THY, koltuk sayısından fazla yolcu aldığını, kabul etti

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Ağustos 2015 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
THY, koltuk sayısından fazla yolcu aldığını, kabul etti

Yalçın Bayer

Tüm havayolu şirketleri overbook uygular

THYde overbook ticareti (7.8.2015) başlıklı yazımıza THY Basın Müşaviri Dr. Ali Genç cevap vererek, Yazınızda diyanet olarak ifade edilen husus denied yani uçuşa alınamayan yolcu olarak tabir ettiğimiz fazla satış nedeniyle dayanışma sistemidir dedi. Gençin açıklaması şöyle:

Hava yolu taşımacılığında zaman zaman yolcular bilet ve rezervasyonları olmasına rağmen çeşitli nedenlerle uçuşa gelmemektedirler. No-show diye adlandırılan bu yolcuların etkisini azaltmak için dünyadaki diğer tüm havayolu şirketleri gibi Türk Hava Yolları da bazen koltuk kapasitesinin üzerinde, yani overbook rezervasyon yapabilmektedir.

Türk Hava Yolları olarak onaylanmış rezervasyonu olan yolcularımızın seyahat etmelerini sağlamak için her türlü çabayı göstermemize karşın bu gibi durumlar nedeniyle bazı uçuşlarımızda yolcunun uçurulamama riski de bulunmaktadır.
Bu sebeple tüm havayolu şiketleri overbook olarak tabir ettiğimiz koltuk kapasitesinin üzerinde rezervasyon işlemi yapabilmektedirler. Buna karşın yolcuların da bu durumdan doğan mağduriyetlerini en aza indirmek için bir takım uluslararası uçuş kuralları bulunmaktadır.

Onaylı ve geçerli bileti olmasına rağmen fazla satış nedeniyle gönüllü veya gönülsüz olarak seyahati sağlanamayan yolculara verilen hizmet ve uygulama usulleri ilgili prosedürlerimizde tanımlanmıştır.

Onaylı ve geçerli bileti olmasına rağmen fazla satış nedeniyle seyahati sağlanamayan yolculara;

Talep edilen uçuşta öncelik verilir.
Seyahat edilen sınıfta yer olmaması durumunda bir üst sınıfa ücretsiz upgrade işlemi yapılır.
Ücretsiz rezervasyon sınıfı ve parkur değişikliği yapılır.
Seyahatin gerçekleştirilemeyen parkur ve parkurlarının ücretinin kesintisiz iadesi yapılır
Fazla Satış (Overbooking) nedeni ile seyahati sağlanamayan yolculara verilecek hizmetlerimiz ise;
Ücretsiz Rezervasyon/Parkur Değişikliği
Bilet Ücreti iadesi iç Hat Dış Hat
Ücretsiz ve Süre Kısıtlamasız (iki kez) Telefon hakkı
Faks, E-Posta
Sıcak/Soğuk içecek Hafif Ara Yemek
Ana Yemek (zaman dilimine göre)
Konaklama ve Ulaşım hizmeti

Yolcumuza sunulan bu haklar sadece İstanbulda değil sefer yaptığımız tüm noktalarda geçerlidir. Yazınızda geçen Otel sahipleri zengin mi ediliyor? Birilerine para mı aktarılıyor? ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır. Ortaklığımız tüm dünyada geçerli olan havacılık uygulama ve kurallarının gereğini yerine getirmektedir.

Yazınızda geçen diğer bir konu da Diyanetten gelecek yolcular olarak ifade ettiğiniz ve sizi şüpheye sevk eden bölümdü. Yazınızda Diyanet olarak ifade ettiğiniz husus Denied, yani uçuşa alınamayan yolcu olarak tabir ettiğimiz Fazla Satış Nedeniyle Dayanışma Sistemidir. (Denied Boarding Compensation System due to Overbook) kapsamındaki yolculara yönelikti.

Bu sistem, Türk Hava Yolları seferlerinde, konfirme rezervasyon kaydı ve geçerli bileti olmasına rağmen overbook rezervasyon sebebiyle (bir uçuşta koltuk kapasitesinin üzerinde rezervasyon yapılması) nedeniyle gönüllü veya gönülsüz olarak uçuşu sağlanamayan tüm iç ve dış hat yolculara verilecek hizmet ve ödeme sistemidir. Uçuştan gönüllü yolcular bulunup ek hizmetler, iade para ödeme, upgrade vb hizmetler sağlanarak yolcuların uçuşlarını gönüllü olarak değiştirme hususunda rızaları alınır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber