YDK Denetçileri TOKİ'yi denetime gittiler 'ucuz ev' istediler

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 23 Şubat 2007 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun bazı denetçileri, Toplu Konut İdaresi'ne inceleme için gitmişken, 'ucuz konut' istedikleri belirlendi. TBMM KİT Komisyonu Başkanı Nurettin Canikli, kendilerine de bu yönde şikayet geldiğini, soruşturma başlattıklarını bildirdi. Canikli, "İnceledikleri kurumdan lojman ve araç isteyenler de var" dedi.

BAŞBAKANLIK Yüksek Denetleme Kurulu (YDK), bazı denetçilerinin neden olduğu "skandalla" çalkalanıyor. TOKİ'yi denetlemek için giden bazı elemanların, kurumdan "ucuz konut" istedikleri ortaya çıktı. Şikayetler, YDK raporlarının görüşüldüğü TBMM KİT Komisyonu'na da ulaştı. Denetim elemanları geri çekildi ve soruşturma başlatıldı.

ŞİKAYETLER ALDIK: TBMM KİT Komisyonu Başkanı Nurettin Canikli, bazı YDK denetçilerinin, denetledikleri kurumlarda birtakım avantajlardan yararlanmak istediğine dair şikayetler geldiğini doğruladı. Bu elemanların, KİT Komisyonu'nun verdiği görev nedeniyle bu kurumlarda inceleme yaptığını belirten Canikli, geçen yıl yaşanan olay nedeniyle soruşturma başlatıldığını ifade etti.

ÖNCE BİZE GELİR: Canikli, bir YDK denetçisinin denetim yaptığı TOKİ'den "ucuz konut" talebinde bulunduğu ve ayrıcalık talip ettiğini belirtti. Canikli, bazı denetim elemanlarının inceledikleri kurumdan lojman ve araç istediği, kurumun olanaklarını kendi şahsi işlerinde kullandığına dair şikayetler geldiğini de ifade etti. Canikli, "Bu tür şikayetler önce bize gelir. Ancak denetim elemanları idari ve disiplin açısından bize bağlı değiller, Başbakanlığa bağlılar. Başbakanlık gerekli soruşturmayı başlatır" dedi.

20 YIL AYNI KURUM: YDK'nın bazı denetçilerin kamu araçlarını şahsi işlerinde kullandığı ve en fazla 3 yıl denetlemesi gereken kurumları, 20-25 yıl boyunca denetledikleri iddiaları da Kamu Görevlileri Etik Kurulu'na şikayet edildi. Kurul, ilk incelemesinde şikayette yer alan iddiaların, "Ciddi, somut bilgi ve belgelere dayandığına" karar verdi. Kamu Görevlileri Etik Kurulu, konunun araştırılarak gereğinin yapılması için Başbakanlığa yazı gönderdi.

ROTASYON OLMALI: Yazıda, YDK'daki 143 denetim görevlisinden 33'ünün, uzun süre aynı kuruluşları denetledikleri iddia edilerek, "Bu denetim görevlilerinin yıllardan beri denetledikleri kuruluşlarla irtibatlarının kesilememesi; diğer denetçiler gibi 3-5 yıl gibi sürelerle rotasyona tabi tutulamaması hususu, YDK içinde yapılanmayı ortaya koymaktadır" denildi.

İki komisyon ters düştü

TBMM'de yasa gereği KİT Komisyonu tarafından yapılan kamu kurumu denetimleri, ilginç bir yöntemle komisyon değiştirdi. Sağlık Komisyonu, yasanın kendisine verdiği yetkiyi kullanarak, Emekli Sandığı'na ilişkin iddialar hakkında Sayıştay'dan rapor hazırlamasını istedi. Sayıştay'ın ihale yolsuzlukları ile ilgili ilginç iddialar bulunan raporu, Komisyonda görüşüldü. Komisyon üyeleri, dönemin yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunmaya karar verdi. Oysa KİT Komisyonu aynı döneme ilişkin Emekli Sandığı hesaplarını ibra etmişti. AKP'li başkanların yönettiği iki komisyon birbirine ters düştü. KİT denetimlerini yetersiz bulduğu için geçen dönem KİT Komisyonu üyeliğinden istifa eden Hamza Albayrak, Sağlık Komisyonu'nun başlattığı denetime destek verdi. Albayrak Hürriyet'e yaptığı değerlendirmede, "Milyon dolarlık suistimal var. KİT Komisyonu o dönemi ibra edecekti, ben itiraz ettim" dedi. Albayrak, TBMM KİT Komisyonu'nun çalışma biçimini de eleştirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber