Çocuklar ölürken barış olabilir mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cenevre'de gerçekleştirilen Suriye görüşmelerini eleştirerek, "Niye toplanıyorsunuz? Dünyayı oyalamak için mi bir araya geliyorsunuz

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Şubat 2016 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çocuklar ölürken barış olabilir mi?

Murat KELKİTLİOĞLU / LIMA

Peru'da üniversite öğrencileri ve akademisyenlere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cenevre'de aksayan Suriye görüşmelerini sert bir dille eleştirdi, "Suriye'deki geçiş sürecini akamete uğratmaya yönelik her girişim, yaşanan insani krizin derinleşerek sürmesi çabasından başka bir şey değildir" dedi. Konuşmasında, Suriye'deki tarafları bir araya getiren ve krizin çözümüyle ilgili başlatılan toplantının ertelendiğini haber veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıyı düzenleyenlere hitaben "Siz niye toplanıyorsunuz? Dünyayı oyalamak için mi bir araya geliyorsunuz? Sizden dünya cevap bekliyor; Cenevre'de niçin bir araya geldiniz?" diye sordu ve değerlendirmelerine şöyle devam etti:

NETİCE ALINAMAZ

"Tarih boyunca hep böyle olmuştur. Hep toplanmışlardır, bir araya gelmişlerdir, yemişlerdir, içmişlerdir, ondan sonra da dağılıp gitmişlerdir. Şimdi Şubatın sonuna bir tarih verdiler. Göreceksiniz, Şubatın 28'i geldiği zaman tekrar tehir edecekler." Suriye halkının, rejimin ve onu destekleyen güçlerin saldırılarıyla can verirken önce bu acılara son vermeden görüşmelerden bir netice çıkmasının beklenemeyeceğine vurgu yapan Erdoğan, Suriye'deki muhaliflerin bombalamaların durdurulduktan sonra görüşmelerin başlaması yönündeki taleplerini hatırlattı ve "Suriye'nin temsilcisi orada duruyor. Ama öbür taraftan Rusya Suriye'de insanları öldürmeye devam ediyor. Böyle bir barış masası olabilir mi? Böyle bir barış görüşmesi olabilir mi?" dedi.

Ben gerçekleri söylemeye mecburum

Yeni tarihten ümidi olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıyla ilgili olarak, "İlgili ilgisiz herkes oraya geliyor. Kapıların arkasında da başka şeyler konuşuluyor. Muhalifler oraya son anda kabul edildi. Muhalifler de, 'Terör örgütlerini buraya alırsanız, biz buraya girmeyiz' dedi. Şimdi Erdoğan böyle konuştuğu için kötü oluyor. Fakat biz gerçekleri dillendirmeye mecburuz" açıklamalarını yaptı.

Öncü üniversiteden Fahri Doktora

Peru'nun başkenti Lima'daki San Ignacio De Loyola Üniversitesi tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Fahri Doktora unvanı verildi. Güney Amerika'nın en köklü medeniyetlerinden birine sahip olan Peru'nun öncü eğitim kurumları arasında yer alan Lima Üniversitesi mensupları ile bir araya gelmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, kendisine takdim edilen Fahri Doktora unvanı için de üniversite yönetimine teşekkür etti.

BM yeniden yapılanmalı

"Türkiye'nin de içinde bulunduğu bu grupta yer alan ülkelerden küresel siyaset ve ekonomide daha fazla sorumluluk almaları bekleniyor" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Buna karşılık, aynı ülkelerin ısrarla küresel karar alma süreçlerinin dışında tutulduğunu görüyoruz. Bu çerçevede, Birleşmiş Milletlerin ve özellikle de Güvenlik Konseyi'nin yeniden yapılandırılması şarttır. Uluslararası barış ve güvenliği emanet edildiği kurumların, geçtiğimiz yüzyıldan kalma güç dengesine göre belirlenmiş birkaç ülkenin insafına terki kabul edilemez."

Ekonomi doğuya kayıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel ekonominin merkezinin doğu ve güneye kaydığını ve bu zeminde yeni bir ekonomik düzenin kurulduğunu belirterek atılacak adımların önemine dikkat çekti.

Konuşmasında dünyadaki herkesi etkileyen küresel sınamaları ve Türkiye'nin bu konulara dair temel dış politika yaklaşımlarını paylaşacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın etkileri derinden hissedilen güçlü bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğine dikkat çekti ve "Kitle imha silahları, yoksulluk, gelir dağılımındaki adaletsizlik, iklim ve çevre sorunları, uluslararası terörizm ve mülteci krizi gibi pek çok konu için küresel düzeyde çözümlere ihtiyaç var" dedi.

ÇOK YÖNLÜ DEĞİŞİM VAR

Dünyadaki değişimin sadece siyasi alanla sınırlı olmadığını, ekonomik üretim coğrafyasının da hızla değişerek küresel ekonominin sıklet merkezinin, batıdan ve kuzeyden, doğuya ve güneye kaydığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, içinden geçilen sürecin ve uluslararası toplumun takındığı tavrın yeni küresel düzenin ana zeminini oluşturacağını söyledi.

Siz önce Rusya'yı durdurun?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bize mülteci akınını durdurun diyorlar. Rusya Suriye'ye bomba yağdırırken bu nasıl olacak? Önce bunun çözülmesi gerekiyor" dedi.

Peru'nun ardından Ekvador'a geçen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Devlet Başkanı Rafael Correa ile ortak basın toplantısı düzenledi. Suriye'de Rusya ve Esad güçlerinin Suriye halkına yönelik saldırıları sonrası Türkiye'ye yönelen göçe değinen Erdoğan şöyle konuştu: "Rusya ve rejim güçlerinin saldırıları neticesinde binlerce sivil Türkiye'ye doğru harekete geçti. Avrupalı dostlarımız bizden mülteci akınını durdurmamızı istiyor. Suriye'de bunlar yaşanırken, bu akım nasıl önlenecek. Bu insanlar nereye gidecek. Önce bunu çözmemiz gerekiyor. Suriye'de kültür yok oluyor. Tarihi miraslar gidiyor kimse sesini çıkarmıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber