Siber saldırılarına çare yerli yazılım

Bilişim Uzmanı Mustafa Sansar, internet teknolojilerini kullanarak devletlere saldıran hacker gruplara karşı koyabilmek için Türkiye'nin kendi yerli yazılımını üretmesi gerektiğini söyledi. Sansar, "Saldırıya uğrayan alt yapıların güçlendirilmesi lazım

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 27 Aralık 2015 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Siber saldırılarına çare yerli yazılım

Dünyada bir çok devletin yazılım sitelerine düzenlediği saldırılarla bilinen Anonymous adlı hacker grubu, 14 Aralık'ta Türkiye'ye siber savaş açtığını duyurmuştu. Geçtiğimiz süreçte Türkiye'de bazı kamu kurumu ve bankaların internet sitelerinin çalışmamasına neden olan siber saldırı devam ediyor.Saldırılar nedeniyle bankalarda aralıklarla işlemler yapılamıyor; kredi kartı ödemeleri gerçekleştirilemiyor.

SALDIRILAR RUSYA'DAN GELİYOR

Saldırıyı düzenleyen hacker grubunun kimler olduğunun tam olarak tespit edilmesinin imkansız olduğunu söyleyen bilişim uzmanı Mustafa Sansar, "Hacker grubunun kimlerden oluştuğunu öğrenmek zor ama son günlerde yaşanan saldırıları incelediğimiz zaman, bu grupları yönetenlerin anlaşılması pek de zor değil. Bilişim uzmanları geçtiğimiz ay yaşanan uçak krizi nedeniyle Rusya'nın bu işe kalkıştığını düşünüyor. Bu aslında bariz bir şekilde ortada. Ancak bu saldırının direkt olarak Rusya'daki makinelerden geldiğinin anlaşılması mümkün değil. Çünkü bu tür siber saldırılarda hackerlar, herhangi birinin makinesine virüs programı ile dahil olarak, kendi bilgilerini gizleyip, o kişilerin bilgilerini kullanıyor" dedi.

ALTYAPI GÜÇLENDİRİLMELİ

Türkiye'nin yurtdışı menşeili yazılımlar kullanıldığı için Anonymous'un kısmen başarılı olduğunu söyleyen bilişim uzmanı Mustafa Sansar, "Saldırıya uğrayan alt yapıların güçlendirilmesi lazım. Bu tarz saldırılarda daha güçlü direnebilmek için kendimize ait yazılım ve donanımlar ile ulusal güvenlik duvarları üretmemiz gerekiyor. Bizler bununla ilgili İsrail'in, Amerika'nın, Rusya'nın üretmiş olduğu yazılım ve donanımları kullanıyoruz. Mutlaka ve mutlaka en azından bu saldırıdan bir ders alınarak erişim güvenliği tedbirlerini almalıyız" dedi.

ODTÜ '.tr' yetkisini devretmeli

Son zamanlarda '.tr' uzantılı internet sitelerine yönelik siber saldırılar ODTÜ'nün sunucuları BTK'ya devretmemesini de yeniden gündeme getirdi. Konuyla ilgili konuşan Gazi Üniversitesi Bilgi Güvenliği Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alkan ODTÜ'nün hukuki sorumlulukları üstlenemeyeceğini ancak BTK'nın hukuki anlamda sorumluluğu olduğunu belirtti.

ODTÜ ISRARINDAN VAZGEÇMELİ

Altyapı işletmesinin hukuki sorumluluğu bulunan BTK'da olması gerektiğini vurgulayan Alkan "ODTÜ bu ısrarından vazgeçmeli ve Nic.tr sisteminin tahsis yetkisini BTK'ya devretmeli" açıklamasında bulundu.

Türkiye'ye siber saldırıyı kim yaptı?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber