Yerli kamikaze İHA timi

Yakında terörle mücadelede büyük görev üstlenecek yerli suikast drone'ları, bu yılki IDEF'in gözdesi oldu. 'Alpagu', 'Kargu' ve 'Togan' isimli uçar bombalar, yapay zekaları sayesinde sürü halinde saldıracak, yerden bağımsız operasyonlar yapacak. İşte bu muhteşem üçlü hakkındaki her şey.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 21 Mayıs 2017 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yerli kamikaze İHA timi

TSK'ya gerekli olan silahlar, başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler tarafından Türkiye'ye verilmeyince çözüm yine yerli imkanlarla geliştirildi. Bu silahlardan biri Özel Kuvvetler Komutanlığı için bir süre önce ABD'den istenen, ancak Türkiye'ye gönderilmeyen 'kamikaze drone'lar. 'Suikastçi' olarak anılan ve ABD ordusu tarafından Afganistan, Irak gibi ülkelerde kullanılan uçar kamikazeler, STM tarafından üretilerek IDEF-2017'de kamuoyuna tanıtıldı. Ağustos ayından itibaren seri şekilde üretilecek uçar bomba timleri, yapay zekaları sayesinde kendi hava operasyonlarını kendileri planlar hale gelecek. Drone ordusunun yılsonundan itibaren göreve hazır hale gelmesi bekleniyor. Bu yılki savunma sanayii fuarında (IDEF) en dikkat çeken ürünlerden biri olan kamikaze drone'ları, ürünün sahiplerine sorduk.

BU PROJENİN DEVAMI DA GELECEK

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) Genel Müdürü Davut Yılmaz, yeni ürünleri Alpagu, Kargu ve Togan'a ilişkin detayları Yeni Şafak'a anlattı. STM olarak son 1 yıldır üzerinde çalıştıkları projenin, dünya savunma teknolojilerindeki trendler ve Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada karşı karşıya kaldığı tehditleri bertaraf edecek strateji arayışları sonucu ortaya çıktığını anlatan Yılmaz, "İlerleyen zaman içerisinde bunun gibi devamları da gelecek" dedi. Uçar kamikazelerin görev ayrıntılarına ilişkin bilgi veren Yılmaz şunları kaydetti:

YAPAY ZEKAYLA ÇALIŞIYOR

"Şu anda 2 tane kamikaze versiyon var: Alpagu ve Kargu. Bir tanesi sabit kanat bir tanesi döner kanat. Bir de bunların yanında çalışacak gözcü amaçlı Togan var. Bizim amacımız bu üç ürünü bir sürü halinde kullanıp hedefe göndermek. Togan gözcü olarak görev yaparken diğerleri hedefi otomatik olarak tespit edip, hedefe gidip kendisini imha edecek. Togan tamamen otonom kullanımı haiz keşif amaçlı bir drone. Yapay zekayla çalışıyor. Hedefi kendisi tespit ediyor, rotayı kendisi belirliyor ve kamikazeler ile iletişime geçerek onların hedefe gitmesini sağlıyor. Şuan bu aşamada değiliz ama buraya doğru gidiyoruz."

BOMBASI DAHA ETKİLİ OLACAK

"Bunlar ürünlerimizin ilk versiyonları. Testleri yaptık. Şuan üzerlerinde anti personel mühimmatı var. Mühimmatları da değişecek. Güdümlü mühimmatları olacak. Halen bu mühimmat üzerinde MKE çalışıyor. Tamamen yerli, küçük, hassas ve patlayıcı etkisi çok güçlü mühimmatlar olacak. Taşınabilir olacak. Sahada lançerle atılacak. Yine biraz daha farklı özellikler ekleyeceğiz. Bu yılın sonuna doğru şuandaki üçlü çok daha güçlü hale gelecek. Hem değişik mühimmatlarla hem de akla gelmeyen yeni yöntemlerle güçlenecekler."

140 KM HIZLA HEDEFE DALIYOR

"Drone'larımızın mesafesi 5 km. Bunu ilerleyen dönemde 10 km'ye kadar çıkarmayı hedefliyoruz. Normal seyir hızları 80 km. Ama kamikaze anında Alpagu 140 km, Kargu ise 120 km hızla hedefe dalıyor. Bulunduğu konuma bağlı olarak hedefe saniyeler içinde ulaşıyor ve 8 metre kala kendini imha ediyorlar. Dolayısıyla bir şekilde fark edildiğinde artık kurtulmak için çok geç. Hem çok süratli geliyor hem de hedefe çarpmadan kendisini patlattığı için 20 metrekarelik büyük bir alanın içindeki bütün hedefleri yok ediyorlar."

YANLIŞ ELLERE GEÇMEMELİ

"Drone'larımız hem gündüz hem gece görevi yapabiliyorlar. Gece görüş versiyonları da var. Kullanım amaçlarına bakıldığında suikastten başlayarak saldırı anında karşılık vermek, ilerleyen versiyonlarında sadece personeli değil silah ve mühimmatını da yok etmek gibi misyonlar üstlenecek. Aslında, yanlış ellere geçmemesi gereken bir silah. Ama askerimizin elini çok güçlendirecek ve çok farklı amaçlar için kullanılacak."

Yaklaşıyor havada patlıyor

Gözcü Togan'ın belirlediği hedeflere yönelen Alpagu ile Kargu drone'ları, havadan dalışa geçerek büyük bir hıza ulaşıyor. Alpagu 140, Kargu ise 120 km hızla yaklaştığı hedefin yalnızca 8 metre üzerinde patlayarak 20 metrekarelik alandaki her şeyi imha ediyor. PKK'ya karşı mücadele eden Mehmetçiğin mağaralara gizlenmiş teröristlere karşı bu cihazları kullanma olasılığı yüksek. Bunun yanında açık alanda konvoy halinde giden terör grupları da 'havada sürü halinde süzülen' akıllı drone'ların hedefi olacak.

3 ülkeden biriyiz

"Ürünlerimiz, tasarım-mühendislik-imalat tamamen yerli. Sadece piyasada hazır bulabileceğiniz, kritik olmayan birtakım malzemeleri, hızlı olması için dışarıdan aldık. Ama şuan içerisinde kritik olan herhangi bir yabancı ürün yok. Bildiğimiz kadarıyla kamikaze drone'lar şuanda ABD'de var. Bir Polonya firması da yapıyor. Emin değilim ama dünyada bu teknolojiyi yapan üçüncü ülke olabiliriz. Muadillerine baktığımızda onların ilk ürünü, bizim ürünümüzün yanında çok hantal ve ilkel kalıyor. Son ürünleri tabii ki bizim ilerimizde. Ama çok hızlı bir şekilde ürünü ortaya koyduğumuzu ve mühendisliğini yaptığımızı düşündüğümüzde ben çok kısa zamanda aradaki farkın kapanacağını düşünüyorum. Kamikaze drone'ların çok değişik versiyonları var şuanda dünyada kullanılan. 20-25 cm ebadında çok küçük versiyonlar. Küçük bir kuş sürüsü gibi uçaktan bir anda topluca fırlatılıyorlar ve hedefe gidip kendilerini imha ediyorlar. ABD bu ürünü hem satıyor hem de Afganistan, Irak gibi ülkelerde kullanıyor.

Terörle mücadelede çok etkili silahlar. Bugün Amerika bu sistemleri bir yandan yapıyor, Çin bir yandan yapıyor, Rusya deniyor. Biz de bu alanda sahaya girmiş durumdayız."

Yılsonu görevde

"Ağustos'ta seri imalata geçiyoruz. Önümüzde yaklaşık 3 aylık bir zaman dilimi var. Seri üretime yeni hassas mühimmatı ile birlikte girecek. İnşallah bu yılın sonuna doğru da kullanıma hazır hale gelecek. Ürünümüze çok ciddi şekilde bir rağbet var. Dolayısıyla bunun çok ciddi hem içeride hem dışarıda rağbet göreceğini, ihracata katkı sağlayacağını düşünüyoruz. IDEF'te fiyatını soran çok ülke oldu. Bunlar arasında Batılı ülkeler de var. Biz fuarda, endüstriyel casusluk girişimlerine karşı birebir versiyonlarını da sergilemedik."

Radar görse de bir şey yapamaz

"İlerleyen dönemde amacımız bunları farklı şekillerde kullanıp diğer hava filosuna bir şekilde entegre etmek. Tek tek çok etkili silahlar. Ama asıl gerçekten korkutucu versiyonu, onlarcasının aynı hedefe gitmesi olacak. Bir sürü halinde sınırı geçmesi gerekirse örneğin radara takılsa da hepsinin yok edilmesi zor. Muhakkak bazıları hedefe ulaşacak."

Kamikaze sürüsü

STM Genel Müdürü Yılmaz, akıllı kamikazelere ilişkin şunları söylüyor: "Gözcü aracımız 'Togan', sadece bir keşif drone'u değil otonom keşif yapan bir araç olacak. Çok sofistike çalışacaklar. Şöyle bir senaryo düşünün: Birlik ilerliyor yolda, Togan gözcülük yapıyor. Hareketli veya sabit bir hedef algıladığında otomatik olarak tespit edip bilgi veriyor kamikazelere. Togan'ın tespiti üzerine operatör kamikazelere emir veriyor ve Togan'dan aldığı bilgilerle hedefe gidip kendini yok ediyor. Amacımız bunların özelliklerini güçlendirip sürü zekasını eklemek. Tamamen otonom çalışmalarını sağlamak. Örneğin 10 tane gözcü Togan'ı sahaya saldığınızda, yerden hiçbir şekilde müdahale olmaksızın onlar kendi aralarında görev paylaşımı yapacaklar. Biri diyecek ki 'sen birliği gözle', diğeri diyecek ki 'ben soldaki dağlara bakıyorum', öbürü 'yola bakıyorum', diğeri 'arkayı kolluyorum'. Bunlar olurken bir yandan da Togan potansiyel tehdit gördüğünde Alpagu'ya ya da Kargu'ya haber verecek, onlar da gidip kendini ve dolayısıyla hedefi yok edecek. Bunlar kulağa bilim kurgu gibi geliyor ama aslında değil."

Kiymet Sezer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber