Doğduğunuza pişman olmayın!

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 05 Aralık 2006 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, internetle kredi kartlarındaki şifrelere gerekli dikkatin gösterilmediğini söyledi.

Şifrenin özellikle internet bankacılığında bilgisayar korsanlarının (hacker) saldırılarına karşı korunmak için önemli olduğunu belirten Özer, "Şifrenin kolay kırılamayacak özellik taşıması gerekiyor. Türkiye'de genelde basit ve akılda kalıcı şifreler tercih ediliyor. Sanal âlem başta olmak üzere en çok kullanılan şifrelerde ilk sırayı, doğum tarihi ve okul numarası paylaşıyor. Bu da korsanların işini kolaylaştırıyor" dedi.

Türklerin doğum tarihini şifre olarak kullanma alışkanlığını bir türlü terk edemediğini ifade eden Özer, "Şifre doğum tarihi ya da okul numarası olursa kırılması da o kadar kolay olmaktadır. Yani bu gibi basit şifreler, şifre kırıcılar olarak bilinen hacker'ın işini kolaylaştırmaktadır. Bazı kişiler sözde uyanık davranıp, sekiz haneli istenen şifreyi, yine doğum tarihini art arda yazarak oluşturuyor. Örneğin şifreyi 19501950 olarak belirliyor. Oysa bu, güvenliği artıran bir unsur değildir. Şifrenin kırılıp kişisel bilgilerine ulaşılmasını istemeyen kişi, her şeyden önce doğum tarihini kesinlikle şifre olarak kullanmamalıdır. 123456 gibi kolay çözülebilen ardışık sayılar da şifre için uygun değildir" diye konuştu.

Örnek şifre

Karmaşık şifre kullanılmamasının, kişiye ait bilgilerin güvenliğini tehlikeye soktuğunu ifade eden Özer, şunları söyledi: "Sadece harf ya da sadece rakamdan oluşan şifreler yerine, harf ve rakam bir arada olan, örneğin '1c7b3j' şeklinde şifreler kullanılmalı. Zorunlu durumlarda ise ardışık olmayan, bir arada bir şey ifade etmeyen harf ya da rakam grupları tercih edilmeli. Aslında bu tip sorunların çözümü için bankalar veya internet servis sağlayıcılarının 1900 ile başlayan numaraları kabul etmemeleri gerekir."

Şifreleme tekniklerinin kişisel bilgilerin güvenliği açısından yüzde 100 yeterli olmadığına dikkat çeken Özer, "Yüzde 100 güvenlik, ancak gelişmiş ülkelerde otomobillerde bile hızla kullanımı yaygınlaşan parmak izi taraması yöntemidir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber