Emekli ve özürlülere emlak vergisi sürprizi

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 23 Eylül 2006 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emlak Vergisi Kanunu'nda mevcut hükme göre (Md. 8), Bakanlar Kurulu;

- kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin,

- emekli maaşından başka geliri olmayan emeklilerin,

- gazilerin,

- özürlülerin,

- şehitlerin dul ve yetimlerinin

Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkili. Emekli gelirinden başka geliri olmayanların kendi evleri yok, eşlerinin evi varsa ondan da vergi almamaya yetkili. Bu hükme dayanarak sayılanlardan emlak vergisi alınmıyor. Yeni vergi yasa tasarısında getirilen hükümde ise yetki Bakanlar Kurulu'ndan alınıyor ve emekli ile özürlü dışarıda bırakılarak kesin hüküm haline getiriliyor. Yeni hükme göre istisnadan aşağıdaki konutlar yararlanacak (Md. 7/a-18):

- Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmayanların;

- gazilerin,

- şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 150 metrekareyi geçmeyen mülkiyet veya intifa hakkına sahip oldukları tek konutları.

Tek konutu olup emekli maaşından başka geliri olmayanlar artık tek konutları için emlak vergisi ödeyecek. Aynı şey kanuna 2005 yılında eklenen özürlülür için de geçerli. Tek konutu olan özürlüler de artık emlak vergisi ödeyecekler. Tasarının gerekçesinde, özürlülerden bahsedilmemesi de dikkat çekici.

Daha önce vergi ödememek için evin 200 metrekareyi geçmemesi gerekirken şimdi bu alan 150 metrekareye iniyor.

Yılda 300 YTL ödeyecekler

Vergi oranları da yüzde 50 artıyor. Buna göre emekliler ve özürlüler 100 bin YTL değerindeki evleri için büyük şehir belediyesi olmayan yerlerde yılda 300 YTL vergi ödeyecekler.

Verginin yine biri Mayıs sonuna kadar; diğeri Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödenecek. Emlak vergisinde bir yenilik de erken ödeyene indirim. Ancak verginin tamamının ilk taksit süresi içinde ödenmesi halinde, ikinci taksit tutarı yüzde 10 indirimli tahsil edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber