Şırnak'ta kira fiyatları yüzde 100 arttı

Şırnak'ta, sokağa çıkma yasağının 14 Kasım tarihinde kısmen kaldırılmasının ardından çevre il ve ilçelere göç eden vatandaşların geri dönmeleriyle başlayan konut ihtiyacı, kira fiyatlarının yüzde 100 artmasına yol açtı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 22 Kasım 2016 23:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Şırnak'ta kira fiyatları yüzde 100 arttı

Şırnak Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Reşit Osal, 9 şiddetinde 2 depremde yaşanacak tahribatın Şırnak'ta meydana geldiğini ileri sürerek, "Şırnak şuanda büyük bir tahribata uğramış durumda. Şuanda Şırnak 9 şiddetinde 2 tane deprem görmüş olsaydı bu kadar yıkım olmazdı. Her şey tıkanmış, her şey bitmiş durumda. Hayat felç olmuş durumda. Devletimizden, yetkililerimizden ricamız ilk önce ekonomiyi canlandırmaları. Esnaflarımızın zararlarının bir an önce karşılanmasını istiyoruz" dedi. Hendek-Barikat operasyonları nedeniyle 14 Mart'ta ilan edilen ve 14 Kasım tarihinde kısmen kaldırılan sokağa çıkma yasağı süresince yaşanan çatışma ve patlamalarda 2 bin 44 evin ağır hasarlı evin yıkılması nedeniyle konut ihtiyacının had safhaya çıktığı Şırnak'ta kira fiyatlarının fahiş fiyatlarda artmasına neden oldu. Kentte, yasaktan önce 200 ila 350 lira olan ev kiraları şimdilerde 400 ila 700 liradan kiraya veriliyor. Fahiş fiyata rağmen vatandaş kiralayacak ev bulmakta büyük sıkıntı çekiyor. Şırnak'taki kira artışlarını uygun bulmadıklarını ifade eden ve kendisi de kiracı olan Ekrem Ertaş, "Bilindiği üzere Şırnak, yaşanan olaylar sebebiyle zaten büyük bir yıkıma ve bir tahribata uğradı. Şimdi bunun getirdiği sorunlar var. Özellikle kira meseleleri. Hem esnaflar, hem de kiracı olarak yerleşen insanların en çok karşılaştığı sorunlardan bir tanesi artan kira fiyatlarıdır. O yüzden hem işyeri, mesken sahiplerine, hem de ev sahiplerine biz buradan sağduyu çağrısında bulunuyoruz. Zaten sıkıntıların boyutu hesaplanacak şekilde değildir. Bunu göz önünde bulundurarak yüksek artış yapmalarının uygun olmadığını düşünüyoruz. Bu konuda hem esnaflara hem de kiracılara yardımcı olmaları talebinde bulunuyoruz. İnşallah bu çağrımızı göz önünde bulundururlar. Bu talepler doğrultusunda inşallah bu artışları yapanlar hem geri çeker, makul fiyatlara, makul düzeye çekerler. Sıkıntı yaşayan insanların biraz nefes almalarına yardımcı olurlar" dedi. Kendisi de esnaf olan Şemsettin Barış ise, mülk sahiplerinin bu mağduriyeti, fırsatçılığa çevirmemeleri gerektiğini belirterek, "Ben de bir esnafım. Şu anda Şırnak esnafının yüzde 90'ı mağdur. Şırnak'ın 6 mahallesi tamamen bitti. Kalan iş yerleri ve ev sahiplerinin bu esnaflara böyle acımasızca davranmamaları lazım. Herkesten daha fazla sahip çıkmaları lazım. Şırnaklılar olarak, tüm Türkiye'nin diğer yerlerinden daha fazla birbirimize sahip çıkmamız lazım. Yoksa bu memleket ne kalkınır ve devamlı bu karanlıkta kalırız. Devamlı geride kalırız. Bunun için herkesin birbirine yardımcı olması lazım. Sonra birbirimizin yüzüne bakamayız" diye konuştu. Şırnak Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Reşit Osal da, 9 şiddetinde 2 depremde yaşanacak tahribatın Şırnak'ta meydana geldiğini savunarak, şöyle konuştu:

"Şırnak şuanda büyük bir tahribata uğramış durumda. Şuanda Şırnak 9 şiddetinde 2 tane deprem görmüş olsaydı bu kadar yıkım olmazdı. Her şey tıkanmış, her şey bitmiş durumda. Hayat felç olmuş durumda. Devletimizden, yetkililerimizden ricamız ilk önce ekonomiyi canlandırmaları. Esnaflarımızın zararlarının bir an önce karşılanmasını istiyoruz. Esnafımızın bütün bankalara olan borçlarının en az 2 yıl ötelenmesi gerekiyor. Devletin acilen Şırnak'a bir ekonomi paketi hazırlaması gerektiğini düşünüyoruz. KOSGEB kanalıyla, esnaf kefaleti kanalıyla, düşük faizli ve faizsiz kredi sağlanması gerekmektedir. Ekonomiyi canlandırmadan Şırnak'ı canlandırmamız, Şırnak'ı eski haline getirmemiz hiç mümkün olmayacaktır. Bunun için hükümetimizin Şırnak esnafları için bir ekonomi paketi hazırlayıp kente canlılık getirmesi ve ondan sonra Şırnak'ın gelişimini hızlandırması gerekmektedir. 8 aydır Şırnak'ı terk etmek zorunda kalan esnaflarımızın hepsinin şuanda bankalarda ticari sicil bozuklukları bulunmaktadır. Ticari sabıka durumu var. Bütün bankalarımızdan bu sicillerin temizlemesini rica ediyoruz. 2012'den beri büyük bir yıkım yaşanıyordu. Gerek kepenk kapatmalardan, hayatın felç olmasından dolayı esnaf zaten tıkanmış durumda. Yasağın başlamasıyla birlikte esnaf tamamen bitmiş duruma geldi. ve şuanda Şırnak'ta esnaflarımız işyerlerinin nerede olduğunu zaten bilmiyor."

MÜLK SAHİPLERİ 8 AYDIR KAPALI OLAN DÜKKANIN KİRASINI İSTİYOR

Yasakların sürdüğü 8 ay boyunca kapalı olan işyerlerinin mülk sahiplerinin 8 aylık kira bedelini istediğini anlatan Osal, "Şimdi zaten 8 aydır kepenk kapatmış, gitmiş esnaf, şuanda döndüğünde mülk sahipleri ile sorunlar yaşıyor. Mülk sahipleri 8 aydır kapalı olan dükkanların kirasını talep ediyor. Esnaf zaten bitmiş durumda. İş yeri yıkılmış hiçbir şeyi yok. Her taraftan tıkanmış olan esnaf bu kirayı nasıl karşılayacak? Devletimizin bu yönde de sağduyusunu bekliyoruz. Mülk sahiplerimizin bu esnaflarımızın bu 8 aylık alacaklarından vazgeçmeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber