KKTC'den üniversite için radikal adım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2007 00:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

KKTC vatandaşı öğrencilerin, KKTC üniversitelerine girişinde merkezi sınav uygulaması kaldırıldı. Bu yıl her üniversite kendisi için ayrı sınav yapacak.

Bu yıl, her üniversite, kendi öğrenci yerleştirme sınavını yapacak. KKTC Başbakan Ferdi Sabit Soyer başkanlığında bugün, Yüksek Öğretim Denetleme ve Akritidasyon Kurulu (YÖDAK) ve ünivesite yetkililerinin katıldığı bir toplantı yapıldı.

Toplantıya, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak, YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Tahir Çelik, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ), Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ), Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ile Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) rektör ve mütevelli heyeti başkanları ile Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖK) yetkilileri katıldı. Yüksek öğretimde gelinen aşamada yapılacak yeni düzenlemelerin görüşülüp değerlendirildiği toplantıda alınan kararı Başbakan Ferdi Sabit Soyer şöyle açıkladı:

''Bu yıl üniversitelerimiz kendi öğrenci yerleştirme sınavlarını kendileri düzenleyecektir. Sınavlarını yapıp öğrencilerini yerleştireceklerdir. Bu noktada hükümet olarak biz de bu konsensusun gereği olan gerekli tüzük ve mevzuat değişikliklerini hemen yerine getireceğiz.''

Bütün üniversitelerin YÖDAK ile işbirliği içinde, akreditasyon ve benzeri bütün unsurları hemen ele alıp sistemi tam anlamıyla yerine oturtarak ilerleteceklerini kaydeden Soyer, bu çerçevede üniversitelerin yapacakları sınavla alacakları öğrencilere, hükümet olarak yapacakları tüzük ve yönetmelik değişiklikleriyle burs olgusunu gündeme getireceklerini kaydetti.

Başbakan Soyer, konuyla ilgili ayrıntılı açıklamanın, daha sonra Milli Eğitim ve Kültür Bakanı tarafından yapılacağını söyledi. Soyer, atılan adımların, tüm insanlığa büyük katkı sağlayan KKTC üniversitelerinin daha da gelişip ilerletilmesi açısından yeni imkanlar yaratacağına işaret ederek, toplantıya katılan yetkililere teşekkür etti.

''Üniversitelerin kısa sürede katettikleri mesafe ve kendilerini her alanda geliştirmeleri YÖK ve onun temsilcileri tarafından da ifade edilen bir gerçek. Artık uluslararası camiada çok daha güçlüyüz'' diyen Soyer, KKTC ünivesitelerini tercih eden ve mezun olan gençlerin, dünyanın dört bir tarafında insanlığa hizmet ettiklerini söyledi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber