Kredi kartlarında markalar savası

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Mart 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kartlı ödeme sistemlerinde yeni marka yaratmanın maliyetinin yüksek olması bankalar arasında işbirliklerini hızlandırdı. 32 milyon adetlik kredi kartı pazarında rekabet Bonus, World, Maximum ve Axess arasında sürüyor. Garanti Bankası'nın Bonus'u TEB, Denizbank ve Şekerbank'tan sonra portföyüne bir-iki bankayı daha katmaya hazırlanıyor.

YENİ İŞBİRLİKLERİ

İş Bankası'nın Maximum markasının ise Ziraat ve Halkbank ile işbirliği yapacağı konuşuluyor. Tekstilbank ise hem World hem de Bonus ile görüşmeler halinde. Bu arada Akbank'ın da stratejik ortağı Citibank ile işbirliği yapması gündemde. Kredi kartında işbirliklerinde temel amaç POS ve üye işyeri gibi altyapı yatırımlarından tasarruf etmek. Bankalar ayrıca üye işyerlerinin, promosyon ve reklam harcamalarına, fonlama giderlerine katkıda bulunuyor. Bu da bankalar açısından en az 45 milyon dolarlık maliyet demek.

KAZAN-KAZAN İLİŞKİSİ

Denizbank ve TEB'den sonra en son Şekerbank ile işbirliğine imza atan Garanti Bankası Kredi Kartları Müdürü Mehmet Sezgin bir-iki banka ile daha görüşme halinde olduklarını belirterek, ?İşbirlikleri hem bankalara, hem üye işyerlerine hem de kart kullanıcılarına artı değerler sağlıyor.

Ben neden işbirliğine gitmek istiyorum? 225 bin işyerime daha fazla ciro getirmek istiyorum. Kart sahiplerine daha fazla taksit bonus versinler. Yani kazan-kazan ilişkisi söz konusu? dedi.

GARANTİ'DEN BİRLEŞME ÇAĞRISI

Bu modeli ilk olarak 4 yıl önce Garanti Bankası'nın başlattığını hatırlatan Mehmet Sezgin, şunları söyledi: ?Marka yaratmak ve sürdürmek hem yetenek hem maliyet olarak kolay değil. Marka yönetiminden pazarlamadan anlayan kadroya, yaygın şube ağına ihtiyacınız var. Teknik tarafta üye işyeri sayısı, bonus kazandırma ve diğer kart özellikleri de önemli. Bütün bankaları kartta birleşmeye çağırıyoruz.?

Marka oluşturmanın maliyeti

GARANTİ Kredi Kartları Müdürü Mehmet Sezgin'in verdiği bilgilere göre, bir adet POS cihazının maliyeti 200 dolar. Kartınızın 220 bin işyerinde geçmesini istiyorsanız toplam maliyet yaklaşık 45 milyon doları buluyor. Her yıl bu rakamın en az dörtte biri kadar bakım maliyeti var. Bu da yaklaşık 10 milyon dolar demek. Sezgin, ?Tabii eğer şube sayınız az ise bu kadar işyerine de ulaşamazsınız. Ayrıca markaları ayağa kaldırabilmek için yılda 15-20 milyon dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz? dedi.

Oyakbank: Maximum ile ortaklıktan memnunuz

Geçen yıl İş Bankası'nın kredi kartı markası Maximum ile işbirliğine gittiklerini hatırlatan Oyakbank Genel Müdür Yardımcısı Selami Özcan, ortaklıktan son derece memnun olduklarını belirtti. Özcan, bu işbirliğinin yararlarını ise şöyle özetledi: ?Kart sayımız 650 bin adete ulaştı. Cirolarımız 7-8 ay içinde yüzde 50 oranında artış gösterdi. Biz de Oyakbank olarak tamamen satış ve pazarlamaya odaklandık. Total kârlılığımız artmaya başladı. İşbirlikleri ülke ekonomisi açısından da önemli. Bizim açtığımız yoldan diğer bankalar da geliyor. Herkesin ayrı ayrı yatırım yapması yerine birkaç marka etrafında birleşip herkesin adaletli paylaşımla pazarlama ve satışa odaklanıp gelirlerini artırması söz konusu. Zaten yüksek meblağlarda yatırım yapmak pek fizibıl görünmüyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber