Büyükanne projesinde 6500 aile tespit edildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu: "Almanya, Hollanda ve diğer Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmı, Türkiye'nin güçlü büyümesinden ve gelişmesinden son dönemde ciddi rahatsızlık duyuyor. Büyükanne projesinde 6500 kişi tespit edildi. Hak kazananlar büyükanne.csgb.gov.tr adresinden öğrenecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2017 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Büyükanne projesinde 6500 aile tespit edildi

Müezzinoğlu, katıldığı Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

CHP'li, MHP'li, AK Parti'li arkadaşlarının kendisine gelip 'Sayın Bakanım biz yaşa takılıyoruz' dediğini anlatan Müezzinoğlu, gününü dolduran ama yaşa takılan vatandaşlara sistemin doğru kurgulanması açısından "Ne olur sabırlı ol." dediklerini ifade etti.

Günümüzde Avrupa, OECD ülkelerinin ortalama emeklilik yaşının 72 olduğuna işaret eden Müezzinoğlu, Türkiye'de ise yeni 52 olduğuna dikkati çekti.

Müezzinoğlu, "2036'da erkekler 60'dan, kadınlar da 58'den önce olamayacak bir sisteme kademe kademe gidiyoruz ki emeklimizi insanca yaşayabilecek koşullara taşıyalım." ifadelerini kullandı.

Daha önce 33, 38 yaşında emekli olanları duyduğunu belirten Müezzinoğlu, 33 yaşında emekliliğin ortaya çıktığı bir sistemin sürdürülmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Müezzinoğlu, 2008'de yapılan düzenlemeyle emeklilik yaşının ilk defa SGK'ya kaydolduğu güne göre değiştiğini anımsatarak, "Bir kısım insanımız 47-48 yaşı beklerken, bir kısım insanımız da 56-57'yi bekliyor. Dolayısıyla burada herkes için şu yaş yok ama gününü doldurduktan sonra sigortalılık tarihine göre bir yol haritası çıkıyor." diye konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, 2019'da 18 yaşında olan bir kişinin milletvekili olması durumunda 60'lardan önce emekli olma şansının "sıfır" olduğunu kaydetti.

Halk oylaması sürecine yönelik anket tahminlerine yönelik olarak da Müezzinoğlu, "Bu anketleri, tahminleri değerlendirme olarak masa başında genel merkezimiz yapıyor. Evet pozisyonu, cumhurbaşkanlığı sistem değişikliği vatandaşın vicdanında güçlü ve saygın yerini almış." değerlendirmesinde bulundu.

- Büyükanne Projesi

Bakan Müezzinoğlu, "Büyükanne Projesi" kapsamında maaş alacak büyükannelerin belirlenip belirlenmediği ve maaş oranına yönelik soruya karşılık, bu projenin "milli bir proje" olduğunu vurguladı.

Doğum yapmış anneyi korumak, aileyi güçlendirmek, büyükanne-torun ilişkisinde ailenin sosyolojik gücüne destek vermek, kadın istihdamda kalıcılığına destek vermek gibi amaçlarla projenin hayata geçirildiğini anlatan Müezzinoğlu, "Çok önemli ve stratejik bir projeyi pilot uygulama olarak başlattık. Asgari ücretin üçte biri gibi bir rakamı büyükanneye uygun gördük. Bu bir emek hakkı değildir. Bu bir ödül, ikramiye, destektir." diye konuştu.

Büyükannelerin neredeyse yüzde 90'ının sağlanacak destekle torunlarına hediye almayı, bankada hesap açarak bu parayı torunu için biriktirmeyi planladığını bildiren Müezzinoğlu, "Hiçbir büyükannemizin derdi oradan para kazanmak değil. Derdi, torununa, evlatlarının evladına destek olmak." ifadelerini kullandı.

Bakan Müezzinoğlu, yarı zamanlı çalışma hakkının da tanındığını anımsatarak, sistemde annelerin sabah gidip öğlen işten dönmesinde servis sıkıntısı yaşandığını, bir gün işe gidip ertesi gün izin yapması durumunda da özellikle özel sektörde kadının istihdam gücünü zayıflatacağını aktardı.

Burada çıkış yolu olarak "Büyükkanne Projesi"ni geliştirdiklerini vurgulayan Müezzinoğlu, "Türkiye genelinde 10 ilde, Sakarya, Konya, Tekirdağ, İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya, Ankara, Kayseri ve Gaziantep'te 6 bin 500 aileyi tespit ettik." diye konuştu.

- Destek almaya hak kazananlar açıklandı

Müezzinoğlu, 10 ilde destekten faydalanmaya hak kazanan birer anne ve büyükannelerin isimlerini şöyle sıraladı:

"Anneler, Ankara Zehra Özdemir, Antalya Selma Asrık, Bursa Rukiye Öztürk, Gaziantep Ayfer Altıparmak, İstanbul Fatma Pekcan, İzmir Tülay Erdoğan, Kayseri Meral Ayan, Konya Hatice Dalkılıç, Sakarya Elif Tanaş ve Tekirdağ Yağmur Altun. Şu andan itibaren bizim internet sayfamızda bütün iller, bazı illerimiz bin anne, bazı illerimiz 500 anne, listeleri şu andan itibaren görebilecekler. Buradan otomasyonun düğmesine basmış olduk.

Büyükanneler ise Ankara Keziban Gökkaya, Antalya Cemile Gedik, Bursa Hatice Öztürk, Gaziantep Zöhre Altıparmak, İstanbul Hacere Çetin, İzmir Kibar Erdoğan, Kayseri Perihan Ayan, Konya Sefa Selek, Sakarya Leyla Tanaş, Tekirdağ Çimen Altun. Büyükannelere ve ailelere hayırlı olsun."


SORGULAMA YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ.


- "En düşük gelirli aileden yukarıya doğru tercihler yaptık"

Bakan Müezinoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İşverenler Sendikası, Türk-İş, Hak-İş, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası ile Abdi İbrahim İlaç Sanayi Anonim Şirketi'nin 6 bin 500 büyükannenin aylık desteklerinin yüzde 50'sini karşılayacağını belirterek, bu desteklerinden dolayı kurumlara teşekkür etti.

Kalan yüzde 50'lik kısmı da İŞKUR olarak üstlendiklerini anlatan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Bu güçlü bir proje. 6 ay sonra değerlendireceğiz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız bu ailelerin aylık takibini yaparak bunu bir hükümet projesine dönüştürüp dönüştürülemeyeceğinin değerlendirmesini yapacak. Aksayan yönleri, daha geliştirilmesi gereken yönleri de çıkarsa süreç içinde bunları tamamlayarak inşallah bu milletin istihdamdaki annelerinin hem istihdamda kalmaları hem de aile bütçesine destek sağlamaya devam etmeleri hem de evlatlarının güvenli, emin ellerde olmasını, evlatlar için de aile kültürünün aktarılmasının zenginliğini yaşayacakları güzel, milli bir proje olacağı kanaatindeyim. Hayırlı, bereketli olsun."

Bakan Müezzinoğlu, projenin şartlarına yönelik de müracaatta iki asgari ücretin veya üç asgari ücretin altında aile geliri olmasını baraj olarak aldıklarını kaydetti.

Annenin geriye dönük en az bir yıl sigortalı olma sürecinin olması gerektiğini belirten Müezzinoğlu, "Burada alttan yukarıya doğru, en düşük gelirli aileden yukarıya doğru tercihler yaptık. Bunun dışında belirli puanlamalar verdik. Sendikalıysa veya birinci, ikinci, üçüncü doğumsa, normal, sezaryen doğumsa bunlara ilave puanlar vererek... Her kesimden temsilin olabileceği, yani analiz yapabilelim ama burada birinci çocuğu olanların, ikinci çocuğu olanların oranı, üçüncü çocuğu olanların oranının birbirine yakın olmasına dikkat ettik." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Müezzinoğlu, büyükanneler için aylık 425 lira verildiğini açıkladı.

EMEKLİLLER İLK KEZ PROMOSYON ALIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "AK Parti dönemlerinin en büyük devrimsel dönüşümlerinden biri vatandaşlarımızın tamamının genel sağlık sigortası kapsamı içine alınmasıdır." dedi.

Müezzinoğlu, katıldığı Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

"Şu ana kadar kaç emekli promosyon ücretini cebine koydu ve şu ana kadar almamış olanların yapması gereken idari bir işlem var mı?" soruları üzerine Bakan Müezzinoğlu, emeklilerin promosyon konularının 4-5 yıldır gündemde olduğunu belirtti.

Bakanlık olarak, kendilerini ilgilendiren en önemli konulardan birinin emeklinin hakkını sorunsuz bir şekilde teslim etmek olduğunu anlatan Bakan Müezzinoğlu, "Hatırlarsanız uzun emekli maaş kuyrukları vardı. Bankada para bitti yarın gel denilen süreçler bitti. Kars'ın en ücra köşesindeki bir köy ile Edirne'nin bir köyünde yaşayan emeklimiz de istiyorsa evine alıyor, PTT'den istiyor ve maaşı günü gününe eline geçiyor. AK Parti olarak bunu başardık." diye konuştu.

Müezzinoğlu, yapılan tüm iyileştirmeler sonucunda çok daha farklı konuların gündeme gelmeye başladığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bankada hesabı olan herkes bir promosyon, memura promosyon 'o zaman emekliye neden promosyon yok?' dediler. Bu sefer emeklilerimizi dernekleriyle bu işi çözemeyince bunu hükümetten bekledi. Sağ olsun o zamanki bakanımız Sayın Süleyman Soylu Bey bunu ciddi anlamda bankalarla görüştü, pazarlıklar yaparak bir noktaya getirdi. Sonra konuyu biz devraldık. Bakanlığımın ilk 3-4 ayında çalışmaların yarıdan fazlası buraya gitti. Baktım ki emeklilerimizin beklentileriyle bankaların verecekleri reel rakamlar birbirinden çok farklı. O zaman devreye Sayın Başbakanımızı koyduk ve sağ olsun yardım etti ve aralık ayı itibariyle bin liranın altında emekli maaşı alanlara 300 lira, bin ile 2 bin lira arası olanlar 375 lira ve 2 binin üzerinde olanlar da 450 liralık promosyon alacaklar diye protokolü imzaladık."

Bankaların bu konuda emeklilere hiçbir şart getirmemesi konusunda da görüşmelerinin olduğunu aktaran Müezzinoğlu, "İmzalanan protokol dışında bankaların emeklilere hiçbir şart getiremeyecek. Şu ana kadar 4 milyonun üzerinde emeklimiz promosyonunu aldı. Tabii 11 buçuk milyon onların planlaması ve ödemelerinin planlarının yapılması için biz onlarla anlaşırken de bunu 'mart, nisan, mayıs aylarında ödenecek' dedik ve öyle de oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Müezzinoğlu, şu anda mart ayının ortasında olunmasına rağmen, 4 milyon emeklinin promosyonunu aldığına işaret ederek, bu konuda fedakarlık gösteren tüm bankalara da teşekkür etti.

GELİR TESTİNİ KISMEN KALDIRIYORUZ

"Sigortalılığı sona eren çalışanların sağılık hizmetinden faydalanabilmeleri için yapılan çalışma ne zaman yürürlüğe girecek ve kaç kişiyi ilgilendiriyor?" sorusu üzerine, Müezzinoğlu, "AK Parti dönemlerinin en büyük devrimsel dönüşümlerinden biri, vatandaşlarımızın tamamının genel sağlık sigortası kapsamı içine alınmasıdır. Bunun da 2008'de yasal düzenlemesini yaptık." dedi.

"Tek bir vatandaş sosyal güvence dışında kalmamalıdır." diyen Bakan Müezzinoğlu, yeni doğmuş bir çocuğun 18 yaşına kadar devlet güvencesinde bulunduğunu, genel sağlık giderlerinin devlet tarafından karşılandığını ifade etti.

Kapsam dışında kalabilecekler için de 2008'de dört tespit çalışması yapıldığına işaret eden Müezzinoğlu, şunları söyledi:

"Herhangi bir sigortası olmayan gelir testine gidecek, gelir düzeyin 2 asgari ücretten fazlaysa aylık 426 lira ücret ödeyerek genel sağlık sigortası kapsamına girecek. Gelir düzeyi 2 asgari ücretin altında ise bu 213 lira genel sağlık sigortası primi ödeyecek. Asgari ücretin 3'te biriyle asgari ücret arasındaki bir geliri de varsa bu da 71 lira ödeyecek. Asgari ücretin 3'te birinden daha az ise bunu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı üstlenecek ve genel sağlık sigortası kapsamı dışında kimse kalmayacak."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının geliri asgari ücretin 3'te birinden az olanları "Yeşil Kart" sistemiyle tespit ettiğini belirten Müezzinoğlu, gelir testine itirazlar ve yaptırılmasının zorluğu nedeniyle sağlık bir sistem kurgulayamadıklarını kaydetti.

- "Geliri düşük 7 milyon vatandaş var"

Müezzinoğlu, sorunlar nedeniyle gelir testinin kısmen kaldırıldığını ve genel sağlık sigortası kapsamı dışında kalan herkese tek bir prim ücreti getirdiklerini vurgulayarak, "Bu büyük dönüşümün boşta kalan ayağı, mağdur olan kimse tamamen mağduriyetten kurtuluyor. Hiç gelir testine gitmeden aylık 53 lira, rakam son derece düşük. Aylık 53 liralık genel sağlık sigortası primini ödeyerek aile düzeyinde sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek." diye konuştu.

Sigorta için aylık 53 lirayı da ödeyemeyenlerin gelir testine gireceğini bildiren Bakan Müezzinoğlu, 53 lira ödeyemeyen kişilerin primlerinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yatırılacağını aktardı.

Sosyal güvencesi olmayan, geliri düşük 7 milyon vatandaş olduğunu anlatan Müezzinoğlu, Genel Sağlık Sigortası'nda 426, 213 ve 71 liralık üç farklı prim yerine, 53 liralık prim uygulanacağını vurguladı.

Müezzinoğlu, "Bunları şimdi hepsini 53 liradan hesaplayacağız ve o çıkan rakam farz edelim bir buçuk yıldır borçlanmış, 53 çarpı 16 ay, önümüzdeki 12 aya da üzerine hiçbir yük bindirmeden, 12 aya taksitlendirerek ödeyebilecek. Bu dönüşümle artık Türkiye'de Genel Sağlık Sigortası kapsamı dışında hiçbir vatandaşımızın kalma ihtimali yok." değerlendirmesini yaptı.

'Büyükanne Maaş Projesi' nedir?

Aile Bakanı Kaya: Büyükanne Projesi aile bütünlüğüne katkı sağlayacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber