Eğitime İngiliz modeli

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 10 Mart 2007 11:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

OKS kaldırıldı, üç aşamalı sınav sistemi getirildi. Bu, İngiltere'de uygulanan sistem. Tek farkı orada üç değil beş sınav var. Yeni sistemle başarılı öğrencinin şansı artacak

EĞİTİMDE merkezi sistemle yapılan sınavların iki önemli sonucu vardır. Başarı öğrencinin, başarısızlık bakanlığındır. Son yıllardaki OKS sonuçlarına bakıldığında; 2003'de 40 bin, 2004'de 64 bin, 2005'de 65 bin ve 2006'da 46 bin aday sıfır çekti. OKS 2006'da, doğrular yanlışları götürdüğü için 46 bin 773 kişinin ham puanı hiç hesaplanmadı. 71 bin aday 160 puan barajını bile aşamadı. İşte bu tablo herkesi yeniden düşünmeye itti.

SIFIRCILAR BAŞARDI

ORTAK kaygı öğrencinin okuldan kopup, dershaneye koşmasıydı. Yeni sistemi açıklayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ?Biz öğrenciyi hayata hazırlayamıyoruz. Öğrenci Türkçe testleri doğru çözüyor. Konuşurken beş düzgün cümle kuramıyor. İngilizce bir cümle kuramıyor. Böyle bir eğitim sistemi olur mu' dedi. Bu bir yakınma değil gerçekçi bir tesbit olarak algılanmalı.

star'DAN TAM İSABET

EĞİTİM camiası OKS'nin kaldırılacağını 17. Eğitim Şurası'ndan bu yana zaten biliyordu. Merakla beklenen, İlköğretim Başarı Puanı'nın (İBP) oranıydı. Bürokratlar yüzde 16-17 bekliyordu. Biz star'da iki hafta önce yüzde yedi diye yazmıştık. Bakan da dün bu bilgiyi teyit etti. 5.00 tam notla mezun olan öğrenci 37.5 ek puan alacak. Başarılı öğrencinin şansı artacak. 6, 7 ve 8. sınıf sonunda sınav var. Bu, İngiltere'de uygulanan sistem. Tek fark orada beş sınav var. Dershane etkisini yitirecek. Peki ama kaliteli okullara tercih yığılması olacak mı? Ankara Fen Lisesi'nin kontenjanı 89 iken 5.00'la başkentte mezun 5 bin öğrenci var. Herkes bu okulu isterse, yıl sonu sınavlarında alınan notlar belirleyici olacak.

ARZ-TALEP FARKI

İSTANBUL, Ankara, İzmir'deki OKS 2006'ya giren öğrenci sayıları ile okul kontenjanları karşılaştırdığında, arz-talep arasındaki uçurum ortaya çıkıyor. Yeni sistemde başarı artık öğretmenin adaletinde saklı olacak. Terazi hassas tartarsa başarılı çocuğun hakkı korunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber