İptal edilen soru OKS birincisini değiştirdi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Temmuz 2007 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu yıl OKS sonuçlarına iptal edilen soru damgasını vurdu. Bütün soruları doğru yaparak birinciliği göğüsleyen Fatih Özkan'ın, sayılmayan soruyu yanlış cevapladığı ortaya çıktı. İptal edilmemesi halinde ise birincinin Fatma Karakoç olabileceği kaydedildi.

İlköğretim son sınıfta okuyan 818 bin 359 öğrencinin yarıştığı Ortaöğretim Kurumları Seçme Sınavı (OKS) sonuçları dün açıklandı. Sınavda birinciliği İstanbul Özel Marmara Evleri İhlas İlköğretim Okulu öğrencisi Fatih Özkan elde etti. Özkan'ın birinciliğinde en büyük etken fen bilgisi sorularından birinin mahkeme kararıyla iptal edilmesi oldu. İptal edilen soruyu açıklanan cevap anahtarına göre yanlış yapan Özkan, mahkeme kararının ardından doğru cevapladığı 99 soruya karşılık aldığı 500 tam puanla Matematik-Fen ve Türkçe-Matematik puan türlerinde birinci oldu. İlköğretim 5. sınıftan beri dershane eşliğinde OKS'ye hazırlandığını belirten Özkan, başarısını düzenli ve programlı çalışmaya borçlu olduğunu söyledi. İptal kararı sebebiyle birincilikten olanlar da vardı. OKS Türkiye ikincisi olan Isparta Özel Altınbaşak İlköğretim Okulu öğrencisi Fatma Karakoç bu öğrencilerden biri. Sosyal Bilgiler alanında sadece bir yanlışı olan Karakoç, iptal edilen soruyu doğru cevaplamış. Sosyal Bilgiler alanından yapılan her bir yanlış soru Fen Bilgisi alanında yapılan yanlıştan daha az puan götürdüğü için iptal kararının çıkmaması durumunda Korakoç birincilik kürsüsüne çıkabilecekti. "Buna da şükür." diyen Fatma Karakoç, ortaya çıkan duruma çok fazla üzülmemeye çalıştığını söyledi. OKS birincisi Özkan, sınav sonrası başarılı bir sonuç beklediğini; ancak birinciliğin kendisi için sürpriz olduğunu dile getirdi. Baba Abdullah Özkan'ın sözleri de oğlunun başarısının altındaki sırrı özetliyordu: "Başarı ter kokar. Gerçekten Fatih ter kokarak bugünlere geldi."

OKS birincisi Fatih Özkan, başarının en önemli unsurunun öncelikle hedef belirlemek ve bu doğrultuda özverili çalışmaktan geçtiğini söyledi. Ailesinden büyük destek gördüğünü ifade eden Özkan, hazırlık sürecinde sosyal yaşamdan biraz da olsa kopmak zorunda kaldığını; ancak kendini dış dünyaya tamamıyla kapatmadığını dile getirdi. Makine veya bilgisayar mühendisi olmayı istediğini anlatan Özkan, hangi liseyi tercih edeceği konusunda henüz bir karar vermediğini belirtti. OKS Türkiye ikincisi olan Isparta Özel Altınbaşak Çakın İlköğretim Okulu öğrencisi Fatma Karakoç ise başarısını ilkokul birinci sınıftan itibaren sistemli ve düzenli ders çalışmaya bağladı. Hafta sonları da ders çalıştığını anlatan Karakoç, piknik ve gezilere de katılarak sosyal etkinliklerden kopmadığını ifade etti. Bir yıldır bilgisayarla hiç oynamadığını belirten Karakoç, başarısının tesadüf olmadığını, beklediğini vurguladı. Sonucu İstanbul'da okul gezisi sırasında öğrenen OKS ikincisi, sevincini ailesine sarılarak paylaşırken gözyaşlarını tutamadığını ifade etti.

Türkiye birinciliği, müdürü ağlattı

Burdur'un, OKS'de hem Türkçe-Matematik hem de Matematik-Fen türlerinde Türkiye birincisi olması sevinçle karşılandı. Burdur Valisi Rasih Özbek, geçen yıl Türkiye üçüncüsü olan Burdur'da, alınan tedbirler ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün sistemli çalışmaları sonucu birinciliğin alındığını bildirdi. Özbek, Burdur Milli Eğitim Müdürü Recep Yiğit'in, haberi alınca mutluluktan ağladığını anlattı. Özbek, başarıyı sistemli çalışmaya borçlu olduklarını kaydetti. Cihat Gül, M. Ali Bülbül, , Isparta, Burdur

TÜBİTAK ödüllü sınav ikincisi Mustafa Mete, Van'ın gururu

OKS ikincilerinden Van Özel Serhat Koleji öğrencisi Mustafa Mete, sınava 3 yıldan bu yana Anafen Dershaneleri Van Şubesi'nde hazırlandığını söyledi. Anafen Dershaneleri'nce Fırat Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantı ile OKS sonuçları canlı takip edildi. Mustafa Mete, ailesi ve öğretmenleriyle birlikte Bakan Çelik'in konuşmasını heyecanla dinledi. Türkçe Matematik ile Matematik Fen puan türünde Türkiye 2.si olduğunu öğrenen Mete, büyük sevinç yaşadı. Başarısının sürpriz olmadığını belirten Mete, derece beklediğini, uzun süreden beri büyük çaba sarf ettiğini dile getirdi. Babası Rafet Mete ise oğlunun başarısındaki en büyük etkenin Özel Serhat Koleji ve Anafen Dershanesi'nin kaliteli eğitim vermesi olduğunu söyledi. Rafet Mete, "Anafen Dershanesi'nin soruları OKS'den daha zor olduğu için bu başarı sürpriz olmadı." dedi. Mete, TÜBİTAK'ın matematik olimpiyatlarında da gümüş madalya almış. Anafen'in diğer illerdeki başarıları da dikkat çekti. Trabzon'da ilk 10 derecenin 8'i ile Türkiye geneli ilk bine giren 15 öğrenciden 8'i Anafen'den çıktı. OKS'de Kastamonu birincisi her yıl olduğu gibi bu yıl da Özel Aralfen Koleji'nden oldu. İstanbul, Trabzon, Kastamonu, Cihan

OKS'de dereceler Anadolu'dan

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı'nda (OKS) birinci İstanbul'dan çıkarken, Anadolu 'derece yaptı'. Sıfır çekenlerin yarıdan fazla azaldığı ve başarının arttığı OKS'de Van, Muş, Siirt, Batman, Şanlıurfa ve Diyarbakır'dan 6 öğrenci ilk 10'a girdi. OKS birincisi, mahkeme kararıyla iptal edilen fen bilgisi 13. soruyu yanlış cevaplayan, kalan 99 sorunun ise tamamını çözen İstanbul Özel Marmaraevleri İhlas İlköğretim Okulu'ndan Fatih Özkan oldu. Dava açarak soruyu iptal ettiren ve fenden bir yanlışı daha çıkan Özel Nilüfer Coşkun İlköğretim Okulu'ndan Ömer Gaffar Ekici ise TM puan türünde dördüncü oldu. Sınavda özel okullar devlet okullarına göre daha fazla derece yaptı. OKS sonuçlarını Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Bakan Çelik'in verdiği bilgilere göre, sınava 824 bin 676 kişi başvururken, 818 bin 359 öğrenci girdi. Bunlardan 27 bin 277 öğrencinin, yanlışları doğruları götürdüğü ve 0,5'in altında puana düştükleri için, puanları hesaplanmadı. Geçen yıl 71 bin 54 öğrenci sıfır almıştı. 136 öğrencinin sınavı, kopya çektikleri tespit edildiği için iptal edildi.

Sınavda en başarılı il her iki puan türüne göre de Burdur olurken, üçüncü Eskişehir oldu. İkinciliği ise Türkçe-Matematik (TM) puan türünde Kırşehir, Matematik-Fen'de (MF) Edirne elde etti. İlk 10'a doğu illerinden Bayburt girebilirken, TM puan türüne göre Ankara 8., İzmir 29., İstanbul 43. oldu. Hakkari'nin sonuncu olduğu sınavda Şırnak, Ardahan, Ağrı ve Kars en son sıralarda yer aldı. Türkçe ve Matematik test ortalamalarının iki katına yakın artış gösterdiği, Fen ve Sosyal Bilimler test ortalamalarının ise düştüğü sınavda, öğrencilerin daha başarılı olduğu görüldü. Sıfır alanların ciddi anlamda düşmesi ve başarının artmasını ise Bakan Çelik, 'eğitimde fırsat eşitliğinin tüm Anadolu'ya yayılmasının sonucu' olarak değerlendirdi.

Doğu illerindeki özel okullardan derece

Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde dereceye girenlerin çoğunluğu özel ilköğretim okullarından çıktı. Van ve Batman'dan iki öğrencinin ikinci, Muş'tan bir öğrencinin 3. olması dikkat çekerken, TM puan türünde Siirt Özel Celal Değer İlköğretim Okulu'ndan Eda Dayan 6., Ş.Urfa Özel Çağlayan İlköğretim Okulu'ndan Mehmet Yiğitcan Yeşilata ile Diyarbakır Özel İlkçapa İlköğretim Okulu'ndan Kardelen Türkü Saçar 9. oldu. MF puan türüne göre 20, TM puan türüne göre 32 öğrenci ilk 10'a girdi. MF'de dereceye girenlerin 9'u devlet, 11'i özel okul mezunu. TM'de dereceye girenlerin 20'si özel, 12'si devlet okulundan mezun. OKS'de, MF ve TM puan türlerinde de İstanbul Özel Marmaraevleri İhlas İlköğretim Okulu'ndan Fatih Özkan, 500 tam puan alarak birinci oldu. MF ve TM puan türlerinde 2.liği 5 öğrenci paylaştı: Van Özel Serhat İlköğretim Okulu'ndan Mustafa Mete, Isparta Özel Altınbaşak Çakın İlköğretim Okulu'ndan Fatma Karakoç, TED Batman Petrol Koleji Vakfı Özel İlköğretim Okulu'ndan Ufuk Serkan Yıldırım, Ankara Anıttepe İlköğretim Okulu'ndan Begüm Aydıner, Özel Kartal Doğa İlköğretim Okulu'ndan Ahmet Ali Dinler. 3.lüğü ise Kocaeli General Edip Bayoğlu İlköğretim Okulu'ndan Enes Aybar ile Muş Hikmet Uluğbay İlköğretim Okulu'ndan Abdülkadir Sözen; TM puan türünde Manisa Özel Doruk İlköğretim Okulu'ndan Zeynep Ölmez ile İstanbul FMV Özel Işık İlköğretim Okulu'ndan Onur Can Soybir 3'üncülüğü elde etti.

Bakan Hüseyin Çelik: Başarı, fırsat eşitliğinin bir sonucu

OKS sonuçlarını açıklayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eğitimde fırsat eşitliği anlayışının, yurt sathına yayılmasıyla birlikte, başarının da yurt sathına yayıldığını söyledi. "Bu hepimiz açısından sevindirici bir durumdur." diyen Çelik, sıfır alanların azalmasıyla ilgili ise şu yorumu yaptı: "Aslında bu sonuç, hayra alamet olan iyiden yana gözüken bir sonuçtur." Çelik ayrıca, OKS'de tek tercih alacaklarını ve iki yerleştirme yapacaklarını belirterek, üçüncü yerleştirme olmayacağını duyurdu. Çelik, iptal edilen soru hakkında tartışmanın yersiz olduğunu belirtti.

Bir soruyu iptal ettirdi Türkiye 4'üncüsü oldu

Fen Bilgisi alanındaki 13. soruyu mahkeme kararıyla iptal ettirerek genel sıralamanın yanı sıra Türkiye derecelerinin değişmesine sebep olan Ömer Gaffar Ekici, 495,477 puanla Türkiye 4.sü oldu. Tesadüf ki Ömer Ekici'nin Fen Bilgisi'nden bir yanlışı çıktı. OKS puanlarının 100 yerine 99 soru üzerinden hesaplanmasına sebep olan 14 yaşındaki Ömer Ekici, sorunun iptal edilmemesi halinde ilk 100 arasına giremeyeceğini söyledi. 'Sınavdan çıkar çıkmaz söz konusu sorunun yanlış olduğuna' karar verdiğini belirten Ekici, "Sanırım, birinciyi de ben belirledim." dedi. Başvurusu sonunda binlerce öğrencinin sıralamasını değiştirdiğini belirten Ekici, "Yüzde birlik dilimdeki puanlar bile okulları kazanmada etkili oluyor. Tereddütlü olduğum soru yanlış çıkmasaydı üçüncü olacaktım." diye konuştu. Yüz binlerce öğrencinin kaderini etkileyen iptal davasını mahkemeye taşıyan avukat Abdülkadir Şahan, sıralaması değişenlerin kızabileceğini; ancak hakkın yerine geldiğini ifade etti. Ömer Ekici, ilkokul mezunu işçi bir baba ve lise mezunu bir ev hanımının oğlu. Özel Nilüfer Coşkun İlköğretim Okulu'nda eğitim gören Ekici, sınavdan çıktıktan sonra çok sevdiği bilgisayar oyununu tam 17 saat aralıksız oynamış. Tuncer Çetinkaya, İstanbul

OKS üçüncüsü omuzlarda

OKS'de Matematik puanında Türkiye üçüncüsü ve Muş birincisi olan Abdulkadir Sözen şehre arkadaşlarının omuzlarında girdi. Sözen, ziyaret için gittiği Malatya'dan Muş'a gelirken Karasu Köprüsü'nde babası, yakınları, öğrenci arkadaşları, öğretmenleri, dershane arkadaşları ve Milli Eğitim Müdürü tarafından karşılandı. Araçtan inen Sözen babasının elini öptükten sonra öğrenciler tarafından omuzlara alındı. Sözen, başarısını planlı çalışmaya ve öğretmenleri- ne borçlu olduğunu ifade etti. Mehmet Aydın, Muş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber