Hasta ziyaretlerinde 'Hal hatır timleri' işbaşında

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başlatılan uygulamada görevli bir ekip her gün hastaları ziyaret ederek şikayetlerine çözüm bulmaya çalışıyor

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 01 Ağustos 2017 09:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hasta ziyaretlerinde 'Hal hatır timleri' işbaşında

ZİYNETİ KOCABIYIK

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yeni bir dönem başladı. Yaklaşık 1 ay önce Başhekim olarak göreve getirilen Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş'in ilk icraatleri "Acil Serviste SMS", programı ve "Hal Hatır Timleri"ni uygulamaya koyması oldu.

Başhekim Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş'le sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin de en çok hasta sirkülasyonunun olduğu, en fazla cerrahi işlemin yapıldığı hastanelerinden biri olan Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki yeni uygulamaları konuştuk... Hasta ve hasta yakınlarıyla birlikte acil servisine her gün yaklaşık 4.500 kişinin girip çıktığı, toplamda 10 bin poliklinik sayısına ulaşılan Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin adeta küçük bir kasaba olduğunu söyleyen Dr. Güneş, hizmete giren uygulamaların hasta memnuniyetini sağlamaya yönelik olduğunun altını çizerek "Biz ev sahibiyiz, hastalarımız da misafirimiz. Onları ne kadar iyi ağırlarsak buradan mutlu ayrılırlar. Bizim de bereketimiz o kadar artar..." diyor. Bu misafirperverliğin bir göstergesi olarak hayata geçirilen "Hal Hatır Timleri"nin vazifesini şöyle tarif ediyor:

"Aslında İstanbul Sağlık Müdürü Sayın Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ve Bakırköy Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Opr. Dr. Kemal Tekeşin'in bir projesi bu. Sadece bu iş için görevlendirilen Sekreterliğe bağlı ekipler var. Bu ekipler her gün yatan hastalarımızı tek tek ziyaret ederek onların derdini dinliyor. İstekleri ve şikayetleri varsa hepsini not alıyor ve hastane yönetimine iletiyor. Yönetim çözebildiklerini çözüyor, çözemediklerini bir üst makama iletiyor. Yine bu ekip, bildirilen taleplerin takipçisi oluyor. Ertesi gün aynı hastaya giderek, sorunların çözümlenip çözümlenmediğini kontrol ediyor. Yanında refakatçisi olmayan ya da yeteri kadar destek olamayan yatan hastalarımız var. Özellikle bu hastalar için çok önemli bir hizmet oldu bu. Hastalar kendilerini iyi hissediyorlar. Bu iyileşme süreçlerinde de olumlu katkı sağlıyor."

Dr. M. Emin Güneş: Gündüz cerrah gece yazarım

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş başarılı bir genel cerrah. Yöneticilik görevinin yanı sıra ameliyatlarına da devam ediyor. Hastanedeki yeni uygulamalarla ilgili sohbet ederken, aslında onun aynı zamanda bir edebiyatçı olduğunu öğrendim. Hatta öyle böyle değil... Bugüne kadar oldukça ilgi gören 3 roman yazmış ve yayınlanmış. Dördüncü romanı da yolda... İlk romanı "İkra: Yaratılışın Sırrı Aşktır" ikincisi "İstanbul Seni Affediyorum" ve üçüncüsü "İnsan Kokusu". Romanlarının hepsinde hasta ya da hastalık olduğunu anlatan Dr. Güneş, "Mesleğimiz dolayısıyla çok sayıda hayata giriyoruz. İnsanların bedenine dokunurken, ruhuna da dokunmak, şahit olduklarımı, o anda hissettiklerimi paylaşmak istedim. Kitaplarımın hepsi karşılaştığım olaylardan eleklenmiş, birleştirilmiş hayatlardan oluşan kurgulardır" diyor. Dr. Güneş, ilk kitabını yayınladığında ummadığı kadar büyük bir ilgi ile karşılaşınca bu işin bir de eğitimini alayım diye düşünmüş. Açık Öğretim Fakültesinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde okumaya başlamış. Henüz ikinci sınıftan üçüncü sınıfa geçememiş ama "Yaptığım işi ciddiye aldığımı göstermek için 25 yıl sonra okula başladım" diye anlatıyor. Aynı zamanda yağlı boya tablolar da yapan Dr. Güneş'e "Hastane, yöneticilik, ameliyatlar, akademik çalışmalar, yazarlık, okul bütün bunları nasıl yetiştiriyorsunuz?" sorusunu soruyoum. Dr. Güneş'ten kısa bir cevap geliyor: "Çok az uyurum. Gece okuyup yazıyorum. Gündüz ameliyathanede cerrah, gece evde romancıyım..."

Son romanı film oluyor

Dr. Mehmet Emin Güneş'in romanlarında olaylar örgüsünün arkasında tasavvuf düşüncesine rastlamak mümkün. Dr. Güneş bunu şöyle ifade ediyor: "Çünkü tasavvufun içinde de mutlaka insan öğesi vardır. Hoşgörü, sevgi ve korkudan ziyade Allah'a sevgiyle ulaşmak vardır. Bu yüzden romanlarımın arka planı bunlarla örülmüştür. İnsanlar benim romanımı okuyup bitirdikten sonra geriye bir şeyler kalsın istiyorum. Neden, nasıl niçin diye düşünsün ben kimim sorusuna bir cevap arasın istiyorum. Pembe dizi gibi bir şeyler yazmak istemedim."

İNSAN KOKUSU

Dr. Güneş'in piyasaya çıkan son kitabı "İnsan Kokusu" uyuşturucu bağımlısı bir sokak çocuğu ile bir avukatın dostluğu; avukatın müvekkiline aşkı ve kesişen hayatları konu alıyor. Uyuşturucu ile mücadeleye destek vermek istediğini söyleyen Dr. Güneş, bu romanı için çok sayıda sokak çocuğu ile görüşmüş, onlar arasında zaman geçirmiş. Kitabın piyasaya çıkışı ile birlikte 'Uyuşma, yaşa ve yaşat' diye bir proje başlatılmış. Romanın senaryosu yazılmış, yakında filme çekilmesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber