6 bin YTL konut kira geliri olan 427 YTL vergi verecek

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 04 Mart 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Detaylı Resim için tıklayınız Konut kira geliri 2.200 YTL'yi aşanlar, 15 Mart'a kadar yıllık Gelir Vergisi beyannamesi vermek zorunda. Karı ve kocanın ayrı ayrı kira geliri var ise ya da kira alınan gayrimenkule ortak iseler, konut kira geliri ile ilgili 2.200 YTL'lik istisnadan ayrı ayrı yararlanılacak

Gayrimenkulden kira geliri elde edenler, yıllık Gelir Vergisi beyannamesini 15 Mart'ta kadar (beyan süresi 25 Mart'a kadar uzayacak) ikametgahlarının bulunduğu vergi dairesine bildirmek zorunda. Tahakkuk eden vergi, Mart ve Temmuz 2007 tarihinde olmak üzere 2 taksitte ödenecek. Karı ve kocanın ayrı ayrı kira geliri var ise ya da kira alınan gayrimenkule ortak iseler, konut kira geliri ile ilgili 2.200 YTL'lik istisnadan ayrı ayrı yararlanacak ve ayrı beyanname verecekler.

Yüzde 25 götürü gider

Beyanname vermek zorunda olanların kira gelirinin 2.200 YTL'si Gelir Vergisi'nden istisna. Ancak ticari, zirai ve mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirenler, bu istisnadan yararlanamayacak. Mükellefler kira gelirlerinden yüzde 25 götürü gider düşme hakkına sahiptir. Kira gelirini beyan etmeyenlerden vergi, cezalı olarak alınacak ve söz konusu istisnadan yararlanamayacak.

İşyeri gelirinde istisna yok

Gayrimenkullerini işyeri olarak kiraya verenlerden, kiracıları kira bedelinden yüzde 22 Gelir Vergisi (Stopaj) kesmek zorundalar. 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren bu oran yüzde 20 uygulanıyor. İşyeri kira geliri elde edenlerde 2.200 YTL istisna yoktur. Ancak yüzde 25 götürü gider kullanma hakkına sahiptirler. İşyeri sahiplerinin 2006 yılında elde ettikleri gayrisafi (brüt) kira gelirleri 18.000 YTL'yi aşmıyor ise yıllık Gelir Vergisi beyannamesi vermeyecekler. 18.000 YTL'nin aşılması halinde tamamı beyan edilecek.

Konut ve işyeri birlikte beyan edilecek

Mükellef, İstanbul'da bulunan apartman dairesini konut olarak vermesi sonucunda 2006 yılında 28.500 YTL, işyeri olarak kiraya verdiği dükkanından ise 17.500 YTL brüt kira geliri elde etmiştir. İşyeri için ödenen kiradan (17.500 x %22) 3.850 YTL Gelir Vergisi stopajı yapılmıştır. Beyana tabi başka geliri olmayan mükellef, götürü gider yöntemini seçmiştir.

Mesken kira gelirinin istisna haddini (2.200 YTL) aşan kısmı ile stopaja tabi tutulan işyeri olarak kirasının toplamı 18.000 YTL'yi aştığından, mesken ve işyeri kira geliri birlikte beyan edilecek olup, buna ilişkin Gelir Vergisi aşağıdaki gibi hesaplanacaktır.

Kimlere çeyiz parası verilir?

Soru: 7 yıl önce sigortadan emekli oldum. Şimdiye kadar hiç evlenmedim. Acaba evlenmediğim halde SSK'dan çeyiz parası alabilir miyim? Hatice Dursun

Cevap: SSK emeklilerine evlenmeleri halinde herhangi bir çeyiz parası verilmemektedir. Sadece SSK'dan yetim aylığı alan kız çocuklarına, evlenmeleri halinde aylıkları kesildiği için, 2 yıllık aylıkları tutarında bir evlenme yardımı yapılmaktadır.

Şirketler tüketici değildir

Son günlerde şirketler almış oldukları mal ve hizmetlerden dolayı sıklıkla Tüketici Mahkemeleri'ne başvuruyor. Şirketlerin açmış oldukları bu davalar ya reddediliyor ya da bu davalarda verilen kararlar Yargıtay'da istisnasız bozuluyor. Bunun da sebebi, şirketlerin Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'una göre tüketici sayılmamalarıdır. Kısacası, şirketler tüketici haklarından yararlanamamaktadırlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber