AÜ'deki ilaç yolsuzluğu: Eşini kendi memuruna denetletmiş

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Ekim 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Üniversitesi'nde ortaya çıkarılan YÖK bağlantılı "yapma ilaç" yolsuzluğunda, bir de bilirkişi skandalı yaşandı. Yolsuzluğa adı karışan Selin Eczanesi'nin sahibi Sema Kılıç hakkındaki denetimi, YÖK Genel Sekreteri olan eşi Turgut Kılıç'a bağlı çalışan memurlar yaptı.

Hürriyet, dün YÖK'ün, yapma ilaç yolsuzluğunda tüm verilerin, Genel Sekreter'in eşine ait Selin Eczanesi üzerinde yoğunlaşması üzerine, "kendim denetleyeceğim" diyerek üniversitenin açtığı soruşturmayı durdurduğunu ve yetkinin Denetleme Kurulu'na verildiğini duyurmuştu.

YÖK'ÜN MEMURLARI:

YÖK, bilirkişi görevlendirmesini Denetleme Kurulu'ndan alınan 7 Haziran 2005 tarih ve 01.2005.40 sayılı yazıya dayanarak yaptı. Buna göre, disiplin ve ceza soruşturması kapsamında, YÖK adına üniversitede konuyla ilgili inceleme yapmak üzere, YÖK İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Haluk Balcı, İdari Mali İşler Şube Müdürü Durali Tüfekçi ve YÖK Burslu Öğrenci Merkezi'nden Sibel Demirci, "bilirkişi" olarak gönderildi. Eczane hakkında ortaya çıkarılanlar dahil tüm iddialara, üç kişilik bilirkişi cevap aradı. Bilirkişinin hazırlayacağı rapor, Denetleme Kurulu'nun kararında etkili olacak.

KILIÇ, İDARENİN BAŞI:

YÖK'ün teşkilat yapısına göre, YÖK üyeleri dışında üst düzey de dahil tüm idari birimler, YÖK Genel Sekreteri'ne bağlı görev yapıyorlar. YÖK Genel Sekreteri ise doğrudan başkana bağlı çalışıyor. Bu kapsamda denetimi yapan memurlar da Kılıç'ın mahiyetinde görev yapıyorlar. Selin Eczanesi'nin, reçetelerde öngörülen dozu kullanması halinde üç yılda 18 kilo cignolin kullanması gerektiği hesaplandı.

BİR YILLIK İTHALAT:

Cumhuriyet Savcılığı tarafından Selin Eczanesi ile ilgili görevlendirilen bilirkişinin raporunda da Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti'nin 28 Haziran 2006 tarihli yazısına atıfta bulunuluyor. Bu yazıda, cignolin etken maddesinin, son 5 yılda yapılan toplam ithalat miktarının 43 kilo olduğu bildirildi ve "Bu miktarın dağılımında ilaç fabrikası, üniversite araştırmaları ve eczaneler düşünülürse tek bir eczanenin 18 kilo kullanmasının olanaksız olduğu açıktır" denildi.

ARAS'IN AÇIKLAMASI:

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, dün yaptığı yazılı açıklamada, reçete skandalını doğruladı. Aras, olayla ilgili olarak Mediko Sosyal'da görevli bütün pratisyen hekimlerin suçlanmasının doğru olmayacağını bildirdi.

148 öğrenciye 559 kez sevk

İNCELEME sonunda, üniversiteden mezun olan ya da ilişiği kesilen 148 öğrenciye 559 kez hasta sevk belgesi düzenlendiği saptanmıştı. Düzenlenen sevk belgeleriyle yazılan 559 reçetenin Selin Eczanesi tarafından Ankara Üniversitesi Öğrenci Sosyal Hizmet Birim Saymanlığı'na fatura edildiği ve 233'ünün cignolin içerikli majistral reçete olduğu tespit edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber