Dünya barışının kimsesizleri

Umut yolculuğunda can verenler Dünya Barışı Anıtı'nın eteklerine defnediliyor. Yürek burkan manzara görenlere 'bunlar da dünya barışının kimsesizleri' dedirtiyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 26 Ocak 2016 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dünya barışının kimsesizleri

Muammer Başkan

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Avrupa hayaliyle Türkiye'ye ulaşan ve Ege Denizi üzerinden Yunanistan'a geçmek isterken can verenlerin sayısı 3 bine yaklaştı. Çanakkale'den Muğla'ya kadar olan kıyı şeridindeki facialardan biri bitmeden bir yenisi yaşanıyor.

7O SAHİPSİZ VAR

Bugüne kadar Sahil Güvenlik ve balıkçılar tarafından denizden çıkarılan 68 cansız beden için İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tüm dini vecibeleri yerine getirdikten sonra cenazeleri özel TIR'lar ile Suriye'ye gönderdi. Ancak Suriye'deki durumun gittikçe kötüleşmesi üzerine bu uygulamadan vazgeçildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Bayraklı'daki Dünya Barış Anıtı'nın hemen arkasındaki Doğançay Mezarlığı'nda kimsesizler için özel alan ayırdı. Bugüne kadar 74 kimsesiz bu alana defnedildi. Eylül ayından itibaren 5 aylık periyotta getirilen ve defnedilen cenazelerden sadece 4'ünün sahibi çıktı. Yolu bu mezarlıktan geçenler yürek yakan manzara karşısında 'İşte bunlar da dünya barışının kimsesizleri' diye tepkilerini dile getirdi.

DNA'LARI 100 YIL SAKLANACAK

Umutlarıyla birlikte Ege'ye gömülen mültecilerin cansız bedeni 15 gün boyunca İzmir Adli Tıp Kurumu'nda bekletiliyor. Sahibi çıkmayan cenazeler DNA testinin ardından kimsesizler mezarlığına gönderiliyor. Tüm dini vecibeleri yerine getirildikten sonra cenaze namazları da kılınıp defnediliyor. Gelecekte yakınlarının kendilerini arama ihtimaline karşılık her mezara biri tahta biri metal iki numara konuluyor. Ayrıca kayıtlar hem dijital ortamda, hem de üzerindeki yazılar 100 yıl boyunca silinmeyecek şekilde muhafaza ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber