Araçların kışlık bakımında lastik ve antifiriz önemli

Kış mevsiminin başlamasıyla birlikte uzmanlar sürücüleri araçlarının kışlık bakımlarının yaptırması konusunda uyarırken, özellikle kış lastikleri ve antifriz konusunun çok önemli olduğu dile getirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2015 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Araçların kışlık bakımında lastik ve antifiriz önemli

Havaların soğuduğunu sis, kar, buz, yağmur ve rüzgarın araçlar üzerinde etki yaptığı belirten uzmanlar, araçların kış şartlarından etkilenmemesi için kışlık bakımların yapılması gerektiği vurgulandı. Adıyaman Küçük Sanayi Sitesi esnaflarından Altan Tandoğan, araçların kışlık bakımlarının hem trafik güvenliği,hem insan sağlığı hem de aracın ömrü için önemli olduğunu kaydetti.

Altan Tandoğan, "Kış mevsiminde hava ve yol koşulları farklı olacağından aracın kış koşullarına hazır olmalıdır. Kışın aşırı soğuktan dolayı motor soğutma suyu donarak silindir bloğunun çatlamasına ve çeşitli arızalara neden olmaktadır. Bu gibi arızaları önlemek için motor soğutma suyun donmaması sağlamak için bulunulan yerin en düşük ısı derecesine göre belirli oranlarda motor soğutma suya antifriz konulmalıdır. Radyatör sistemindeki suyun donmaması için antifiriz kullanılmalıdır. Soğutma sistemini korozyona karşı korumak için yaz-kış kullanılması gereken antifriz, kışın soğutma sisteminin donmasını önler. Hava filtresi kışlık konuma getirilerek motorun daha verimli çalışması için motor civarında ısınmış havanın içeri alınması sağlanarak motorun çabuk ve verimli çalışmasını sağlamış olunur. Havanın ısısından dolayı lastik hava basınçları etkileneceğinden hava basınçları ayarlanmalıdır. Lastiklerin genel durumları ve diş derinlikleri bakımından iyi ve güvenilir halde olmalıdır. Karlı ve buzlu yollarda sürtünme katsayısı azaldığı için kaymalar olacağından bu olumsuzluğu önlemek için araçlara kar tipi lastikler takılmalıdır. Araçların yolda giderken kayması patinaj yapması bir enerji kayıplarıdır. Bu durum kazalara neden olabilir. Bu neden ile araçlara kar lastikleri takmak faydalıdır. Kar tipi lastik kullanmıyorsak,karlı ve buzlu yollarda normal lastiklere patinaj zinciri takarak trafiğe çıkmalıyız. İyi bir sürüş ve frenleme yapabilmek için lastik havalarının ve yüzeylerinin mutlaka kontrol edilmelidir. Özellikle 'kabak lastikler' yağışlı havalarda direksiyon hakimiyetini zorlaştırır ve kazalara neden olmaktadır. Kabak lastiklerinizi değiştiriniz. Lastiklerin tamamını değiştirebilirsiniz. Lastikleri iki ön veya iki arka olarak değiştiriniz.Tek olarak asla araçlarda lastik değişimi yapmayınız. Lastiklerin dış desenlerinin ayni olmasına dikkat edeniz. Lastik aşınmalarına dikkat ediniz lastikler ayni derece aşınmalıdır. Farklı lastik aşınmaları araç kullanımını zorlaştırır kazalara neden olur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber