Okullarda kayıt kardeşliği

Haber Giriş : 07 Eylül 2006 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okulların açılmasına sayılı günler kala kayıt çilesi yaşanıyor. Kardeş çocukları birbirinden ayıran sistem hatası ise bir genelgeyle düzeltildi.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, okulların açılmasına sayılı günler kala çalışmalarını hızlandırdı. Okullar anasınıfı ve ilköğretim birinci sınıflar için 11 Eylül 2006'da başlıyor. İlköğretim 2. sınıftan 8. sınıfa kadar olanlar ile ortaöğretim kurumları ise 18 Eylül'de ders başı yapacak. Okullarda bir yandan kayıt parası sıkıntısı yaşanırken, binlerce öğrenci de halen okula kayıt yaptırılmadı. Bakanlık, bu yıl ilk kez Ankara-İstanbul-İzmir-Adana ve Eskişehir'de pilot olarak uyguladığı ?e-kayıt' hedefleyen başarıyı yakalayamadı. Kayıt süresi uzatılmasına rağmen geçen yılın kayıt oranlarıyla karşılaştırıldığında 130 bin öğrencinin halen kayıt yaptırmadığı ortaya çıktı.

Genelge Yayınlandı

Kardeşleri birbirinden ayırma riski ortaya çıkaran sistem hatası, düzeltilmeye çalışılıyor. İlk çocuğunu başka bir okula yazdıran veli, ikinci çocuğunu ağabeyi veya ablasının okuduğu okula yazdıramama sıkıntısı yaşıyordu. Sistem otomatik olarak belirlenen okula çocuğun kaydını alıyor. Sosyal durumuna ise bakılmıyordu. Bu uygulama bakanlıkça esnetilerek kardeşlerin aynı okula kayıt yaptırmasının önü açıldı. Şimdi de binlerce aile, çocuklarını aynı okula kayıt yaptırabilmek için telaş yaşıyor. Kayıt komisyonları tüm kayıtları yeniden masaya yatırdı.

Sınıflar kalabalık

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullardaki sınıf mevcutlarını düşürme hedefinin bu yıl da gerçekleşmesi imkansız görünüyor. 2 milyon 650 bin öğrencisi ve 50 milyon YTL'nin üzerinde bir bütçeyle yapılan onlarca okula rağmen yoğun göç alan İstanbul'da yapılan bir araştırma, ilköğretim okullarında sınıf mevcutlarının yine tavan yaptığını ortaya çıkardı. Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce yapılan bir araştırma raporuna göre; 2006-2007 Eğitim Öğretim yılında da çocukları kalabalık sınıflar bekliyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber