonrası başlatılan işlemlerin büyük kısmının soruşturmaya gerek görülmeden inceleme aşamasında bırakıldığı ortaya çıktı. Çankaya''nın soruşturma talepleri daha çok basında çıkan haberler üzerine yapılıyor. Mumcu hakkında Cumhuriyet Gazetesi yazarı Deniz Som''un verdiği bilgide de Mumcu sendika başkanı olarak değil öğretmen gibi gösterilince Çankaya yanıltılmıştı.

SORUŞTURMA AÇTIRAMAZ

Hukukçular Derneği Başkanı Hüsnü Tuna, Çankaya''nın valiliklere talimatının hukuksuz olduğunu söyledi. Tuna şöyle dedi: "Cumhurbaşkanı''nın Tokat''lı sendikacı hakkında yaptığı gibi valiliklere talimat yetkisi yok. Yürütmenin başına geçip Vali''ye doğrudan soruşturma açtıramaz. Sadece kanunda Devlet Denetleme Kurulu''na inceleme, araştırma ve denetleme yaptırmak yetkisi verilmiştir. Cumhurbaşkanı konu kendisine geldiği zaman Başbakanlığa göndermeli sonra işlemi Başbakanlık yürütmelidir."

AMAÇ SUSTURMAK

Memur konfederasyonlarının hükümetle yürüttüğü toplu sözleşme görüşmelerinde Sezer''in valiliklere gönderdiği talimatlar gündeme geldi. Talimatları sivillerin susturma isteği olarak değerlendiren Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, "Bizim görüşmelerde dile getirdiğimiz ve müfredat için önerdiğimiz milli manevi değerlere ağırlık verilmesi hususu tutanaklara geçti. Bu tutanaklar kamuoyuna açıklandığında umarım burada oturanlar hakkında soruşturma açılmaz" diye konuştu.

Hepimiz için talimat versin

Eğitim-Bir-Sen Basın Yayın Sekreteri Şaban Abak, Mumcu hakkında soruşturma açılmasına neden olan sözlerin sendika genel merkezi tarafından yapılan açıklamadan alındığını belirterek, "Hepimize, tüm şube başkanlarımıza da soruşturma açılmalı" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber