Zaman anketi de AKP'yi uçurdu: Yüzde 48,7

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Temmuz 2007 09:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seçimlere 3 gün kala Zaman anketlerinin sonuncusu, seçmenin nabzını ortaya koydu. Saha çalışmasının 13-17 Temmuz tarihlerinde yapıldığı ankete göre sandıktan AK Parti açık ara birinci çıkıyor. Yüzde 13,8 kararsız seçmenin bulunduğu ankette AK Parti yüzde 43,8 oy alıyor. Onu yüzde 14,6 ile CHP izliyor. MHP yüzde 8,5 oy alırken, DP'nin oyu 6,6. Kararsızların kendisini yakın hissettiği partiye göre dağılımda Meclis'e üç partinin gireceği görülüyor. Buna göre, AK Parti yüzde 48,7, CHP yüzde 17,2, MHP ise 10,3 oy oranına sahip oluyor. DP yüzde 6,9 oyla Meclis dışında kalıyor.

27 il ve ilçelerinde, toplam 11 bin 822 denek üzerinde yapılan ankette yüz yüze görüşme metodu kullanıldı. Araştırmaya farklı yaş ve meslek gruplarından denekler katıldı. 'Hangi partiye oy vereceksiniz?' sorusunun yanında yeni cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda da halkın nabzı tutuldu. Katılanların yüzde 22'si adayın Meclis içinden olmasını isterken, Meclis dışından bir isme sadece yüzde 8,5'lik bir destek geldi. 'Cumhurbaşkanını halk seçsin' talebi yüzde 52'ye ulaştı.

Ankete göre, seçmenin ortalama yüzde 38'i medyanın, kararlarında önemli olduğunu belirtti. Ailenin etkisi yüzde 52'yi aştı. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşananların etkisi ise yüzde 70.

Zaman anketlerinin sonuncusu, seçimden sonra halkın yeni hükümetten beklentilerini de gösterdi. Ankete katılanların yüzde 27,6'sı iktidardan ekonomik refahı artırmasını, yüzde 25,4'ü terör olaylarını engellemesini, yüzde 24,4'ü ise işsizliğe çözüm bulunmasını istiyor.

Objektiflik nasıl sağlandı?

Ankette üzerinde hassasiyetle durulan konuların başında objektiflik geliyor. Bu amaçla araştırma, hiçbir parti veya baskı grubunun sponsorluğunda yürütülmedi. Anket, Cihan Veri Toplama ve Araştırma Servisi tarafından Zaman için yapıldı. Denekler, ülkedeki seçmen profilini verecek şekilde demografik yapıya uygun sayı ve oranlarda rastgele seçildi. Cinsiyet, yaş grupları ve seçmen sayılarının coğrafik dağılımları dikkate alındı. Hiçbir yönlendirme yapılmaması için anketörler yaklaşık 1 yıldır belli periyotlarla çalışmalara katılan üniversite öğrencilerinden seçildi ve eğitildi. Deneklere, 2002 seçimlerinde oy verilen partiler soruldu, çalışmada 2002 seçim sonuçlarına ait partiler arasındaki denge korunmaya çalışıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber