?Fıkra gibi dava' bugün görüşülecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANAYASA Mahkemesi, başkanlık seçiminde asil üyelerin oy kullanmasını düzenleyen yasa hükmünün iptali istemiyle açılan davayı yarın esastan görüşecek. Anayasa Mahkemesi yedek üyeleri Cafer Şat ve Fettah Oto, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı seçimlerinde oy kullanamamalarına karşı Ankara 16'ncı İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı.

ESASTAN GÖRÜŞME

Ankara 16'ncı İdare Mahkemesi, 2 yedek üyenin Anayasa Mahkemesi Başkanlığı ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı seçimlerinde oy kullanamamasına karşı açtıkları davada, yasadaki hükmün Anayasa'ya aykırılık iddiasını ciddi bularak, Anayasa Mahkemesi'ne göndermişti. Anayasa Mahkemesi ilk incelemesini tamamlayarak, başvuruyu esastan görüşme kararı almıştı. Gözler, tarihinde ilk kez kendi üyelerinin açtığı davayı karara bağlayacak olan Anayasa Mahkemesi'ne çevrildi.

Yedek üyelerin yaptığı başvuruda, 2949 sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 8'inci maddesinin 1'inci fıkrasının Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla iptaline karar verilmesi talep edilmişti. Söz konusu düzenlemede, ?Anayasa Mahkemesi, asıl üyeleri arasından gizli oyla ve asıl üye tamsayısının salt çoğunluğu ile dört yıl için bir Başkan ve bir Başkanvekili seçer? ifadeleri yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber