Çocuklara kelepçe tartışması... 'Kelepçe yerine urganla mı saralım?'

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Şubat 2007 12:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Okullardaki Şiddeti Araştırma Komisyonu'nun kapalı toplantısında bilgi veren Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkan Yardımcısı Müslüm Saylı'nın, çocuklara kelepçe takılmasını istediği ortaya çıktı.

Tutanaklardan derlediği bilgiye göre, Saylı, 5935 sayılı Çocuk Koruma Kanunu'ndaki ?çocuklara zincir, kelepçe takılmaz' düzenlemesinden yakınarak, ?Biz de çocuklara kelepçe vurulsun istemiyoruz ama karşınıza 17-18 yaşında üç tane, üç dört polisle bile zaptedebileceğiniz çok cevval çocuklar geldi. Elinize kelepçe vurmadan önlem alacaksınız deniyor ama kelepçe vurmadan zapt edilmesi çok zor olan üç dört çocuğu polis olarak nasıl zaptedeceksiniz? Bu kavramın açıklanması gerekiyor' dedi.

POLİS KELEPÇE ESPRİSİ YAPIYORMUŞ

Saylı, polisin kelepçe esprisi de yaptığını belirterek, ?Arkadaşlar arasında ?kelepçe vurmayalım da kocaman bir urganla çocuğu saralım mı' şeklinde espriler de oluyor. İnisiyatif polise bırakılmalı' dedi.

Komisyon Başkanı Halide İncekara'nın Fransa ve İngiltere'de de aynı sorunun yaşandığını belirtmesi üzerine, Saylı, itiraz ederek, ?Hayır, Avrupa'da takılıyor' dedi. Saylı, uluslar arası yasal düzenlemelerde de ?kelepçe vurulamaz' ifadesine rastlamadıklarını iddia etti.

HAKİM İTİRAZ ETTİ

Saylı'nın kelepçe şikayetine tepki gösteren hakim Zeki Yıldırım, ?15 yaşından küçük çocuklara kelepçe takılması görüntülerinin televizyonlara yansıdığını' belirtti.

Hakim Yıldırım'ın ?bayıltıcı sprey ve benzeri elektrik şoklu aletler' gibi bazı önerilerin dünyada tartışıldığını söylemesine ise bu kez Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkan Yardımcısı Müslüm Saylı, itiraz etti. Saylı, bunların daha kötü sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

120 BİN ÇOCUK POLİSE GETİRİLİYOR

Öte yandan, Saylı, yılda 100-120 bin çocuğun suç işlediği gerekçesiyle polise getirildiğini, bunların yüzde 54'ünün suça itilen ya da suç işlemiş çocuklar olduğunu belirtti. Saylı, 2006'da cumhuriyet savcılıklarına sevk edilen çocuk sayısının ise 46 bin olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber