BES Başkanı Avcı: Okul öncesi eğitim zorunlu olmalıdır

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Kasım 2006 20:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AVCI, Milli Eğitim Bakanlığının, ilköğretim birinci sınıfa başlayacak çocukların, okul öncesi eğitim çerçevesinde bir yıl süreyle anaokuluna gitmelerini zorunlu hale getirecek bir yasa tasarısı hazırlığı içinde olduklarını da belirterek; "Çok geç kalınmış bir karar. Bu konunun yasalaşması gerektiğini, üç yıldır yaptığımız çeşitli açıklamalarla dile getirdik. 5-6 yaş dönemi eğitim için kesinlikle değerlendirilmesi gereken "Altın Çağ"dır. Çocuk hayatı boyunca öğreneceklerinin yüzde 35'ini bu dönemde öğrenir. Birçok gelişmiş ülkede çocuk 3 ya da 4 yaşında eğitimle tanışıyor. Sosyal, duygusal gelişimini daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde tamamladığı gibi akademik gelişiminin temeli de bu süreçte atılmaya başlanıyor. Ekip çalışması, sosyal uyum, arkadaşlık, paylaşım, iç disiplin ve düzenli bir hayatla bu yaşlarda tanışarak kişiliğinin oluştuğu bu dönemde büyük faydalar elde ediyor. Fakat ülkemizde çocuklarımız en verimli eğitim dönemlerini boş geçiriyor.

Sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan ailelerin çocukları dışında kalan çocuklarımızın büyük bölümü, okul öncesi eğitiminden yararlanamamaktadır. Geçtiğimiz üç yıl içinde okul öncesi eğitimde okullaşma oranı % 11'den % 17'ye yükselmiştir. Fakat, bu oran dahi, AB ülkerine bakıldığında çok düşük kalmaktadır. Hollanda'da Ana Sınıflarında ve Şehir Okullarında uygulamalı tarım dersi var. Çocuklar Ana Sınıflarında çiçek yetiştiriyor. Öğrenciler şehir dışındaki okul uygulama bahçelerinde çiçek, sebze, meyve yetiştiriyor; hayvan besliyor. Bu eğitimin sonunda Hollanda tüm dünyaya çiçek, yağ ve peynir satıyor. Bizde de Talim Terbiye Kurulu köy okulları programından Tarım Ünitelerini çıkarıyor. Ülkemiz bir sanayi ve ya teknoloji ülkesiymiş gibi dışardan tarım ve hayvansal ürünleri satın alıyor.

17. Milli Eğitim Şurasına sunulan bu olumlu teklifin yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığının olumsuz bir önerisi olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. 8 yıllık zorunlu eğitim uygulamasını henüz tam anlamıyla oturtmadan ve sorunlarını çözemeden, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması doğru bir politika değildir. Bağımsız Eğitimciler Sendikası olarak önerimiz, eğitim yaşının iki yönlü uzatılması değil, tek yönlü olarak yalnız aşağıya doğru uzatılmasıdır. Milli Eğitim Bakanına ve Şura'ya hatırlatmak isterim ki; Zorunlu Eğitimin yaşı yukarıya değil aşağıya çekilmelidir. Yani eğitime başından, temelden başlayalım. Temelden başlayalım ki yukarıya doğru çabuk ve emin adımlarla çıkabilelim." dedi.

TÜRKİYE ZORUNLU EĞİTİMİN 12 YILA ÇIKARILMASINA HAZIR DEĞİL

Sendikamız AR-GE kurulunca geçen yıl Ağustos ayında yapılan araştırmaya göre bırakın zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması, liselerin 4 yıla çıkarılmış olmasına bile öğrencilerin ve velilerin toplamının yüzde 90'ı karşıdır. Karşı oluşun en büyük etkeni ise, vatandaşın ekonomik darboğazdan kurtulamamış olmasıdır. Öğrenciler, iş hayatına atılmalarının bir yıl daha uzadığından şikayetçi olurken veliler ise, omuzlarına bir yıllık fazla harcama bindirildiğinden yakındılar.

Ankete katılan 1150 öğrenciden 845'i, lise eğitiminin 4 yıla çıkartılmasıyla, iş hayatından 1 yıl daha uzaklaştırıldıklarını belirterek bu uygulamaya karşı olduklarını belirttiler. 150 öğrenci karar hakkında yorum yapmayacaklarını belirtirken 155 öğrenci ise, üniversiteye daha birikimli girebileceklerini belirterek 4 yıllık lise eğitimine sıcak baktıklarını bildirdiler. Veliler arasında yapılan sormacada ise, ankete katılan 1000 kişiden 876'sı, uygulamaya karşı olduklarını belirttiler. Bu sonuca varılmasının en büyük etkeni ise, ekonomik sıkıntılar olarak gösterildi. Veliler, çocuklarının eğitimleri için yaptıkları harcamalara fazladan 1 yıl daha katlanmak zorunda kalacakları için, karara karşı olduklarını belirttiler. Ankete katılan 124 veli, lise eğitiminin 4 yıla çıkartılması kararına karşı olmadıklarını belirttiler.

İLGİNÇ DÜŞÜNCELER:

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Merkezi'nin yaptığı ankete katılan ve lise eğitiminin 4 yıla çıkartılmasına karşı olmadıklarını belirten 124 veliden 45'i 'Çocuklar üniversiteye daha iyi hazırlanırlar' derken, 79 veli, 'Zaten üniversite kazanacak olanların sayısı kısıtlı. Hiç olmazsa, kahve köşelerine düşmelerinin önüne 1 yıllık set çekilir' seçeneğini işaretledi.

Lise eğitiminin 4 yıla çıkartılmasına karşı olduklarını belirten velilerden 876'sı, öğrenciler için yapılan harcamaların bir bölümünü karşılayabilmek için, devletin her ay belli bir destek vermesini istediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber