ÖSS'de 280 bin öğrenci tercih kurbanı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Nisan 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSS'ye bu yıl 1 milyon 775 bin 100 aday başvurdu. Adayların yaklaşık 280 bini daha önce bir üniversiteye girmiş öğrenciler.

ÖSS'ye bu yıl başvuran öğrencilerin sayısı açıklandı. Başvuru sayısında geçen yıla göre 96 bin artış var. Uğur Dershanesi Sınav Koordinatörü Banu Gürün, bu yıl ÖSS'ye başvuranların 280 bin 500'ünün yanlış tercih nedeniyle yeniden başvurduklarını söyledi. Gürün şöyle konuştu: "Her yıl üniversite hayaliyle pek çok öğrenci ÖSS'ye başvuruyor. Aynı durum bu yıl da gözlendi. 2007 ÖSS'ye başvuran adayların 280 bin 500'ü, yani yüzde 16'sı daha önce üniversiteye adımını atmış öğrencilerden oluşuyor. Bu gençler üniversite tercihlerini bilinçli olarak yapmadıkları ve seçtikleri bölümlerde mutlu olmadıkları için yeniden sınava giriyorlar. Bu durum her geçen gün kanayan bir yara olarak devam ediyor. Bunun çözümü ÖSYM sınavı sonrası yerleştirmeyi üniversitelerin yapması."

MESLEK LİSELİLER

Liselerin dört yıla çıkarılmasından dolayı 2008 yılında mezun vermeyeceğine işaret eden Gürün, "Bu bazı adaylar için şans gibi görülebilir. Ama bir yıl insan hayatında çok önemli bir yer tutuyor. Bu yüzden 'bir daha sınava girerim' diye düşünmeleri yerine bir an önce hayata atılmaları gerekir" açıklamasını yaptı. Eğitimci Fevzi Ektiren ise ÖSS başvuru tablosunu yorumlarken dikkat çeken diğer bir konuyu şöyle açıkladı: "Meslek liselerinden meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş hakkı tanınmasına rağmen her yıl çok az başvuru oluyor. Gençlerin bu yolu seçmesinin tek nedeni meslek liselerinde çağdaş eğitim verilmemesi." TBMM Eğitim Komisyonu üyesi Erzurum Milletvekili Doç. Dr. Ömer Özyılmaz da, "Meslek liselerine devam eden öğrencilerin sayısını artırmak ve gençlerin meslek sahibi olmalarını sağlamak istiyorsak bazı önlemler almak zorundayız. Bunların başında bu gençlerin askerliklerini meslekleriyle ilgili yapmaları geliyor. Ayrıca askerlik sürelerini azaltır, mezun olanlara, küçük işletme kurmak isteyenlere uzun vadeli düşük faizli kredi verdiğimizde bu sorunu ortadan kalkar" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber