AB ile Türkiye arasındaki 9 maddelik anlaşma

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Mart 2016 22:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AB ile Türkiye arasındaki 9 maddelik anlaşma
Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye, mülteci krizinin çözümü konusundabugün, Belçika'nın başkenti Brüksel'de anlaşmaya vardı.

Türkiye Başbakan Ahmet Davutoğlu ve üye 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla yapılan Türkiye - AB Zirvesi'nde ortak metin üzerinde anlaşmaya varıldı.

Anlaşma 9 maddeden oluşuyor

1-Türkiye'den Yunanistan'a 20 Mart'tan sonra gidenlerden iltica başvuruları kabul edilmeyenler, Türkiye'ye geri gönderilecek. Geri gönderme işlemi AB yasalarına uyumlu olacak, toplu sınırdışı yaşanmayacak. Yunan adalarında Türk yetkililer, Türkiye tarafında da Yunan yetkililer süreci gözlemleyecek.

2-Yunanistan'dan Türkiye'ye gelen her mülteci karşılığında Türkiye'den Yunanistan'a bir mülteci yerleştirilecek. Öncelik, Yunanistan'a yasadışı yollardan girmeyi denememiş olanlara verilecek. AB ülkelerinin kendi aralarında 22 Temmuz'da anlaştıkları üzere yerleştirme yapılacak.

3-Türkiye, yasa dışı göçü engellemek için elinden geleni yapacak, komşularla işbirliği halinde olacak.

4-Yasadışı göçün azalmasıyla, Avrupa'da "Gönüllü İnsani Kabul Programı" devreye sokulacak.

5-Türkiye ile AB arasındaki vize serbestisinin Haziran 2016'ya kadar bitirilmesine çalışılacak. Türkiye'nin Nisan'a kadar gerekli adımları atması halinde Nisan sonunda AB Komisyonu değerlendirmesini açıklayacak.

6-Mart sonundan önce Türkiye'nin hızlı katkılarıyla hazırlanacak listeye göre mültecilere yapılacak 3 milyar euro'uk yardım için harekete geçilecek. Sağlık, eğitim ve altyapı hizmetleri için somut projeler bir hafta içinde hazırlanacak. Sonuç alındığında AB, 2018 sonuna kadar 3 milyon euro daha sağlayacak.

7-AB ve Türkiye, Gümrük Birliği'nin geliştirilmesi konusunda devam eden çabaları takdirle karşıladı.

8-Türkiye'nin AB'ye katılım süreci için 33'üncü fasılın açılmasına, AB Komisyonu'nun Nisan'da bu yönde teklif vermesine karar verildi. Diğer fasılların da bir an önce açılması için çabalar hızlandırılacak.

9-AB ve Türkiye, Suriye'nin içinde, bilhassa Türkiye sınırına yakın yerlerde, insani durumun iyileştirilmesi için ortak çaba harcayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber