İl özel idaresi ve belediye gelirleri yasa tasarısı TBMM'de...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2006 18:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, il özel idaresi ve belediye gelirleri ile bunlara ilişkin esas ve usullerini düzenleyen yasa tasarısını TBMM'ye gönderdi.

Kanun il özel idarelerinin ve belediyelerin vergi, harç, katılma payı, hizmet karşılığı alınan ücret ve diğer gelirleri ile bunların konusu, mükellefi, matrahı, oran ve tarifeleri, istisna ve muafiyetleri, tahakkuku ve tahsili ile bu idarelere genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylara ilişkin esas ve usulleri kapsıyor. 10 geçici madde hariç 78 maddeden oluşan tasarıyla yeni vergiler geliyor.

Tasarıya göre, bina vergisinin matrahı, binanın bu kanun hükümlerine göre tespit edilen vergi değeri olarak belirlendi. Buna göre, bina vergisinin oranı konutlarda binde 1.5, diğer binalarda ise binde 3 olarak belirlendi. Bu oranlar, Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun uygulandığı yerlerde bir kat artırımlı uygulanacak. Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını iki katına kadar artırmaya veya kanuni haddine indirmeye yetkili olacak.

Tasarıya göre, arsa ve arazi vergisinin matrahı, arsa ve arazinin bu kanun hükümlerine göre tespit edilen vergi değeri olarak belirleniyor. Bu çerçevede arsa ve arazi vergisinin oranı arsalarda binde 5, arazilerde ise binde 2 olacak. Bu oranlar, Büyükşehir Belediyesi Kanununun uygulandığı yerlerde yüzde 100 artırımlı uygulanabilecek. Tasarıya göre Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını iki katına kadar artırmaya veya kanuni haddine indirmeye yetkili kılınıyor

Yine aynı tasarıya göre emlak vergisinin birinci taksiti 1 Mart ila 31 Mayıs tarihleri arasında; ikinci taksiti Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödenecek. Verginin tamamının birinci taksit süresi içinde ödenmesi halinde, ikinci taksit tutarı yüzde 10 indirimli tahsil edilecek.

Aynı tasarıyla Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun uygulandığı yerlerde toplanan Emlak Vergisi'nin yüzde 25'i büyükşehir belediyesi payı olarak ayrılacak ve tahsilatı izleyen ayın yirminci günü mesai saati sonuna kadar ilgili ilçe ve ilk kademe belediyesi tarafından büyükşehir belediyesine aktarılacak.

Yasaya göre, artık herkes her yeri ücretsiz kullanamayacak. Yasaya göre, kamuya ait yerlerin geçici kullanılması 2 YTL, hayvan sahipleri kamuya ait yerleri geçici olarak işgal ediyorsa küçük baş hayvan için günlük 0.5 YTL, büyükbaş için yine günlük 2 YTL, taşıtların geçici olarak park edilmesi durumunda her taşıt için saatte 2 YTL, her taşıt için günlük 7 YTL, taksi duraklarından taksi başına 30 YTL geçici kullanım harcı alınacak. Taşıtlar için hangi alanlarda günlük ve saatlik tarife uygulanacağı yetkili idare meclisleri tarafından belirlenecek. Geçici Kullanım Harcı, yetkili idareye veya bu idarenin görevlisine peşin olarak ödenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber