Mühendislere üç yıl staj zorunluluğu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Kasım 2006 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB uyum yasaları, inşaat mühendislerinin çalışma koşullarını da değiştirdi. mesleki toplantıları izlemeyen, üç yıl staj yapıp 80 puanı toplayamayanların serbest mühendislik yapamayacağı belirtildi.

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası, AB Uyum yasaları çerçevesinde İnşaat Mühendislerine Serbest İnşaat Mühendisi (SİM) Belgesi alma zorunluluğu getirdi. 2006 yılı başında görevde olan inşaat mühendisleri iki yıllık geçerli SİM belgelerini aldı. Belgelerin iki yılda bir yenileneceği, bu süre içinde 80 puanı toplayamayanlara yeni belge verilmeyeceği belirtildi. 2007'den itibaren mezun olacak mühendislerin ise üç yıl boyunca bir mühendisin yanında çalışıp 80 puanı topladıktan sonra serbest çalışma belgesini alabileceği kaydedildi.

Manisa İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Musa Aynuru, ?TMMOB belirli programlarda mesleki seminerler düzenliyor. Artık tüm mühendisler bu seminerlere katılarak meslekteki yeni oluşumları öğrenecek. Seminere katılacakların listesini genel merkeze bildireceğiz. Seminere katılan mühendis puan alacak? dedi.

SİM belgesinin her iki yılda bir yenileneceğini kaydeden Aynuru, şu bilgileri verdi: ?2006 yılı başında inşaat mühendislerine iki yıllık SİM belgesi verdik. Bu mühendisler iki yıl içinde 80 puan toplayarak SİM belgelerini yenileyecek. Yeni mezunlar üç yıl mühendis yanında çalışacak ve seminerlere katılıp 80 puanı topladıktan sonra belgelerini alabilecek. Bu süre boyunca katıldıkları seminerlerden, seminer başına verilecek puanlamalardan en az 20 puan almaları gerekiyor. Seminerlerden maksimum 50 puan alabilecekler. Mesleki faaliyetlerden de en az 30 puan almaları gerekiyor. En fazla 60 puan alabilecekler. İnşaat mühendisleri fakültelerden mezun olduktan sonra avukatlar gibi staj süresini geçirmeden ve puanlarını tamamlayamadan projeye yetkili olarak imza atamayacak.?

İnşaatın projesi, yapımı ve denetiminin son derece önemli olduğunu, bu üç konunun ihmal edilmesi halinde hataların kaçınılmaz olacağını vurgulayan Aynuru şöyle devam etti:

?Maalesef Türkiye'de ilkokul mezunu bile müteahhitlik yapıyor. Yapı malzemelerinin standartlara uygun üretilmesi ve satılması konusunda TSE ve İl Ticaret Müdürlükleri görevlerini tam olarak yapmıyor. Özel inşaatlarda proje ve denetim görevini yapan meslektaşlarımız işverene parasal olarak bağımlı olmalarından dolayı gereğini yapamıyor. Kamu kurumlarında da denetim mekanizması zayıfladı. Müteahhitlik şirketlerine yönelik ciddi denetim yapılmıyor.

Müteahhit şirketlerinin çoğunda teknik personel sadece kağıt üzerinde görülüyor, hiçbir inşaatta şantiye şefi bulunmuyor. Türk Ceza Kanunu değişikliği ve yerel yönetimlerin dönem başındaki olumlu tavırlarıyla kaçak yapılaşmanın önlenebileceği konusunda umutlanmıştık. Ancak bugün görüyoruz ki kaçak proje ve eklerine aykırı yapılaşma olanca hızıyla devam ediyor? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber