?Uzlaşmayan' müfettişe tehdit

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Temmuz 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğan Grubu'na ait Petrol Ofisi A.Ş'nin (POAŞ), yaklaşık 1.2 milyar YTL'lik vergi borcunun 275 milyon YTL'ye indirilmesini sağlayan ?Maliye ile POAŞ' uzlaşmasını gerçekleştiren ?Uzlaşma Komisyonu' toplantısında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, ?uzlaşmam' diyen müfettişi yurtdışına sürdüğü, ardından da müfettişin işinden olmamak için bu zorlamanın ardından birkaç gün sonra uzlaşmayı zorunlu olarak kabul ettiği ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre, POAŞ ?Uzlaşma Komisyonu'nda olan Maliye Müfettişi Bülent Demirağ, POAŞ'ın 1.2 milyar YTL olan vergi cezasının 275 milyon YTL'ye indirilmesine karşı çıktı ve kesinlikle bu uzlaşma anlaşmasına imza atmayacağını söyledi. Söz konusu uzlaşma anlaşması, komisyona katılan tüm yetkililerin oybirliği ile alındığı için Maliye ile POAŞ arasındaki anlaşma yattı.

3 GÜN SONRA İMZALADI

Ancak POAŞ ile vergi miktarı konusunda daha önceden anlaşan Maliye Bakanı Unakıtan, uzlaşmanın tehlikeye girmemesi için Maliye Müfettişi Bülent Demirağ'a komisyon toplantısından bir gün sonra yurtdışı görevi çıkardı. Uzlaşma Komisyon'u toplantısından hemen bir gün sonra kendisine yurtdışı görevi çıkarıldığını gören Maliye Müfettişi Bülent Demirağ, Bakan Unakıtan'ın bu sürgün gibi kararından vazgeçmesi karşısında anlaşmayı imzalayacağını söyledi ve üç gün sonra da uzlaşmayı imzaladı. Öte yandan POAŞ'a söz konusu vergi cezasının kesilmesine neden olan raporu hazırlayan Maliye Müfettişleri'nin telefonlarının dinlediği iddia ediliyor. Komisyon, POAŞ'ın vergi borcunu ilk olarak 30 Nisan'da ele almıştı. Uzlaşma kararının çıktığı son toplantı ise 10 Mayıs'ta yapıldı. Doğan Holding Koordinatörü İmre Barmanbek de aynı gün Maliye Bakanlığı'na geldi.

Borç nasıl kuşa döndürüldü?

PETROL Ofisi'ni almak için kurulan İş-Doğan, 2000'de bankalara döviz cinsinden borçlanarak POAŞ'ın yüzde 51'ini 1 milyar 260 milyon dolara aldı. Kredi borçlusu İş-Doğan'ın POAŞ ile 2002 yılında birleştirilmesinde, satın almada kullanılan kredilerin 300 milyon YTL'lik kur farkının şirkete gider olarak yazılması ve bu durumun yarattığı vergi kaybı 2002'de 1.2 milyar YTL olarak hesaplanmıştı. Ancak daha sonra Petrol Ofisi ve Maliye Bakanlığı, şirketin 2002-2006 yıllarını kapsayan vergi borcu için uzlaşmaya varmıştı. Uzlaşmaya göre POAŞíın 359 milyon YTL olan vergi borcunun yarısı sıfırlanırken, 625 milyar YTL'lik ceza da 93 milyon YTL'ye indirildi. Böylece 1 milyar YTL'lik toplam ödeme talep edilen POAŞ'tan Maliye'nin, uzlaşma sonrasında vergi aslı ve ceza ile birlikte 275.3 milyon YTL almasına karar verildi. Petrol Ofisi'nin bu tutarı bir kerede 30 gün içinde peşin olarak ödemesi kararlaştırıldı. Böylece borç kuşa döndü.

Barmanbek'ten özel teşekkür

MALİYE Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri'nin Petrol Ofisi A.Ş.'ye kestiği 1.2 milyar YTL'lik vergi cezasının Uzlaşma Komisyonu'nda, 275.5 milyon YTL'ye düşürülmesini sağlayan Doğan Holding'in Koordinatörü İmre Barmenbek, ?Gelirler Kontrolörleri Derneği Kuruluş Gecesine? katılmıştı. Ankara Sheraton Otel'de gerçekleşen Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri'nin 71. Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonu'na katılan Barmenbek, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu ile sohbet etmişti. Barmenbek'in, cezaların düşürülmesinin ardından eleştirilen Osman Arıoğlu ile bir köşede baş başa uzun süre sohbet etmesi de dikkati çekmişti'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber