Maaş promosyonu alamayan profesörler rektörlükle mahkemelik

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Ağustos 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık'ın yayınladığı maaş promosyonlarını personelin almasını sağlayan genelge, bu konuda sıkıntı yaşayan kamu çalışanlarını cesaretlendirdi. Çok sayıda memur, maaşlarının yatırıldığı bankaların yıllardır vermeye yanaşmadığı promosyonlardan paylarına düşeni almak için sıraya girdi.

Aralarında profesörlerin de bulunduğu Dokuz Eylül Üniversitesi çalışanları haklarını aramak için, bağlı bulundukları sendika kanalıyla banka ve rektörlüğe dava açtı. Söz konusu dava, rektörlüğün banka ile anlaşmasını, yaklaşık 7 bini bulan kamu personeli ile paylaşmaması üzerine açıldı. Dava dilekçesinde üniversite ile bir banka arasında yapılan maaş anlaşmasının iptal edilerek promosyonlu hale getirilmesi talep ediliyor. Türk Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Vekili Yılmaz Sever, üniversitenin şu anki potansiyeliyle değil 8, 2 yıllık bir sözleşme bile imzalasa yüz milyarlarca para alabileceğini söyledi. Üniversitedeki yetkililer ise bu konuda görüş bildiremeyeceklerini ifade etti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü, 2004 yılında bir bankayla hiç promosyon alınmadan 8 yıllık maaş anlaşması yaptı. Bunu öğrenen personel, rektörlüğü mahkemeye verdi. Dava, üniversitelerde yetkili sendika olan Türk Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Başkanlığı aracılığıyla açıldı. Yaklaşık 7 bin çalışanın hakkını korumak için İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne verilen dilekçede, üniversite yönetiminin görevini kötüye kullandığı belirtilerek kamunun zarardan kurtarılması istendi. Başbakanlık genelgesinin çıktığı tarihten beş gün sonra yapılan başvuruda avukat Mesut Kılıç, anlaşmanın derhal feshedilmesini ve yenisinin yapılmasını istedi. Kılıç, Başbakanlık genelgesiyle bankaların anlaşmalar kapsamında ödediği meblağın en az yüzde 70'inin çalışanlara dağıtılması gerektiğine dikkat çekti. Dilekçede şu ifadelere yer verildi: "Üniversite bir promosyon veya bağış almamasına rağmen neden bir sözleşme imzalamıştır? Diğer kurumlar promosyon aldıkları halde 2 veya 3 yıllık bir sözleşme imzalarken, davalı kurum hangi sebeple promosyon almadığı bir sözleşmeyi 8 yıl gibi uzun bir süre üzerinden imzalamıştır?" Promosyonlu maaşla ilgili ilk yasal düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapıldı. Bakanlığa bağlı birimler, 2006'daki maaş promosyonlarının yüzde 70'ini çalışanlarına dağıttı. Uygulama başarılı bulundu. Bunun üzerine tüm kamu kurumlarına yaygınlaştırılması kararlaştırıldı. Başbakanlık, 20 Temmuz 2007'de bir genelge yayınlayarak konu ile ilgili yeni düzenleme yaptı. Buna göre anlaşma yapılacak banka komisyonlar tarafından belirlenecek ve protokoller iki yıldan az, beş yıldan çok olmayacak. Banka tarafından verilecek promosyon miktarının tamamının personele dağıtılması ise genel ilke olarak benimsendi. Maaş promosyonu tartışması, 2006'nın Eylül ayında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde de yaşanmıştı. Rektör Yücel Aşkın, personel maaşlarının yatırıldığı bankanın üniversiteye verdiği promosyonların nerelere harcandığını belgeleyememekle suçlanmıştı.

Çağlar Avcı - Ömer Oruç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber