Hazine, Türk Telekom'a para yerine akıl verdi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Ekim 2006 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hazine Müsteşarlığı ile Türk Telekom A.Ş.'nin yüzde 55'lik hissesini 6.5 milyar dolar bedelle satın alan Oger Telekom arasındaki '150 milyon dolarlık' kriz çözüldü. Hazine'nin 'ayıplı mal' sattığını öne sürerek, şirketin bedelinden 150 milyon dolarlık indirim isteyen Oger Telekom'a, Hazine'den para değil, akıl verildi. Oger Telekom'un yöneticileri ile görüşen Hazine yetkilileri, takipteki alacakların tahsili konusunda yol göstererek, krizin aşılmasını sağladılar. Hazine Müsteşarlığı ile Oger Telekom arasında geçen 150 milyon dolarlık alacak pazarlığın ayrıntıları şöyle:

6 AYDIR SÜRÜYORDU

Türk Telekom'un yüzde 55'lik hissesini 6.5 milyar dolar bedelle satın alan Oger Telekom, 2006 yılı başında Hazine Müsteşarlığı'ndan ilginç bir talepte bulundu. Oger, Türk Telekom'un bilançosunda yer alan, takipteki alacakların, tahsilinin mümkün olmadığını öne sürerek, Hazine'den 150 milyon dolarlık alacak talebinde bulundu. Oger Telekom, 150 milyon dolarlık alacak talebini, Telekom'un satış sözleşmesinde yer alan hükümlere dayandırdı. Oger, 150 milyon doların da, 6.5 milyar dolarlık bedelden düşülmesini istedi.

HAZİNE KARŞI ÇIKTI

Hazine Müsteşarlığı, Oger Telekom'un bu talebine karşı çıktı. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, Oger'in talebiyle ilgili olarak inceleme yapması için Hazine kontrolörlerini görevlendirdi. Hazine kontrolörleri, Oger Telekom'un, 'ayıplı mal satıldığına' ilişkin iddialarını inceleyerek bir rapor halinde Müsteşar Çanakçı'ya sundu. Hazine kontrolörleri tarafından hazırlanan raporda, Oger Telekom'un iddia ettiği gibi, Telekom'un takipteki alacaklarından zarar etmediği kaydedildi. Raporda, Oger'in takipteki alacakların tahsili konusunda küçük bir çaba göstermesi halinde, 150 milyon doların çok üzerinde gelir elde edeceği vurgulandı.

ÖGER ÖNERİYE SICAK BAKTI

HAZİNE bürokratları ile Oger Telekom arasındaki, alacak görüşmeleri yaklaşık 6 aydır devam ediyordu. Altı aydır yapılan görüşmelerde alacak konusunda anlaşmaya varamayan taraflar, bayram tatili öncesinde Hazine Müsteşarlığı'nda tekrar bir- araya geldi. Hazine bürokratları ile Oger Telekom yöneticilerinin katıldığı toplantıda, Hazine bürokratları, Telekom yöneticilerine, takipteki alacakların tahsili konusunda yol gösterdi. Hazine bürokratları, 'Şirket ve vatandaşlardan olan telefon borçlarını tahsil etmek için bir karar alın. Ve faizleri affedin. Sadece ana paralarını tahsil edin. Borçlarını ödemeyenlerle ilglili de yaptırım getirin. Bu proje sayesinde 150 milyon doların üzerinde tahsilat yapacaksınız' dedi. Oger Telekom yöneticileri, bu öneriye sıcak baktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber