Çelik: 'Bundan sonra bilgisayar bilmeyen öğretmeni kabul etmeyeceğiz''

Haber Giriş : 10 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''2005 yılı hedeflerimiz arasında bilgisayar eğitimine önem vereceğiz. Bundan sonra bilgisayar bilmeyen öğretmeni kabul etmeyeceğiz'' dedi.

İntel ile ortaklaşa yürütülen ''Öğretmen Bilgisayar Eğitimi Projesi'nin Sonuçlarını Değerlendirme'' toplantısı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, İntel Ortadoğu-Türkiye-Afrika Bölge Direktörü Ayşegül İldeniz ve İntel Türkiye Eğitim Müdürü Murat Lecompte'nin katılımıyla Çırağan Oteli'nde gerçekleştirildi. Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Çelik, ''Aradan 1 yıl geçtikten sonra bilgisayarların enstrüman gibi kullanıldığı bu projede, yaklaşık 10 bin öğretmen eğitildi. 78 ilde toplam 30 bin saat eğitim verildi. Hedef, eğitimde fırsat eşitliğini bilişim ile yakalamak, eğitime teknolojiyi entegre etmektir. Mayıs 2004'te Milli Eğitim Bakanlığı'nda bir protokol imzalandı. Yıl sonuna kadar biz bunu 12 bin öğretmen olarak hedefliyoruz. 2006 yılına kadar da 50 bin öğretmeni eğitmek istiyoruz. Nitelik meselesini göz ardı etmemeliyiz. Kara tahta demode olmuştur, teknolojik altyapı vardır. Ama programlamazsanız altyapı olmaz. Bütün okullarda bilgisayar teknolojisini kullanabilen bir Türkiye özlemi ile gayret gösteriyoruz. Bakanlık olarak yük ve sorumluluğun bizde olduğunu biliyoruz. Yıllardan beri e-devlet kavramı süre geliyor'' dedi.

Hızlı internet eğitim desteği için çalıştıklarını da sözlerine ekleyen Çelik, ''Sadece İntel ile böyle bir anlaşma yapmadık. Microsoft'la da anlaşma yaptık. Benzer bir çalışmayı Microsoft da yapıyor. Bizi Microsof ve İntel ile çalıştığımız için eleştirenler var. Durup dururken Microsof ve İntel adında iki tane gezegen üretmedik. Biz yapılan işe bakarız. Artık öğretmen atamalarını bile internet üzerinden yapıyoruz. İnsanları karda kışta mağdur bırakmamak için 20 bin öğretmeni 15 dakikada atıyoruz. 2005 yılı hedeflerimiz arasında bilgisayar eğitimine önem vereceğiz. Bundan sonra bilgisayar bilmeyen öğretmeni kabul etmeyeceğiz. Teknoloji bundan sonraki atamalar için geçerli. Bunun için çalışmalara devam ediyoruz. Üniversitelerde bilgisayar eğitimi için bu gerekli. Eğitimin globalleşmesi yönünde AB ile çalışmalarımız var. AB'ye girmeye çalışan bir ülkeyiz. Türkiye'nin şartlarına göre değil, dünyanın şartlarına göre yetişmiş insanlar bizim için önemlidir. Eğitimde globalleşmede, Milli Eğitim Bakanlığı e-devlet uygulamalarında lider bir bakanlıktır. Bizim için İntel ticari bir firmadır. Kazandırıyorlarsa kazanacaklardır. Bizim için en büyük kazanç bilgidir. Globalleşmeye karşı olanlar var. En büyük uluslar, kendi ülkesini bulunduğu konumdan en ileriye götürendir. İstanbul'da şu anda 500 okulda bilgisayar internet var. Biz çağdaş eğitim konusunda iş birliği yapmaya hazırız'' şeklinde konuştu.

Bakan Çelik konuşmasında, İntel ile yürütülen projenin maliyetinin sıfır olduğunu, sadece hizmet içi maliyet bulunduğunu ve onun da kendilerine ait olduğunu söylerken, söz alan Murat Lecompte, programa dünya üzerinde 100 milyon dolar ayrıldığını, Türkiye için ise fiyat söylemenin zor olduğunu belirtti. Bakan Hüseyin Çelik sözlerini şöyle tamamladı:

''Bütçeden Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrılan pay yeterli değildir. Bu sene Van'da işadamları 160 civarında derslik yapacaklar, biz sadece 60 derslik yapabiliyoruz.''

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber